StoryEditor

Všetkým som dal primerané tresty

12.10.2007, 00:00

Vyniesli ste verdikt. Ako prebiehal súdny proces?
Trvalo to polhodinu. Rozhodovalo sa v tejto kauze už druhýkrát, keďže prvýkrát nám bol tento prípad vrátený pre procesné pochybenie. Mali sme problémy s doručením zásielky pánovi Valentovi, bývalému športovému riaditeľovi 1. FC Synot.

Rozhodli ste rovnako ako v prvom prípade?
Teraz tiež boli obžalovaní uznaní za vinných. Trest je podobný, nikto z obvinených nemal priťažujúce okolnosti, takže väzenie nikomu z nich nehrozilo, a ani štátny zástupca Pavel Pukovec ho nežiadal. Ale boli tam drobné úpravy, keďže sa mi dostalo do rúk rozhodnutie z Krajského súdu z Ostravy, kam sa obvinení odvolali.

Boli všetci obvinení v kauze Synot prítomní pri súdnom pojednávaní?
Nebol prítomný ani jeden z nich. Iba obhajca pána Valentu. Obvinení sa nedostavili ani pri prvom pojednávaní v Kroměříži.

V kauze boli zapletení aj dvaja Slováci, aké tresty ste im dali?
Bývalý rozhodca Eduard Cichý dostal šesťmesačný podmienečný trest s dvojročnou skúšobnou lehotou a finančný trest 50-tisíc českých korún. Ak ho nezaplatí, pôjde na dva týždne do väzenia. Ďalej dostal zákaz činnosti na dva roky.

A druhý Slovák, bývalý funkcionár českého klubu Igor Štefanko?
Ten dostal tri mesiace podmienečne s ročnou skúšobnou lehotou jeden rok, a taktiež ako pán Cichý pokutu 50-tisíc českých korún a dva roky zákaz činnosti vo futbale na území Českej republiky.

Myslíte si, že tresty sú primerané?
Určite. Som presvedčený o tom, že všetkým som dal primerané tresty. Pokiaľ to prejde na krajskom súde, tresty začnú platiť. Potom je možnosť ešte ísť k najvyššiemu súdu. Prípadne na medzinárodný súd v Štrasburgu.

Odvolajú sa?
Už máme informácie o tom, že určite pôjde táto kauza na najvyšší súd.

Môže tento rozsudok znamenať koniec aféram v českom futbale?
Pravdupovediac, ak by sme chceli "vystrašiť" ľudí, musela by sme zvýšiť sadzbu týchto trestných činov. Pokiaľ sú tie osoby bezúhonné, ťažko im súd môže dať najvyšší možný trest. Beriem na vedomie spoločenskú nebezpečnosť. Ak by bola odhalená korupcia v politike, štátnej správe, u sudcov alebo štátnych zástupcov, okamžite by som ich dostal za mreže. Vo futbale to tak nie je. Nemám dôvod niekoho zatvárať. Vo futbale platia prevažne len peňažné tresty a podmienka.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 17:47