StoryEditor

Červená armáda prevalcovala Čechov

10.05.2007, 00:00
Prvým semifinalistom na majstrovstvách sveta v Moskve sa stalo domáce mužstvo Ruska. Tím "zbornej" si postup vybojoval po jednoznačnom víťazstve nad Českom 4:0. Rusi Čechov prekorčuľovali. Viac strieľali. Vytvorili si oveľa viac nebezpečných momentov. Dávali pekné góly. Skrátka hrali za nadpis na hrudi, a nie na chrbte. Aj preto si Tichonov, Fetisov a tisíce ďalších divákov mohli v Deň pobedy (štátny sviatok v Rusku, pozn. red.) opäť zaspievať ruskú hymnu.

Prvým semifinalistom na majstrovstvách sveta v Moskve sa stalo domáce mužstvo Ruska. Tím "zbornej" si postup vybojoval po jednoznačnom víťazstve nad Českom 4:0. Rusi Čechov prekorčuľovali. Viac strieľali. Vytvorili si oveľa viac nebezpečných momentov. Dávali pekné góly. Skrátka, hrali za nadpis na hrudi, a nie na chrbte. Aj preto si Tichonov, Fetisov a tisíce ďalších divákov mohli v Deň pobedy (štátny sviatok v Rusku, pozn. red.) opäť zaspievať ruskú hymnu.
"Naši sa Československa vždy veľmi báli. Väčšinou víťazstvo nad Československom znamenalo titul majstra sveta," povedal mi v utorok riaditeľ pre rozvoj ruskej hotelovej siete Heliopark Jevgenij Karkačov. Čakali sme spolu v Petrohrade na lietadlo do Moskvy.
Rusi nad 30 rokov si veľmi dobre pamätajú zápasy ZSSR -- ČSSR. Mnohým z nich hovoria mená Nedomanský, Dzurila, Holík viac ako Ovečkin alebo Malkin. Aby na hokejovú druhú polovicu 20. storočia Rusi nezabudli, ukázal televízny kanál Šport pred štvrťfinále Rusko -- Česko dokument o súbojoch "našich" so ZSSR od 50. do 80. rokov. "Vyhráte?" spýtal som sa čašníka v jednej moskovskej kaviarni. "Neviem, a je mi to jedno. Hokej ma nezaujíma," odpovedal.
Kým pre strednú a staršiu generáciu bol hokej národnou hrdosťou, pre mladých je len jedným zo športových odvetví, v ktorom Rusi s času na čas získajú medailu. Ak však hokejisti budú pristupovať k zápasom ako proti Česku, môže sa situácia opäť zmeniť.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 00:33