StoryEditor

Maďarská garda je podľa Kubiša javom rastúceho šovinizmu

29.10.2007, 06:37
Autor:
TASRTASR

Maďarská garda je javom rastúceho šovinizmu a nacionalizmu s určitými prvkami fašistickej ideológie. V diskusnej relácii televízie TA3 V politike to dnes uviedol minister zahraničných vecí SR Ján Kubiš.
Podľa Kubiša je to určite jav, ktorý používa symboliku fašizmu alebo tých, ktorí sa k hlásili v Maďarsku k fašizmu počas obdobia druhej svetovej vojny. Tento jav evokuje veľmi nepríjemné reminiscencie, dodal.
"Z nášho pohľadu niečo podobné nemá čo hľadať v žiadnom členskom štáte Európskej únie," zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.
Maďarská garda, pokračoval, je priamo napojená na jednu mimovládnu maďarskú politickú stranu, ktorá úzko spolupracuje s opozičnou parlamentnou stranou. Vytvára s ňou koalície na miestnej úrovni v desiatkach prípadoch.
Ďalším faktom je podľa Kubiša, že Maďarská garda si hľadá nepriateľa na Slovensku a hovorí o cezhraničnom pôsobení, čo musí slovenskú vládu znepokojovať.
Minister taktiež poznamenal, že keby sa v činnosti Slovenskej pospolitosti prejavila čo i len jedna stotina toho, čo sa prejavuje v činnosti a vyhláseniach Maďarskej gardy, tak by slovenské orgány okamžite zakročili.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:42