StoryEditor

Nad poukazmi visí otáznik

04.09.2006, 00:00

Tento rok by mali žiaci využiť možnosti, ktoré ponúkajú vzdelávacie poukazy. Môže sa stať, že to bude posledný krát. Vláda sa už zaviazala, že systém vzdelávacích poukazov sa má nahradiť činnosťou miestnych samospráv. Začiatkom školského roka však žiaci ešte desať poukazov v celkovej hodnote 800 korún v škole dostanú. Do konca septembra sa musia rozhodnúť pre záujmový krúžok, ktorý chcú navštevovať.
Podľa Akčného plánu politiky mládeže na rok 2005 vzdelávacie poukazy školy a vzdelávacie inštitúcie skôr rozdeľovali, ako spájali. Ročne sa na tento účel použije zo štátneho rozpočtu zhruba 200 miliónov korún -- vzdelávacie poukazy využíva okolo 70 percent žiakov. V Žilinskom samosprávnom kraji ich vlani napríklad využilo len 24-tisíc žiakov (pokles o 2 800 oproti predošlému roku). Takmer 38 percent žiakov o poukazy záujem neprejavilo napriek tomu, že si ich zo školy prevzali.
Osud kultúrnych poukazov, ktoré vlani po prvýkrát dostávali učitelia a žiaci, tiež nie je jasný. Dvestokorunové poukazy na kultúrne podujatia zaviedol minister kultúry František Tóth, no jeho nástupcom sa príliš nepozdávajú. "Čaká sa na analýzu celého projektu. Až potom minister rozhodne," vysvetlil hovorca rezortu kultúry Jozef Bednár. Doteraz bolo rozdaných takmer 900-tisíc preukazov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 05:57