StoryEditor

Víza šité na mieru? Normálny politický proces

22.05.2006, 00:00

Minimálne 300 vojakov v Afganistane a Iraku. Toto kritérium Senátu amerického Kongresu nespĺňame, aj preto budú Slováci spolu s novými členskými štátmi EÚ (s výnimkou Poľska) potrebovať naďalej turistické víza do Spojených štátov amerických. Je to vydieranie, poníženie a obyčajný obchod -- tak vyzerajú prvé reakcie väčšiny slovenských politikov. Zatiaľ čo opozícia nepríjemný verdikt amerického Senátu pripisuje na vrub slabého lobingu nášho vládneho kabinetu, bývalý slovenský veľvyslanec v USA Martin Bútora to považuje za výsostné rozhodnutie Američanov. "Nie je to zlyhanie slovenskej, českej či maďarskej diplomacie."

V ústrety voličom
Iniciatíva zrušiť vízovú povinnosť prišla v čase blížiacich sa amerických senátnych volieb. V USA pritom početnú skupinu tvoria voliči s poľskými koreňmi -- v Amerike ich žije takmer 10 miliónov. A práve podmienky na zrušenie vízovej povinnosti boli podľa viacerých expertov doslova "šité na mieru" pre Poliakov. "Toto je normálny politický proces vychádzania v ústrety rôznym skupinám voličstva," tvrdí Bútora. Zodpovednosť je v tomto prípade podľa neho na americkej strane -- zafungovala senátna loby. "Kľúčové lobistické skupiny boli v tomto prípade politicko-volebné. To boli kruhy domácej americkej politiky, nie kruhy vojenské či bezpečnostné, ani kruhy, ktoré by chceli robiť investície." Politológ Peter Horváth napriek tomu vidí zlyhanie aj na našej strane -- slovenská diplomacia nedostatočne vyhodnotila signály, ktoré z návrhu vízového zákona vyplývali.

SMK ide lobovať
Ako zvrátiť rozhodnutie Senátu? Podľa Bútoru by nové členské krajiny EÚ mali spojiť sily a vytvoriť na Spojené štáty tlak. Samostatne šancu nemajú. "Je to neprimerané a nedôstojné, aby ostatné krajiny mali vo vízach minoritný status," zdôrazňuje Bútora. Slovenské politické strany sa zatiaľ na "vlastnú päsť" lobovať nechystajú -- výnimkou je SMK. "To je málo -- len to vnímať negatívne. Treba aj konať. Okamžite sa obrátime na kongresmanov, s ktorými máme kontakty," hovorí predseda SMK Béla Bugár.

Téma pre kampaň
Zlyhanie slovenskej diplomacie, otázka nasmerovania našej zahraničnej politiky na USA či účasť slovenských vojakov v zahraničných misiách -- to sú témy, ktoré zarezonujú aj v predvolebnej kampani. Podľa Horvátha je to nepríjemná téma najmä pre SDKÚ -- výrazný vplyv na jej volebný výsledok však nepredpokladá. "Šikovne vedenou agendou môže Smer, KSS aj HZDS odradiť istú skupinu zatiaľ nerozhodnutých, ale potenciálnych voličov SDKÚ ísť vôbec voliť. Sami tým nezískajú, bude to skôr o strate na strane oponenta."

Slovenskí politici o rozhodnutí senátorov:
Robert Kaliňák (Smer-SD):
Je to zlyhanie slovenskej diplomacie. Podmienka s 300 vojakmi? Tomu sa v slušnej domácnosti hovorí vydieranie. Určite nebudeme nasadzovať životy našich vojakov len kvôli zrušeniu víz.
Viliam Veteška (ĽS-HZDS): Je ponižujúce viazať víza Slovákov na účasť vo vojne. To môže byť vecou vojenských dohôd, ale nemôže to byť vydieranie.
Béla Bugár (SMK): Toto je krok, ktorý na jednej strane môže znamenať diskrimináciu v rámci V4, na druhej strane to môže vyvolať dojem, že tí, ktorí pošlú viac vojakov, budú mať výhody. To môže byť číry obchod.
Pavol Minárik (KDH): Američania začínajú cez víza riešiť niektoré svoje problémy, ale nie úplne spravodlivo. Nie je jedno, či požadujem 300 vojakov od Slovenska, alebo 300 vojakov od Poľska, pretože tie krajiny majú úplne iné možnosti. Vytvára sa tlak, aby v krajine začínali viac podporovať konkrétnu americkú politiku.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 16:21