StoryEditor

Strana získa pôžičku ľahko. Vráti ju zo štátneho

09.06.2006, 00:00
Bankový úver na politickú kampaň? Strany sa k nemu nikdy nedostanú ľahšie ako pred voľbami. Banky s úvermi pre politické strany problém nemajú - stačí, ak strana získa od voličov aspoň tri percentá hlasov, hneď po voľbách dostane od štátu peniaze.

Bankový úver na politickú kampaň? Strany sa k nemu nikdy nedostanú ľahšie ako pred voľbami. Banky s úvermi pre politické strany problém nemajú - stačí, ak strana získa od voličov aspoň tri percentá hlasov, hneď po voľbách dostane od štátu peniaze. Politické strany si na tohtoročnú volebnú kampaň požičali od bánk 143 miliónov korún - od štátu pritom môžu za celé volebné obdobie získať viac než miliardu. Banky ani strany o úrokoch poskytnutých úverov nechcú hovoriť - je to bankové tajomstvo.

Úspech zaručený
Smer-sociálna demokracia si zobral 40-miliónový krátkodobý úver od Privatbanky. "Stačí, že ručíme ako strana," hovorí generálny manažér Smeru Igor Federič. Ešte do konca tohto roka musia dlh aj s úrokom splatiť. V prípade úspechu vo voľbách sa však už v lete môžu tešiť na príspevok od štátu. Podľa prepočtov za získané hlasy v prieskumoch preferencií (757-tisíc hlasov) by tak už v prvom roku mohli získať 158 miliónov korún. "Aj pre politické strany sú podmienky nastavené na normálnej komerčnej báze," hovorí šéf Asociácie bánk Ladislav Unčovský.

Riziko? Asi nie
Ak sú šance na volebný úspech strany menšie, banka žiada aj ručenie nehnuteľnosťou, prípadne treťou osobou, ktorá je schopná dlh splatiť. Tak sa stalo v prípade Slobodného fóra. Za dvadsaťmiliónovú pôžičku od Slovenskej sporiteľne ručí viacero členov strany. Úrok je podľa Róberta Kotiana z tlačového odboru strany v štandardnej výške, v akej sporiteľňa poskytuje úvery aj ostatným klientom. Banka bola však pri slobodných zhovievavejšia - so splatnosťou počká až do roku 2010. Pokiaľ by sme si neboli istí návratnosťou úveru, nešli by sme do tohto vzťahu - tvrdí Miriam Fuňová z tlačového oddelenia sporiteľne. "Akékoľvek riziká nám vždy zhodnotí úverový analytik."
Prieskumy hovoria, že slobodní by mohli vo voľbách získať okolo 150-tisíc hlasov - zo štátnej kasy by tak dostali viac ako 30 miliónov korún.
OTP Banka neváhala požičať 25 miliónov korún na kampaň KDH a zároveň 15 miliónov korún pre SMK. Kresťanskí demokrati ručia tým, čo dostanú od štátu, SMK dala do zálohy aj ústrednú kanceláriu strany. Obe strany musia peniaze vrátiť do konca tohto
roka.

Správy nehovoria všetko
Výdavky politických strán na kampaň kritizovala Aliancie Fair-play. Podľa jej riaditeľky Zuzany Wienk sú podstatne vyššie ako centrály priznávajú v predbežných správach. "Takmer všetky správy sú neúplné a neobsahujú informácie o výdavkoch, ktoré bežne patria k volebnej a reklamnej kampani." Viaceré ceny sú zas podľa prezidenta Klubu reklamných agentúr Slovenska Michala Ruttkaya podhodnotené. Napríklad "video" za 400 korún, ktoré priznal Smer-SD. Federič tvrdí - nebolo to video, ale riadková inzercia v mestskej televízii o konaní mítingu. Wienk upozornila aj na vystúpenia Andyho Krausa a Petra Marcina v rámci smeráckej kampane. Podľa nej ide o dar, preto by mala byť ich hodnota zapísaná medzi darmi. "Ani vystúpenia nášho predsedu nepovažujeme za dar," odmieta Federič. Podľa neho je ťažké nájsť deliacu čiaru medzi členom, sympatizantom a voličom, pokiaľ ide o nefinančné dary.

Všetko je OK?
Najväčšiu kritiku si vyslúžila správa kresťanských demokratov, ktorá má podľa Wienk "mizernú" informačnú hodnotu. Monitoring agentúry Taylor Nelson Sofers odhalil aj inzerciu, ktorú strana v správe nepriznala - išlo o inzerciu v Košickom korzári a týždenníku Plus 7 dní. "Do stanoveného termínu nám agentúra nevyúčtovala printovú inzerciu, preto sme ju nemohli ani zahrnúť do skutočne vynaložených nákladov. Zatiaľ sú to len zálohové platby," bráni sa šéf volebnej kampane Pavol Abrhan. Správa je podľa neho v poriadku, aj čo sa týka obsahu. To potvrdil aj hovorca rezortu financií Peter Papanek. "My si nemôžeme nastaviť subjektívne kritériá ako aliancia. Predbežné správy spomenutých strán sú v súlade so zákonom." O doplnenie správ požiadali iných päť strán.

Najštedrejší darcovia strán na kampaň:
SDKÚ-DS (dary celkovo od fyzických osôb 6,5 milióna korún)*:
Ján Svrček, Kysucké Nové Mesto - 200-tisíc korún
KDH (3,3 milióna korún):
Jozef Samčík, Bratislava - milión korún
Slobodné fórum (695-tisíc korún):
Vladislav Chlipala - 345-tisíc korún
Smer-Sociálna demokracia (624-tisíc korún):
Dušan Luprich, Nitra-Chrenová - 250-tisíc korún
* SDKÚ ako jediná dostala dar (5 miliónov korún) aj od firmy, ostatné strany v správach dary nepriznali
Zdroj: MF SR

01 - Modified: 2003-03-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zmeny v odchodoch do dôchodku 02 - Modified: 2003-03-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: ANO: Kreslo šéfa SIS patrí SDKÚ
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 06:21