StoryEditor

Na počiatku bol "muničák"

13.11.2006, 23:00

Prvá kauza zo zoznamu vypustil premiéra Robert Fico pred dvoma týždňami. Ministerstvo obrany prišlo s podozrením, že výstavba muničného skladu v Rohožnej pri Brezne bola predražená takmer o 300 miliónov korún. Zmluva o výstavbe pritom obsahuje až 52 dodatkov. Prípad preveruje inšpekcia ministra obrany. Premiér Robert Fico túto stavbu uviedol ako "jasný prípad", ako vznikajú špinavé peniaze. "Niekto tu ukradne 200 miliónov korún a všetci sa tvária, že to je v poriadku."
Firma, ktorá muničný sklad stavala -- Bau3Mex -- včera prešla do protiofenzívy. Predseda predstavenstva spoločnosti Milan Kopernický vyzval Fica, aby sa spoločnosti verejne ospravedlnil. "Ak tak neurobí, spoločnosť použije na ochranu svojho dobrého mena všetky právne možnosti."
Spoločnosť Project One, dnes Bau3Mex, kúpila Vojenské stavby k 1. januáru 2006. Bau3Mex podľa Kopernického nepodpísala s rezortom obrany ani jeden dodatok súvisiaci so zvyšovaním rozpočtu stavby a podnik po privatizácii nezískal žiadnu novú zákazku z rezortu obrany. Kopernický tvrdí, že zmluva o výstavbe muničného skladu bola podpísaná v roku 1991.
V spoločnosti Project One figurujú viacerí ľudia blízki SDKÚ -- Kopernický je aj konateľom Aircargo Slovakia, kde pôsobil aj hlavný pokladník SDKÚ Igor Kucej. Vo firme Bauzet sa zas stretol bývalým ministrom obrany za SDKÚ Martinom Fedorom. V Project One pôsobila aj Sidónia Bartová, ktorej firma Soul prebrala 22-miliónový dlh SDKÚ.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. máj 2024 06:54