StoryEditor

Švajčiari odmietli jedinú poisťovňu

14.03.2007, 23:00

Jedna zdravotná poisťovňa alebo zachovanie 87 súkromných. Otázky spojené so zdravotným poistením nerieši len Slovensko. Uplynulú nedeľu sa k zachovaniu existujúcich poisťovní alebo ich zlúčeniu do jednej vyjadrovali v referende obyvatelia Švajčiarska. Výsledok? Vyše 70 percent bolo za zachovanie pluralitného systému. "Môže to byť dobrý príklad pre Slovensko," hovorí poslanec SMK Tibor Bastrnák.
Na Slovensku sa síce o zlučovaní existujúcich šiestich zdravotných poisťovní nehovorí, vlnu nevôle však vyvolal návrh ministerstva zdravotníctva, aby poistenci štátu boli povinne poistení v dvoch štátnych zdravotných poisťovniach. "Musí byť aj slobodná voľba zdravotnej poisťovne, inak systém nebude fungovať," hovorí poslanec SDKÚ-DS Viliam Novotný.
Podľa ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča (nominant Smeru-SD) by referendum otázku prepoistenia nevyriešilo. "Máme skúsenosti z minulosti, ako referendá dopadli." Svoj návrh bude musieť pritom vysvetľovať aj koaličným partnerom. "Necháme si vysvetliť filozofiu, potom sa vyjadríme," hovorí poslanec za SNS Štefan Zelník. Odporcovia návrhu sa pritom odvolávajú na prieskumy verejnej mienky. "Ľudia jednoznačne hovoria, že treba zachovať slobodnú voľbu," tvrdí výkonný riaditeľ Združenia zdravotných poisťovní Eduard Kováč.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 18:26