Ako doplniť energiu počas športovania v zime?
StoryEditor

Ako doplniť energiu počas športovania v zime?

10.10.2023, 10:18

Lyžiari, bežci na lyžiach, vysokohorskí horolezci a ďalší športovci, ktorých šport sa odohráva v chlade, musia venovať strave zvýšenú pozornosť. Nedostatok jedla a tekutín môže pokaziť radosť z vonkajších aktivít v zime. Na tvorbu telesného tepla je desiata pred výkonom veľmi dôležitá. Chladné počasie samo o sebe nezvyšuje energetické potreby, kým vaša telesná teplota nepoklesne a nezačnete sa triasť.

Svalový tras je mimovoľná svalová činnosť produkujúca teplo

Preto by ste mali pred každým cvičením v zimných teplotách doplniť energiu, najmä ak sa chystáte na lyže, beh alebo sa zúčastňujete inej aktivity za extrémneho chladu. Pite dostatok tekutín. Dehydratácia je v zimnom období častou chybou. Niektorí nepijú možno aj preto, aby nemuseli veľmi často močiť. Vyzliekať si všetky vrstvy zimného oblečenia (lyžiarsku kombinézu, hokejovú výstroj) určite nie je nič príjemné. Napriek tomu dehydratácia zhoršuje výkon a je jednou z príčin neúspechov horolezeckých výprav. Zimní športovci, najmä tí, ktorí lyžujú vo vyšších nadmorských výškach, musia dopĺňať tekutiny, aby kompenzovali straty tekutín spôsobené vydychovaním vodnej pary pri dýchaní. Keď vdychujete studený a suchý vzduch, vaše telo ho zahrieva a zvlhčuje. Pri výdychu potom strácate významné množstvo vody. Pri každom výdychu môžete pozorovať tvorbu vodnej pary. Nepite studenú vodu, pokiaľ vám nie je horúco. Studená voda vás môže ochladiť a budete mať pocit zimy. Lepšie je používať tepelne izolovanú fľašu alebo aspoň fľašu s horúcim športovým nápojom zabalenú vo vlnenej ponožke, ktorá udrží teplo. Pri zimných túrach si dajte fľašu s vodou do vnútorného vrecka a v noci do spacieho vaku, aby vám tekutina nezmrzla. Obliekajte si viac vrstiev, aby ste sa menej potili. Potom nasiaknuté oblečenie odvádza telesné teplo. Pokiaľ sa teplota vo vnútri vášho odevu stáva „tropickou“, odkladajte si po vrstvách.

Zostanete v suchu a teple

Už len zloženie čiapky vás ochladí, pretože povrchom hlavy je možné odviesť 30–40 % telesného tepla. Jedzte. Príjem potravy nielen dodáva energiu, ale podporuje aj produkciu tepla. Mali by ste jesť v častých intervaloch a nevynechávať jedlá ani desiaty! Ak pri zimnom športovaní prechladnete (ale platí to napríklad aj pre plávanie), pravdepodobne začnete pátrať po niečom na jedenie. Pokles telesnej teploty stimuluje chuť a vytvára pocit hladu. Telo sa dožaduje paliva, aby mohlo „zakúriť pod kotlom“ a produkovať teplo. Z bezpečnostných dôvodov pri sebe športovanie v zime vždy noste pohotovostné jedlo (napríklad niekoľko energetických tyčiniek) pre prípad, že sa pošmyknete na ľade alebo sa dostanete do inej situácie, ktorá vás odsúdi na nehybnú polohu v studenom prostredí. Napríklad pre zimné stanovanie sa odporúča mať pri sebe sušené ovocie, čokoládu alebo sladkosti pre prípad, že sa uprostred noci prebudíte zimou.

01 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 02 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 03 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava 04 - Modified: 2024-04-10 10:02:48 - Feat.: - Title: Výživové odporúčania majú za cieľ čo najlepšie pokryť potrebu väčšiny populácie 05 - Modified: 2024-04-10 09:56:59 - Feat.: - Title: Blížiaci sa 76. ročník TIPOS Národného behu Devín – Bratislava bude atakovať popandemický účastnícky rekord
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/strava, menuAlias = strava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
17. apríl 2024 20:51