Vynechávanie raňajok narúša naše normálne biorytmy
StoryEditor

Vynechávanie raňajok narúša naše normálne biorytmy

28.07.2023, 11:47

Veľa ľudí napriek tomu núti svoje telo zvládať náročný deň s „prázdnou nádržou“. To odporuje tomu, ako funguje telo. Jedlo ovplyvňuje vnútorné hodiny, podľa ktorých sa denné biorytmy riadia. Výsledkom je nedostatok energie, túžba po nezdravých jedlách, prehnaná konzumácia sladkostí, nežiaduce priberanie a rôzne zdravotné problémy.

Posilňujúce a výživné raňajky pripravujú telo na energeticky náročný deň

Tí, ktorí cvičia ráno, vďaka nim lepšie regenerujú, a tí, ktorí cvičia popoludní, si užijú kvalitnejší tréning. Mnoho aktívnych ľudí však používa dobre známe výhovorky, prečo nie môžu raňajkovať. Keď vynecháte raňajky, tak sa neskôr dopoludnia horšie sústredíte a pracujete alebo študujete menej efektívne, ste mrzutí a náladoví alebo nemáte dostatok energie pre popoludňajší tréning. Deti rodičov, ktorí neraňajkujú, pravdepodobne tiež nebudú raňajkovať. Zato budú jesť viac sladkostí a nezdravých pochutín počas dňa, osvoja si nepravidelné jedálenské návyky a nezdravú stravu. To všetko negatívne ovplyvní ich (aj vašu) energiu a aj váhu. Navyše budú mať problém sa pri dopoludňajšom vyučovaní sústrediť. Pre každú priehľadnú výhovorku, prečo vynechať raňajky, existuje oveľa lepší argument, prečo si ich dať.

Ak nemáte ráno hlad, potom ste toho asi zjedli veľmi veľa predchádzajúci večer

Keď však večerné jedlo nahrádza zdravé raňajky, výsledkom je strava z hľadiska športu úplne nevhodná. Ak cvičíte ráno, tak zdravé raňajky kombinujúce sacharidy s bielkovinami rýchlo doplnia vyčerpané zásoby glykogénu a pomôžu vám doplniť energiu do svalov, ktoré sa tak lepšie pripravia na ďalší tréning. Čím skôr sa najete, tým rýchlejšie zregenerujete. Regeneračné raňajky sú obzvlášť dôležité, ak máte dva tréningy v jednom dni. Keď ste ráno skôr smädný ako hladný, tak ranné občerstvujúce nápoje ako jablkový mušt, čokoládové mlieko alebo koktaily nielen dobre uhasia smäd, ale dodajú vám aj energiu. Zistíte, že budete mať viac energie na bežný život a váš tréning bude takisto kvalitnejší.

Potraviny, ktoré vás môžu rýchlo naučiť pravidelne raňajkovať:

- jogurt s cereáliami

- banán

- zmes sušeného ovocia a orieškov

- celozrnné pečivo s plátkom syra

- wrap so syrom a plátkami morčacieho mäsa

01 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 02 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 03 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami 04 - Modified: 2024-04-15 07:57:55 - Feat.: - Title: Rekreačný a výkonnostný beh 05 - Modified: 2024-04-15 07:52:40 - Feat.: - Title: Kenské triumfy na TIPOS Národnom behu Devín – Bratislava
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/strava, menuAlias = strava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
23. apríl 2024 06:52