Pozor na nezdravé jedlá
StoryEditor

Pozor na nezdravé jedlá

09.03.2023, 15:16

Pre väčšinu žien sú dôležité vzťahy, či už ide o vzťahy k mužom, deťom, nadriadeným alebo jedlu. Táto túžba po hladkom chode vecí zvyšuje stres a stres môže meniť vzťahy.

Mnohé ženy sa snažia zvládať stres tak, že konzumujú nezdravé jedlá a nápoje, ktoré blokujú spaľovanie tukov, predovšetkým ak je ich veľa. Také jedlo a nápoje poskytujú prinajlepšom len dočasnú úľavu od stresu, zato sa však s nimi do tela dostáva nadbytok tukov. Nenáročné cvičenie naopak stres účinne odbúrava, a môže vás tak motivovať k vykonávaniu pozitívnych zmien. Môžete si vychutnávať jedlo, ktoré je zdravé a posilňujúce. Ak vám určité veci nechutia, môžete ich skombinovať s inými potravinami a skvele ich dochutiť podľa rôznych receptov. Môžete sa naučiť mať rada v podstate čokoľvek. Aby ste sa cítila dobre a tešila sa dobrému zdraviu, treba denne jesť jedlá s vyváženým pomerom výživných látok. Máte úžasnú schopnosť používať mozog na to, aby ste ovládali žalúdok. Túto schopnosť ženy obvykle využívajú pri nárazových diétach, ktoré však následne majú negatívne účinky. Rovnako ľahko sa však dá naprogramovať na to, aby sme počas dňa pravidelne jedli posilňujúce jedlo v objeme, ktorý do nášho tela nebude pridávať tuky.

Počítajte si kalórie

Ženy musia s rozpočtami pracovať neustále. Mať pod kontrolou príjem jedla znamená držať sa kalorického rozpočtu. Aj naďalej môžete jesť čokoládu alebo piť víno. Vy sama sa každý deň rozhodujete, ako svoj kalorický rozpočet využijete. Môžete zmeniť svoj vzťah k jedlu pozitívnym smerom. Jedlom sa môžete snažiť zaháňať trápenie a zmierňovať stresy alebo sklamanie. Akonáhle však pochopíte, že to je zlý vzťah, ktorý musíte opustiť, budete otvorená tomu, aby ste jedli každé 2–3 hodiny, budete sa cítiť a vyhľadávať nové jedlá, ktoré vám budú chutiť. Môžete mať tento proces pod kontrolou. Kapitánkou svojej lodi ste, ak si vytvárate kalorický rozpočet, trochu plánujete, vyberáte si z kvalitných jedál a „testujete realitu“ (napr. pomocou nejakej webovej stránky, ktorá sa zameriava na výživu). Zmena vzťahu k jedlu môže byť stresujúca. Nenáročné cvičenie je mocným nástrojom, ktorý dokáže odbúravať obrovské množstvo stresu. Počítajte s tým, že niektoré dni budú ťažké, ale nevzdávajte sa. Túto zmenu už zvládli milióny žien, ktoré sa vďaka nej cítia oveľa lepšie. Stres sa dá zvládať. Cvičenie vám v tom môže zásadným spôsobom pomôcť. Neuvedomelé nahromadenie stresu však môže spôsobiť, že sa subjektívne vnímanie drobných ťažkostí výrazne zveličí. Akonáhle dobrý vzťah k jedlu začne fungovať, budete sa po celý deň cítiť lepšie, pretože ho budete mať pod kontrolou. Dobrý pocit budete naďalej len posilňovať, pretože si uvedomíte, že vaše úsilie prináša zmeny. Niektoré ženy si v takej chvíli kupujú nové šaty (o číslo menšie). Keď pravidelne jete, máte viac energie na všetko (vrátane cvičenia) a počas dňa zvládnete nachodiť viac krokov.

Hlavné zásady:

- Najdôležitejšie je mať pod kontrolou príjem kalórií a spaľovať tuky cvičením.

- Jedlo je palivo pre ďalší tréning, alebo pre ďalšie tri hodiny fungovania.

- Preto je potrebné, aby jeho prísun bol plynulý a v kontrolovaných objemoch.

- Jedlo obsahuje stavebný materiál pre svaly, kosti a orgány, ktorý sa musí denne nahrádzať.

- Celkový denný príjem jedla treba strážiť pomocou kontroly porcií.

- Kombinujte svoje jedlá tak, aby vás zasýtili, ale zjedzte pritom menej kalórií.

- Keď si potom večer počítate prijaté a vydané kalórie (vitamíny, minerály, bielkoviny atď.), „otestujte si realitu“.

- Jedzte každé 2–3 hodiny.

- Nikdy nehovorte nikdy: neodopierajte si úplne jedlá, ktoré máte rada, ale jedzte ich v obmedzenom množstve.

- Počas celého dňa pite vodu alebo iné nízkokalorické alebo nekalorické nápoje. Tak vám pocit sýtosti vydrží dlhšie.

- Dostatok energie je pre tréning rozhodujúci: po skončení tréningu zjedzte do 30 minút 100–300 kcal (z 80 % tvorených sacharidmi a z 20 % bielkovinami).

 

01 - Modified: 2024-04-24 11:18:12 - Feat.: - Title: Správna výživa obsahuje dostatočný, nie nadmerný príjem bielkovín 02 - Modified: 2024-04-24 11:10:50 - Feat.: - Title: Zástupcovia športových zväzov diskutovali s najvyššími predstaviteľmi Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, zväzy by mali na rok 2024 dostať o 20 percent viac financií 03 - Modified: 2024-04-18 08:03:39 - Feat.: - Title: Z behania v kopcoch bude mať úžitok každý 04 - Modified: 2024-04-18 07:58:19 - Feat.: - Title: Slovenská priorita na MS družstiev v chôdzi v Antalyi – získať miestenky v miešanej štafete na olympijské hry v Paríži 2024 05 - Modified: 2024-04-17 08:23:46 - Feat.: - Title: Sto dní pred otvorením Hier XXXIII. olympiády v Paríži Slovensko len so 14 miestenkami
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/strava, menuAlias = strava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 04:11