StoryEditor

Martin Kapšo: „Cukrovka má pre mňa viac pozitív ako negatív.“

11.11.2013, 23:16
Autor:
(dia)(dia)
Martin Kapšo (22) sa venuje bežeckému lyžovaniu a lyžiarskemu šprintu. Cukrovka ho zastihla vlani v úvode lyžiarskej sezóny. V nemocnici rozmýšľal o ideálnej dávke inzulínu a preštudoval všetky dostupné informácie o diabete, aby sa čo najskôr mohol vrátiť do tréningového kolotoča.

 

Martin Kapšo (22) sa venuje bežeckému lyžovaniu a lyžiarskemu šprintu. Cukrovka ho zastihla vlani v úvode lyžiarskej sezóny. V nemocnici rozmýšľal o ideálnej dávke inzulínu a preštudoval všetky dostupné informácie o diabete, aby sa čo najskôr mohol vrátiť do tréningového kolotoča.


Kto ťa priviedol k lyžovaniu a ako dlho sa mu venuješ?

K lyžovaniu ma priviedol otec a spolu s mojím trénerom Jozefom Brünnom. Intenzívne lyžujem asi 10 rokov. Robím všetky disciplíny od 3 – 4-minútového šprintu až po 50-kilometrové lyžiarske maratóny. Niekto sa narodí ako šprintér a niekto viac ako vytrvalec, ale je to aj o skĺbení techniky a taktiky, najmä vo vyraďovacích bojoch. Momentálne dosahujem najlepšie výsledky v šprinte.


Kedy prišli prvé úspechy?

Postupne aj bez intenzívnejšieho tréningu prichádzali výsledky a ja som sa lyžovaniu začal venovať čoraz viac. Zhruba v 15. rokoch som začal vyhrávať svoju kategóriu na Slovensku, dostal som sa na Majstrovstva sveta juniorov a keď som vyhral lyžiarsky šprint, ešte ako junior som sa dostal do kategórie seniorov.


Od čoho závisí tvoj úspech na

lyžiach?

Od viacerých faktorov. Teplota sa mení od nula stupňov až, povedzme, po mínus dvadsať, rovnako sa mení skupenstvo snehu. Ja mám rád všetky zimné podmienky. Na vytrvalostného športovca som trochu ťažší, ale moje telo lepšie drží teplo, takže sa lepšie vysporiadam s chladnejšími teplotami. Ale inak ma vonkajšie podmienky nijako výrazne neovplyvňujú.


(Celý rozhovor s Martinom Kapšom si môžete prečítať v časopise Diabetik 11-12/2013.)

 

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = dia/rozhovor, menuAlias = rozhovor, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 06:18