MUDr. Janka Lejavova, diabetologicka Liptovsky MikulasJanka Lejavová
StoryEditor

Diabetologička Janka Lejavová: Vieme vrátiť pacientov späť do života

09.02.2021, 06:00
Lekárka z Liptovského Mikuláša Janka Lejavová sa pričinila o to, aby sa pacienti na Slovensku mohli liečiť NFI protokolom. Ide o liečbu cukrovky 2. typu špeciálne zostaveným jedálničkom, po ktorej sa mnohým cukrovkárom zlepší zdravotný stav tak, že nemusia brať lieky či pichať si inzulín.

Ako ste sa vy dostali k NFI protokolu?

Autorom NFI protokolu je Angličan, ale spoluzakladateľka spoločnosti NFI v Anglicku je Slovenka. Zhodou okolnosti pochádza z regiónu, kde teraz pôsobím. Oslovila ma a predstavila mi metódu NFI. Mne sa veľmi páčilo, že sa prirodzenou formou pomocou stravy dá pomôcť pacientom s cukrovkou.

Diéta alebo racionálna forma stravy sa predsa pri cukrovke všeobecne odporúča. Čím je NFI iné?

Odporúčania zdravého stravovania sú veľmi všeobecné: stravujte sa racionálne, prejdite na mediteránsku stravu a podobne. Ľudia v nich tápu. Dosť často vídavam, že bežný Slovák nevie, ako sa má stravovať. Potom, samozrejme, pacienti vedomosti čerpajú z nevedeckých zdrojov, informácie hľadajú na internete, bežne sa radia s príbuznými, so susedmi… NFI je ucelený program stravovania, ktorý pomáha zlepšiť zdravotný stav s možnosťou redukcie až ukončenia liečby cukrovky.

Verili ste takému programu, že strava dokáže takto pomôcť?

Verila som v to od začiatku. Na tej strave, ako mi ju predstavili, som nevidela žiaden problém, plány sú nutrične vyvážené. Sama som sa stravovala podobným spôsobom, tak ma to oslovilo. S autormi protokolu sme sa dohodli na prvom pacientovi, ktorého sme spoločne veľmi precízne sledovali.

Ako prebiehala takáto liečba a s akými výsledkami sa to skončilo?

Išlo o pacienta s 30-ročnou anamnézou ochorenia, ktorý už bol vo veľmi zlom zdravotnom stave. Pacienta a jeho liečbu som si manažovala ja, autori protokolu manažovali stravu. Boli sme všetci v dennom kontakte. Celý proces trval od júna 2018 do novembra 2018. Pacientovi sa natoľko zlepšili glykémie, že som postupne mohla ukončiť liečbu inzulínom, a to si ho aplikoval štyrikrát denne 12 rokov. Nasledujúcich 14 mesiacov bol bez akejkoľvek liečby cukrovky, teraz si pichá jedenkrát denne malú dávku inzulínu a pri tejto liečbe má stabilizované výsledky.

Ako to išlo ďalej? Mali ľudia záujem o takúto liečbu?

V druhom kroku som oslovila ďalších troch pacientov. Jeden bol prediabetik, druhý s krátkou anamnézou ochorenia a tretí mal dlhoročný diabetes. Chcela som si overiť, ako NFI protokol funguje u pacientov v rôznych štádiách ochorenia. A program sa znova osvedčil. Od januára 2019 sme začali spolupracovať s Národným endokrinologickým a diabetologickým ústavom v Ľubochni, s docentom Martinkom. V úvode boli všetky plány skontrolované nutričným špecialistom. Pacienti na protokole boli veľmi starostlivo sledovaní, výsledky potom pán docent Martinka publikoval.

Ako ste to vnímali, že v postupoch je pri diabete doživotná liečba a pacienti zrazu prestávali brať lieky?

Hlavne u prediabetikov a novovzniknutých cukrovkárov je logické, že zmenou životného štýlu sa dá cukrovka stabilizovať. Ale keď som NFI program použila u dlhoročného pacienta s cukrovku, ktorému sa nedarilo mať glykémie dobré aj napriek tomu, že spolupracoval, a odrazu zaúčinkoval protokol, bolo to pre mňa ako lekára veľmi vzrušujúce. Keď už po pár dňoch dochádza k výraznému poklesu glykémií a ja ako lekár musím reagovať a zmeniť liečbu, je to niečo neobvyklé. Dnes to už beriem viac ako rutinu. Ale skúsenosť s prvými pacientmi, to bolo naozaj niečo veľmi nevídané.

Na akom princípe NFI protokol funguje?

Pacientom predstavujem NFI protokol ako presne vypracovaný stravovací plán, ktorý dokáže zlepšiť glykémie natoľko, že dokážeme redukovať liečbu cukrovky. Ak vysvetľujem NFI protokol lekárom, hovorím skôr o kaskáde chemických reakcií, ktoré sú navodené stravou, tieto spúšťajú v ľudskom tele také procesy, ktoré vedú k zlepšeniu látkovej premeny. Hlavným problémom pri diabete 2. typu je inzulínová rezistencia, inzulínu sa tvorí v tele dosť, avšak telo naň nereaguje správne. NFI protokolom zlepšíme citlivosť tkanív na inzulín. Výsledkom je, že glykémie klesnú a my musíme liečbu cukrovky redukovať.


Pre koho bol NFI program vyvinutý?

NFI protokol bol vyvinutý pre cukrovkárov druhého typu, ale zároveň sa zistilo, že výrazným vedľajším efektom je zníženie telesnej hmotnosti. Potom sa NFI plány upravili tak, aby boli vhodné aj na liečbu obezity u nediabetickej populácie, rovnako tiež na liečbu prediabetikov, teda ľudí s nábehom na cukrovku.

Keď už je človek na NFI protokole, čo všetko sa mu v tele môže zlepšiť?

Veľká výhoda NFI protokolu je, že efekt je veľmi rýchly a markantný. Už v priebehu jedného až dvoch týždňov pacient vidí pokles glykémií. Veľmi často musíme pracovať s dávkami inzulínu a liekov už po prvých dňoch. Súčasne je tendencia k poklesu krvného tlaku, často je potrebné redukovať lieky na vysoký krvný tlak.

Zlepšujú sa hodnoty cholesterolu. U časti pacientov, ktorí majú stukovatenú pečeň a problém s vyššími pečeňovými testami, sme pozorovali aj zlepšenie týchto parametrov. V neposlednom rade spomeniem robustný úbytok telesnej hmotnosti, s tým súvisí zlepšenie hybnosti.

Pacientom je veľmi často lekármi odporúčané schudnúť. Väčšinou však lekár nemá dostatočný priestor vysvetliť, ako redukciu hmotnosti dosiahnuť. Pacienti si volia vlastný spôsob, ktorý často nevedie k zlepšeniu výsledkov. Často nastáva tzv. jojo efekt, pacientovi sa podarí schudnúť, a potom priberie naspäť, niekedy aj viac, ako schudol.

Pri NFI programe nenastáva jojo efekt?

Musím povedať, že NFI protokol je dočasná zmena stravovania, ktorá však zároveň naučí pacienta zdravšie sa stravovať, naučí ho používať nové potraviny, zaraďovať do jedálnička viac zeleniny. Ak si pacient udrží nejaký racionálny spôsob stravovania aj následne po absolvovaní NFI protokolu, nepriberie. Moja skúsenosť je, že pacient si po absolvovaní protokolu veľmi váži, čo dosiahol, vie si porovnať, ako sa cítil predtým a ako sa cíti teraz, a väčšina sa už nevráti k pôvodnému stravovaniu.

Koľko zvyknúť ľudia schudnúť?

Priemerný pokles hmotnosti s NFI programom je 17 kilogramov. V prvom mesiaci je to asi 8 kilogramov. U každého pacienta je to individuálne, závisí od toho, aká je počiatočná hmotnosť konkrétneho človeka. Ak má niekto 130 kilogramov, tak schudne aj 10 kg za prvý mesiac. Ak má niekto 72 kilogramov, tak ani nie je žiaduce, aby prvý mesiac schudol desať kilogramov.

Za aké obdobie dôjde u pacienta na NFI programe k dlhodobému zlepšeniu zdravotného stavu?

Veľmi záleží na tom, aké sú podmienky pacienta na začiatku. U prediabetika približne 12 týždňov na NFI protokole predstavuje dostatočný čas na dlhodobé zlepšenie stavu. U diabetikov, ktorí majú ochorenie napríklad 20 rokov (často sú to pacienti na inzulíne), je často potrebná maximálna dĺžka liečby, a to je 24 až 26 týždňov na NFI protokole.

Vydržia pacienti dodržiavať NFI protokol pol roka? Alebo to mnohí vzdajú?

Nie všetci pacienti sú schopní dodržiavať NFI protokol tak dlho. Keďže sa im zdravotný stav evidentne zlepší v priebehu pár týždňov, tak to vzdávajú. My však vidíme, že by ešte potrebovali potiahnuť protokol možno 4 týždne. Je to škoda ukončiť NFI v priebehu procesu. Chceme, aby pacient pokračoval, ale niekedy to nevieme ovplyvniť.

Odporúčajú tento spôsob stravovania aj iní lekári?


V podstate je to tak, že v niektorých prípadoch si tento program našli pacienti na základe informácií v médiách, niekedy im ho odporučili lekári, ktorí o protokole vedia z kongresov. Momentálne je rozšírený po celom Slovensku. Ak sa aj cukrovkár rozhodne pre NFI protokol, jeho diabetológ by o tom určite mal vedieť. Diabetológovia majú o NFI informácie z kongresov a odborných časopisov.

V čom je špecifikum NFI programu?

Dosiahnuté výsledky sú podmienené presným dodržiavaním protokolu. Treba dodržať všetky potraviny aj poradie jedál. Ak by ste vynechali čo len jednu potravinu alebo zamenili jeden deň za druhý, už by to nefungovalo.
V tom je podstata NFI protokolu – vzájomné chemické reakcie jednotlivých potravín, ak niečo zmením, zmením zároveň chemické reakcie. Napríklad čučoriedky predstavujú určitý katalyzátor pre nejakú chemickú reakciu, a keď ich nepoužijem, tak tá reakcia nebude prebiehať.

Aké potraviny sa konzumujú v NFI protokole?

NFI diéta pozostáva prevažne zo zeleniny, z ovocia, zo strukovín, z orechov, obilnín, zo semien, z ryže, rastlinných mliek… Na začiatku sme mali v zozname asi 50 potravín, s ktorými sme pracovali, dnes sme rozšírili zoznam na približne 80 rôznych potravín, postupne sa pridávajú.

Je NFI protokol hradený zdravotnými poisťovňami?

V niektorých vybraných regiónoch je možné zaradiť do NFI programu klientov zdravotnej poisťovne Dôvera, ide o súčasť programu DôveraPomáha diabetikom.
Zdravotná poisťovňa Dôvera poskytuje možnosť liečiť sa NFI protokolom diabetikom 2. typu, ktorí majú obezitu a súčasne zle kompenzovaný diabetes. Posúdenie indikácií a kontraindikácií, teda pre koho je NFI protokol vhodný a pre koho nie, je na diabetológovi.


Dá sa odhadnúť, koľkým diabetikom už NFI protokol pomohol? Máte takú štatistiku?

Na celom svete je to okolo šesťtisíc pacientov. Na Slovensku je to približne 600 diabetikov 2. typu a prediabetikov. Ďalšia stovka je liečená pre obezitu.

MUDr. Janka Lejavova, diabetologicka Liptovsky Mikulas MUDr. Janka Lejavova, diabetologicka Liptovsky Mikulas Janka Lejavová

Kde vidíte budúcnosť protokolu o desať rokov?

Momentálne liečim protokolom veľmi závažných pacientov s mnohými chronickými komplikáciami diabetu. Aj keď zlepšíme metabolickú kompenzáciu pacienta, škody, ktoré cukrovka v tele za roky napáchala, už zvrátiť nevieme. Do budúcnosti vidím ako úžasnú možnosť, ak pacientovi poskytneme NFI protokol hneď po diagnostikovaní ochorenia alebo, ešte lepšie, v štádiu prediabetu. A my ho vlastne dokážeme z tej choroby akoby dostať späť. Publikovala som v odbornom časopise prípad pacientky s cukrovkou 2. typu, ktorá bola 10 týždňov na NFI protokole a rok po jeho ukončení diagnostický test na cukrovku potvrdil už len prediabetes.

Štatistiky uvádzajú, že počty pacientov s diabetom stúpajú. Je to tak?

Určite narastá počet pacientov. Za rok pribudne podľa štatistík asi 23-tisíc nových diabetikov, čo je jedno malé mesto. Tiež sa, našťastie, zlepšuje aj prognóza diabetikov, pretože zdravotná starostlivosť je čoraz lepšia, využívajú sa modernejšie metódy liečby, rýchlejšie sa podchytia komplikácie, a tak diabetik dlhšie žije.

Čím to je, že počty narastajú?

Cukrovka je typické civilizačné ochorenie. Ľudia sú obézni, nehýbu sa, majú veľa stresu, všetci hovoria o genetike, súčasne však „dedíme“ aj životný štýl a stravovacie návyky. Tak ako varila babička, tak varí aj mama a potom dcéra. Keď je rodina nastavená na guľáše, grilovačky, zabíjačky, tak ide o zvyk, ktorý nie je ľahké zmeniť.

Čo zvyčajné privádza pacienta do vašej ambulancie?

Ide o niekoľko typov pacientov. Jeden typ je symptomatický, ktorý prichádza, pretože sa má zle, veľa močí, schudol, niečo sa deje, necíti sa dobre, môže mať napríklad nejaké zápalové prejavy, ktoré sa mu nedarí zvládnuť (muži často prichádzajú s urologickými problémami, ženy s gynekologickou mykózou)...

Pri laboratórnych testoch sa zistí vysoký cukor a pacient je odoslaný na diabetologické vyšetrenie. Časť pacientov má cukrovku dlhé roky bez akýchkoľvek nápadných prejavov a pacient sa do diabetologickej ambulancie dostane, keď sa zachytia komplikácie ochorenia – nález na očnom pozadí, obličkové poškodenie, srdcový infarkt...

Potom sú pacienti, ktorí prídu od praktických lekárov, pretože pri preventívnej prehliadke sa zaznamenal mierne zvýšený cukor.


Ako prijímajú pacienti diagnózu? Ako na ňu reagujú?

Je to rôzne, niektorí pacienti diagnózu popierajú, povedia, že len zjedli niečo sladké, že nie sú chorí. Niektorí pacienti čakajú túto diagnózu, pretože ju mala mama, stará mama, sestra... Niekto má hneď obavy z komplikácií, niekto sa nebojí... Ľudia sú rôzni, sú takí, ktorí sa pýtajú, čo majú robiť, hneď od začiatku, sú aj takí, ktorých to vôbec nezaujíma.

Prečo je dôležité, aby pacient prišiel ešte na začiatku ochorenia do odbornej ambulancie?

Začiatok cukrovky je veľmi dôležité obdobie, pretože hovoríme o akejsi pamäti organizmu. Keď je diabetik prvých desať rokov veľmi dobre stabilizovaný, tak si veľmi dobre poriešil zdravotnú situáciu do budúcnosti. Keď je týchto desať rokov zlých, tak sa neskôr môže snažiť, ale už sú napáchané veľké škody, ktoré sa už nedajú zvrátiť.

Čo by ste poradili takým ľuďom?

Ja by som veľmi chcela, aby sme mohli ponúknuť NFI protokol novým diabetikom alebo tým, ktorí majú nábeh na diabetes, alebo obéznym, u ktorých sa predpokladá, že to pôjde do cukrovky. Pretože NFI program v tomto prípade nebude dlho trvať, nebude to také náročne. Stačí mu osem či dvanásť týždňov a môže si výrazne pomôcť oddialiť nástup cukrovky, možno aj navždy.

Pri takom úspechu NFI programu asi máte pozitívnu spätnú väzbu od pacientov...

Mala som pacienta, ktorému sa po absolvovaní NFI protokolu natoľko zlepšila fyzická výkonnosť, že si mohol splniť celoživotný sen – vyjsť na Kriváň. Niektoré príbehy sú veľmi inšpiratívne.


Vizitka
MUDr. Janka Lejavová
Študovala všeobecné lekárstvo na Jesseniovej lekárskej fakulte UK v Martine. Od roku 1999 pracovala na Internej klinike ÚVN Ružomberok. Je atestovaná internistka a diabetologička. Od roku 2018 pracuje v diabetologickej ambulancii v Liptovskom Mikuláši. Od júna 2018 využíva v liečbe diabetu 2. typu NFI protokol.

Čo je to NFI protokol?
NFI protokol je nový prístup k liečbe cukrovky 2. typu. Na základe vstupných údajov konkrétneho diabetika 2. typu (vek, pohlavie, hmotnosť, výška, základné biochemické laboratórne parametre, medikamentózna liečba, potravinové alergie a intolerancie) je vypracovaný stravovací protokol.
Chemické reakcie, ktoré nastanú medzi jednotlivými potravinami v tele pacienta, vedú k zlepšeniu glykémií. Stabilizácia hladín cukru sa odrazí na hodnote glykovaného hemoglobínu, pri diabetologickej kontrole po skončení NFI protokolu je jeho hodnota v pásme veľmi dobrej kompenzácie. Súčasne je u väčšiny pacientov možné výrazne znížiť dávku liekov na cukrovku alebo inzulínu.
U časti pacientov je možné liečbu cukrovky ukončiť úplne. Sekundárnym efektom NFI protokolu je redukcia telesnej hmotnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/rozhovor, menuAlias = rozhovor, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
10. apríl 2024 01:10