23.10.2015, 08:45

Plnené cukety s ragú a pohánkovou ryžou budete chcieť variť stále

Skvelé jedlo.

6 PORCIÍ:

(4,5 SJ)

SUROVINY:
500 g mletého chudého
bravčového mäsa
500 g paradajok
2 stredne veľké cibule
(cca 150 g)
3 mladé cukety (cca 25 cm)
(cca 900 g)
3 PL panenského
olivového oleja
nerafinovaná soľ
(napr. himalájska)
petržlenová vňať
korenie alebo koreniaca
zmes podľa chuti
250 g celozrnnej ryže
50 g pohánky
1 malá cibuľa (60 g)
1 PL panenského
slnečnicového oleja
majoránka

 

POSTUP: Na 2 PL olivového oleja orestujeme cibuľku, pridáme mäso a necháme zatiahnuť. Osolíme, okoreníme, pridáme
nakrájané blanžírované rajčiny (zbavené šupky) a mäso udusíme do mäkka. Po uvarení pridáme čerstvú petržlenovú vňať. Prepláchnutú ryžu a pohánku pridáme k cibuli, osolíme, pridáme majoránku, zalejeme vriacou vodou a uvaríme do mäkka. Cukety rozkrojíme na polovicu, vydlabeme mäkkú dužinu so semiačkami, osolíme. Plníme mäsovou zmesou, pred pečením postriekame olivovým olejom a prikryté pečieme pri 180 °C na 35 - 40 minút.

 

TIP: Upečené cukety by nemali byť  rozvarené, ale skôr al dente, preto ich nepečieme príliš dlho.

 

ENERGETICKÁ A VÝŽIVOVÁ HODNOTA 1 PORCIE: 441 kcal/1 844 kJ Bielkoviny 21,8 g Tuky 20,6 g