StoryEditor

Inšpirujte sa receptami na sladké vianočné pečivo s náhradným sladidlom

21.12.2015, 23:14
Autor:
(dia)(dia)
Energetickú a výživovú hodnotu vypočítala diétna sestra Mária Štefáková.

Hviezdičky s džemom

Suroviny:

300 g hladkej múky

náhradné sladidlo (cca 20 tabletiek)

1 vajce

100 g mletých orechov,

250 g rastlinného tuku

prášok do pečiva

150 g ovocného džemu nesladeného cukrom

50 g čokoládovej polevy

Postup: Všetky suroviny zmiešame a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme zabalené v igelitovom vrecku na 12 hodín odležať (od večera do rána). Cesto vyvaľkáme na hrúbku 4 mm na  pomúčenej doske. Aby sa nelepilo na valček, vaľkáme ho cez igelit. Pomúčenou formičkou vykrajujeme kolieska, hviezdičky alebo iné  tvary. Na polovicu kúskov urobíme v strede malú dierku. Plech vystelieme papierom na pečenie, na ktorý poukladáme vykrojené tvary a pečieme v predhriatej rúre do ružova.

Po vychladení keksíky zlepujeme rozriedeným nesladeným ovocným džemom. Vrch ozdobíme roztopenou čokoládovou polevou a necháme zaschnúť.

 

Energetická a výživová hodnota celej dávky: 3941 kcal/16473 kJ, 57,7 g bielkovín, 283 g tukov 

 

Plnené orechy

Suroviny:

200 g hladkej múky,

1 vajce,

20 g kakaa,

mletá škorica,

100 g masla,

80 g mletých orechov,

100 g sorbitolu

 

Krém:

4 dl mlieka,

1 balíček vanilkového pudingového prášku,

100 g masla,

60 g sorbitolu

 

Postup:

Z múky, vajca, kakaa, škorice, masla, orechov a sorbitolu vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme ho na rovnaké kúsky a vtlačíme do vymastených formičiek. Pečieme v stredne vyhriatej rúre približne 20 minút.

Mlieko, puding a sladidlo zmiešame a uvaríme hustú hmotu. Keď vychladne, primiešame do nej maslo. Vyšľahaným krémom spájame orechy.

 

Energetická a biologická hodnota celej dávky: 3820 kcal, 60 g B, 230 g T, 380 g S, cca 38 SJ

 

Poznámka: Pri príprave 19 plnených orechov bude 1 ks zodpovedať 2 SJ.

 

Orechové venčeky

Suroviny:

150 g hladkej múky,

70 g masla,

50 g opražených orechov alebo kokosu,

1 vajce,

70 g sorbitolu

 

Postup:

Z múky, masla, vajca a sorbitolu vypracujeme hladké cesto a asi na dve hodiny dáme odležať na chladné miesto. Cesto vyvaľkáme na 4 mm hrubý plát a vykrojíme kolieska. Vrch potrieme vodou a posypeme opraženými orechmi alebo kokosom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C približne 10-15 minút.

 

Energetická a biologická hodnota celej dávky: 1715 kcal, 7160 kJ, 30 g B, 96,3 g T, 189 g S, cca 18 SJ

01 - Modified: 2007-12-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ciele vzdelávania EÚ sa neplnia
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/recepty, menuAlias = recepty, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 10:19