pexels.com
StoryEditor

Skvelé tipy na zdravý obed. Losos so špargľou a makový koláčik

19.06.2021, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Losos patrí medzi najlepšie prírodné zdroje omega-3 mastnlososých kyselín (prispievajú k zdravému srdcu) a je výborným zdrojom bielkovín. Mak je zas bohatý na vápnik.

Losos so špargľou


(4 porcie)

Suroviny:


500 g lososa
500 g špargle
200 g naturálnej ryže
50 g kukurice
15 g panenského olivového oleja
15 g masla
15 g šípkového džemu
himalájska soľ
biely a čierny sezam

Postup:


1. Lososa necháme v celku, osolíme, posypeme sezamom, pofŕkame olivovým olejom, podlejeme trochou vody a pečieme na 180 °C približne 25 až 30 min.
2. Na masle chvíľu restujeme kukuricu, pridáme premytú ryžu, osolíme, zalejeme vriacou vodou a uvaríme do mäkka.
3. Špargľu ošúpeme a uvaríme v mierne osolenej vode na zhryz asi 7 min.
4. Po upečení výpek z ryby zlejeme, pridáme k nemu šípkový lekvár a necháme prevrieť, zredukovať. Zálievkou pred podávaním lososa prelejeme.

Energetická a výživová hodnota 1 porcie:
Kcal 472 / 1972 kJ, bielkoviny 31,5 g, tuky 20,5 g , cca 4,5 SJ

Makovo-orechový koláč
(16 ks)

Suroviny:


150 g vlašských orechov
150 g maku
2 KL bezfosfátového prášku do pečiva
250 g nízkotučného jogurtu
80 g stévie
3 vajcia
škorica
klinček
muškátový oriešok
himalájska soľ


Postup:


1. Žltky oddelíme od bielkov a vymiešame ich so stéviou a jogurtom.
2. Pridáme mletý mak, pomleté orechy, prášok do pečiva a premiešame.
3. Ochutíme škoricou, mletými klinčekmi a troškou strúhaného muškátového orieška.
4. K bielkom pridáme štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh. Ten zmiešame s cestom. V prípade potreby, ak by zmes bola hustá, pridáme trochu vody.
5. Pripravenú zmes vlejeme na malý plech vystlaný papierom na pečenie, prípadne do vymazanej a vysypanej tortovej formy a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C približne na 25 až 30 min. Podľa typu rúry sledujeme, aby nám koláč nepreschol alebo, naopak, neprihorel.

Energetická a výživová hodnota 1 porcie:
Kcal 139 / 580 kJ, bielkoviny 5,1 g, tuky 11,3 g , cca 0,5 SJ

Autor receptov: Katarína Langová

Výpočet sacharidových jednotiek Mária Štefáková

menuLevel = 2, menuRoute = dia/recepty, menuAlias = recepty, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 12:06