Archív Mafra
StoryEditor

Rýchle svieže a ľahké recepty na teplé dni

06.06.2021, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Šalát obsahuje veľa vody a vlákniny, preto je vhodný pri diéte. Polievka zasýti a dodá telu potrebné vitamíny.

Listový šalát s pomarančmi


(4 porcie)

Suroviny:
200 g zmes listového šalátu
200 g pomaranča
150 g paradajok
30 g červenej cibule
15 g panenského olivového oleja
10 g kremžskej horčice
himalájska soľ
čierne korenie

Postup:


1. Cibuľu nakrájame na jemné krúžky, paradajky necháme v celku alebo rozkrájame na polovice, pomaranč rozdelíme na mesiačiky.
2. Listový šalát umyjeme a necháme odkvapkať.
3. V malej miske zmiešame olivový olej, horčicu. Osolíme a pridáme čerstvo mleté čierne korenie. Premiešame.
4. V miske zmiešame pripravenú zeleninu a ovocie, zalejeme zálievkou a premiešame.
5. Môžeme podávať s kúskom celozrnného pečiva alebo ražného chleba (nie je súčasťou výpočtu).

Energetická a výživová hodnota 1 porcie:
Kcal 77/323 kJ, bielkoviny 1,7 g, tuky 3,9 g , cca 0,5 SJ

Svieža zeleninová polievka


(4 porcie)

Suroviny:
80 g jarnej cibuľky
300 g mrkvy
150 g petržlenu
200 g bielej reďkovky daikon
50 g syra
15 g masla
himalájska soľ
kurkuma
tymian

Postup:


1. Jarnú cibuľku nakrájame na kolieska. Ostatnú zeleninu nastrúhame nahrubo na rezance.
2. Na masle chvíľu restujeme všetku zeleninu a zalejeme vriacou vodou.
3. Jemne osolíme, ochutíme trochou kurkumy, tymianu a varíme asi 25 min.
4. Pred podávaním každú porciu doplníme strúhaným syrom.

Energetická a výživová hodnota 1 porcie:
Kcal 129 / 540 kJ, bielkoviny 6,5 g, tuky 5,5 g , cca 1 SJ

Recepty pripravila Katarína Langová

Výpočet sacharidových jednotiek Mária Štefáková

menuLevel = 2, menuRoute = dia/recepty, menuAlias = recepty, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 11:17