Túto polievku by ste nikdy nemali jesť lyžičkou. Správne je, keď ju popíjate priamo z pohára.
StoryEditor

TIP na OBED: Japonská miso polievka a Marocký losos s kuskusom

15.05.2021, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Japonská kuchyňa je považovaná za najzdravšiu kuchyňu. Hoci je najznámejším jedlom sushi, vyskúšajte miso polievku. Aj losos patrí medzi tie zdravšie pokrmy.

Japonská miso polievka

(4 porcie)

Suroviny:
100 g ryžových rezancov
100 g bieleho tofu
60 g šampiňónov
100 g brokolice
100 g mrkvy
100 g jarnej cibuľky
15 g slnečnicového oleja
5 g misa (napr. ryžového)
morská riasa (napr. wakame, arame)
himalájska soľ

Postup:
1. Očistenú mrkvu nakrájame na dlhé tenké rezance, šampiňóny na plátky, brokolicu na menšie kúsky a jarnú cibuľku na kolieska.
2. V hrnci zohrejeme olej a vložíme nakrájanú zeleninu aj huby, z cibule len polovicu. Chvíľu restujeme.
3. Ochutíme soľou, zalejeme vriacou vodou a pridáme lyžičku misa a morskú riasu (cca 3 cm). Ak miso a riasy nemáme, vynecháme ich.
4. Varíme 15 min., neskôr pridáme tofu nakrájané na kocky a ryžové rezance. Varíme asi 5 min.
5. Pred dokončením pridáme jarnú cibuľku, podávame horúcu.


Energetická a výživová hodnota 1 porcie: cca 2 SJ
167 kcal / 699 kJ, 5,8 g bielkovín, 5,2 g tukov

Marocký losos s kuskusom

(4 porcie)

Suroviny:
500 g lososa
240 g neuvareného kuskusu
200 g uhorky
200 g paradajok
100 g reďkvičiek
100 g šalátu (napr. poľníčka)
30 g olivového oleja
biely a čierny sezam
kajenské korenie
zázvor
himalájska soľ

Postup:
1. Lososa nakrájame na porcie, ochutíme soľou, kajenským korením, kurkumou a obalíme na tanieri v bielom a čiernom sezame.
2. Pofŕkame cca 1 PL olivového oleja, podlejeme trochou vody a pečieme v predhriatej rúre pri 180°C približne 30 min.
3. Do misky s kuskusom pridáme trochu soli, 1 PL olivového oleja, zalejeme ho vriacou vodou množstvom podľa návodu a prikryté necháme približne 15 min napučať.
4. Zatiaľ nakrájame uhorky a rajčiny na drobné kúsky. Premiešame s kuskusom, dochutíme trochou zázvoru a premiešame.
5. Pred podávaním každú porciu doplníme plátkami reďkovky a šalátom.


Energetická a výživová hodnota 1 porcie: 4 SJ
509 kcal / 2 128 kJ, 34,8 g bielkovín, 22 g tukov

autor receptov: Katarína Langová

výpočet sacharidových jednotiek: Mária Štefáková

menuLevel = 2, menuRoute = dia/recepty, menuAlias = recepty, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 00:12