24.03.2021, 08:00

TIPY na zdravé a rýchle pokrmy

Výborné a rýchle recepty na obed či večeru aj s výpočtom sacharidových jednotiek.

TIPY na zdravé a rýchle pokrmy
Zdroj: Dreamstime

Domáca pečeňová paštéta


(2 x 200 ml)

Suroviny:

250 g kuracích pečienok
70 g šalotky/cibule
10 g cesnaku
50 g mandlí
40 g masla
15 g panenského olivového oleja
50 ml červeného suchého vína
šalvia
farebné korenie
tymian
rozmarín
himalájska soľ

Postup:
1. Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno. Na rozohriatom olivovom oleji pomaly restujeme, aby neprihoreli a nezhorkli.
2. Kuracie pečienky očistíme, odblaníme a nakrájame na polovice. Pridáme k cibuli, ochutíme čerstvo mletým farebným korením, tymianom, rozmarínom a zalejeme červeným vínom. Restujeme, aby vnútro pečienok ostalo trochu ružové.
3. Odstavíme, pridáme maslo, premiešame a necháme ho teplotou pečienok rozpustiť.
4. Po miernom vychladnutí osolíme, prípadne dochutíme koreninami. Rozmixujeme.
5. Mandle si nasekáme, nasucho opražíme na panvici a primiešame k rozmixovanej zmesi.
6. Paštétu na rýchlu spotrebu nie je potrebné sterilizovať. Na dlhodobejšie uskladnenie preložíme do vysterilizovaných fliaš a sterilizujeme aspoň 30 min.

Energetická a výživová hodnota v 100 ml:
284 kcal/1 187 kJ, 15,9 g bielkovín, 21 g tukov a cca <0,5 SJ


Zelerová polievka s opraženou cibuľou


(4 porcie)

Suroviny:
400 g zeleru
100 g petržlenu
150 g póru
15 g masla
50 g cibule
15 g panenského olivového oleja
tymian
čierne korenie
himalájska soľ

Postup:
1. Pór, petržlen a zeler nakrájame na menšie kusy a na rozohriatom masle restujeme približne 5 min.
2. Osolíme, ochutíme čerstvo mletým korením a tymianom, zalejeme vriacou vodou asi 1 – 2 cm nad zeleninu a varíme asi 20 min.
3. Po uvarení zeleninu rozmixujeme dohladka. Hustotu zvolíme podľa vlastnej chuti a podľa toho volíme množstvo vody, ktoré použijeme pri mixovaní.
4. Cibuľu nakrájame na krúžky a na miernom plameni dozlatova opečieme na olivovom oleji. Podávame na polievke ako zeleninové čipsy.

Energetická a výživová hodnota 1 porcie:
112 kcal/470 kJ, 3,1 g bielkovín, 7 g tukov a cca <1 SJ


Chrumkavé kačacie prsia s mandarínkami


(4 porcie)

Suroviny:
350 g kačacích pŕs
200 g listového šalátu
400 g ružičkového kelu
200 g čerstvých mandarínok
10 g panenského olivového oleja
farebné korenie
rasca
rozmarín, saturejka
himalájska soľ

Postup:
1. Kačacie prsia umyjeme, kožu narežeme, aby sme nezarezali do mäsa. Osolíme, ochutíme rascou, rozmarínom alebo saturejkou.
2. Prsia položíme kožou na studenú panvicu, oheň zapneme na najsilnejší stupeň a po 5 minútach prsia otočíme.
3. Zatiaľ rozohrejeme rúru na 200 °C. Opražené kačacie prsia preložíme do zapekacej misy alebo pekáčika, zalejeme výpekom z panvice a pečieme približne 7 min.
3. Ružičkový kel udusíme v mierne osolenej vode na pare.
4. Listový šalát spolu s napareným ružičkovým kelom a mandarínkami len zakvapneme olivovým olejom, mierne osolíme a ochutíme čerstvo mletým korením 4 farieb.
5. Pred podávaním kačacie prsia nakrájame na tenké plátky a podávame so šalátom.

Energetická a výživová hodnota 1 porcie:
265 kcal/1 110 kJ, 19,4 g bielkovín, 16,1 g tukov a cca 1 SJ

Veselé ovocné jednohubky


(10 jednohubiek)

Suroviny:
100 g červených sladších jabĺk
100 g zelených kyslejších jabĺk
100 g zrelého manga
100 g dračieho ovocia

Postup:
1. Ovocie vyberáme tak, aby sme namiešali sladkú aj kyslejšiu chuť a dosiahli zaujímavú farebnosť.
2. Očistené ovocie nakrájame na kocky alebo iné tvary pomocou vykrajovačov. Jeden kúsok má približne 10 g.
3. Ovocie striedame a napichneme na dlhšie špáradlá (4 ks ovocia na špáradlo). Podávame namiesto dezertu ako zdravé sviatočné jednohubky.

Energetická a výživová hodnota 1 jednohubky:
21 kcal/86 kJ, 0,2 g bielkovín, 0,1 g tukov a 0,5 SJ

autorka receptov: Katarína Langová

výpočet sacharidových jednotiek: Mária Štefáková