09.01.2021, 07:00

TIP na ľahký a rýchly obed: Zapekaná zelenina

Zelenina obsahuje množstvo zdraviu prospešných vitamínov a stopových prvkov, bez ktorých by organizmus nemohol dobre fungovať.

TIP na ľahký a rýchly obed: Zapekaná zelenina
Zdroj: Dreamstime


(4 porcie)

Suroviny:


250 g celozrnnej ryže (pred uvarením)
400 g baby cuketiek
300 g cherry paradajok
150 g bieleho jogurtu
1 stredne veľké vajce
15 g panenského olivového oleja
40 g slnečnicových semienok
himalájska soľ
kari korenie (1 – 2 KL)
čierne/farebné korenie
pažítka

Postup:


1. Premytú ryžu bez tuku uvaríme v osolenej vode.
2. Cukety nastrúhame alebo nakrájame na úplne tenké plátky. Cherry rajčiny podľa veľkosti môžeme nechať vcelku alebo rozkrojiť na polovice.
3. Zapekaciu misku vymastíme olivovým olejom a vložíme prvú vrstvu (polovicu) uvarenej ryže.
4. Na ňu uložíme polovicu cuketiek, mierne osolíme a ochutíme čerstvo mletým čiernym/farebným korením.
5. Opäť pridáme vrstvu ryže (zvyšnú polovicu), prekryjeme zvyškom cuketiek a paradajkami.
6. Vajcia si rozhabarkujeme, pridáme k nim jogurt, kari korenie, soľ a nasekanú pažítku podľa chuti. Premiešame a touto zmesou prelejeme paradajky. Posypeme slnečnicovými semiačkami.
7. Pečieme odokryté v predhriatej rúre pri 180 °C približne 30 – 40 minút, príp. podľa potreby zakryjeme.


Energetická a výživová hodnota 1 porcie: 359 kcal/1 500 kJ, 11,9 g bielkovín, 11,6 g tukov, asi 5 SJ

Katarína Langová a Mária Štefáková