31.12.2020, 13:00

Pripravme sa na silvestrovskú noc! Skvelé chlebíčky, nátierky aj jednohubky

Oslavy Silvestra a príchod Nového roka sa oslavuje po celom svete. V mnohých krajinách sa organizujú rôzne koncerty, populárne sú ohňostroje či rôzne laserové šou. My sme si však zvykli aj na posedenia s rodinou či priateľmi. A vždy hrá hlavnú úlohu dobré jedlo!silve

Pripravme sa na silvestrovskú noc! Skvelé chlebíčky, nátierky aj jednohubky
Zdroj: TASR/M. Baumann

Chlebíčky s chrenovou penou a trhaným bravčovým mäsom

Suroviny

Bageta alebo veka


Suroviny na chrenovú penu
50 g masla
4 lyžice hrubozrnnej horčice
20 g smotanového chrenu
100 g údeného lososa
sardelové očká
čerstvý kôpor
soľ
citrón

Suroviny na trhané bravčové
200 g bravčového pliecka
4 lyžice hrubozrnnej horčice
3 lyžice bravčovej masti
8 lyžíc majonézy
cibuľa
soľ
mleté korenie
červená cibuľa
paradajka
čerstvý šalát

Postup

1. Zmäknuté maslo vyšľaháme so soľou, s horčicou, nasekaným kôprom a chrenom do peny. Takto ochutené maslo natrieme na chlebíčky.

2. Zvyšok masla naplníme do potravinárskeho vrecka a chlebíček ozdobíme „pusinkami“. Navrch dáme plátok údeného lososa, sardelové očko, kúsok citróna a kôpor.

3. Cibuľu orestujeme na masti. Potom vložíme celé pliecko, opečieme zo všetkých strán, osolíme, okoreníme, podlejeme vodou a na miernom ohni dusíme asi dve hodiny.

4. Majonézu zmiešame, ponatierame bagetky a navrch dáme dusené mäso roztrhané na kúsky. Ozdobíme najemno pokrájanou červenou cibuľkou, paradajkou a šalátom.

Čas prípravy: 30 minút (bez prípravy mäsa)


Kuracie jednohubky so slaninou

Suroviny

400 g kuracích pŕs
100 g plátkov slaniny
200 g majonézy
100 ml omáčky sriracha (thajska čili omáčka)
limetka
soľ
bylinky na ozdobu

Postup

1. Najskôr si pripravíme marinádu. Do misky dáme polovicu čili omáčky, soľ, pokvapkáme šťavou z limetky, vložíme kuracie mäso pokrájané na kúsky a premiešame. Necháme asi hodinu marinovať.

2. Potom jednotlivé kúsky zabalíme do slaniny, zopneme špáradlom a dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch Celzia asi desať minút.

3. Medzitým si pripravím dip – majonézu zmiešame so zvyšnou čili omáčkou a s bylinkami. Hotové kuracie jednohubky podávame s pikantným čili dipom.


Čas prípravy: 30 minút (bez marinovania)



Bruschetty s parmskou šunkou, paradajkami a rukolou

Suroviny

1 dlhá bageta
200 g parmskej šunky
20 g sušených paradajok v oleji
4 paradajky
hrsť rukoly
soľ
mleté čierne korenie
balzamikový ocot
olivový olej
2 lyžice nastrúhaného parmezánu
1 strúčik cesnaku

Postup

1. Paradajky umyjeme, nasekáme nadrobno a necháme odkvapkať v sitku. Rukolu prepláchneme a tiež necháme odkvapkať.

2. Nasekané paradajky osolíme, okoreníme, pridáme trochu balzamikového octu, olivového oleja a premiešame. Primiešame parmezán a dáme vychladiť.

3. Bagetu nakrájame na plátky, dáme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pokvapkáme olivovým olejom. Každý plátok potrieme cesnakom a pečieme v rúre na 180 stupňov Celzia asi 10 minút.

4. Opečené plátky ozdobíme lyžicou vychladnutej paradajkovej zmesi, plátkom parmskej šunky, kúskami sušených paradajok a rukolou.

Čas prípravy: 30 minút (bez chladenia)


Cuketové rolky s francúzskou nátierkou

Suroviny

1 mladá cuketa
100 g údeného lososa
50 g pažítky
100 g mäkkého tvarohu
3 lyžice majonézy
1 lyžica lososovej pasty
mleté čierne korenie
1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
1 mrkva
soľ


Postup

1. Umytú cuketu nakrájame na tenké plátky, najlepšie na krájači na chlieb. Plátky ľahko posolíme a necháme desať minút odležať, aby pustili vodu. Potom ich osušíme papierovou utierkou.

2. Údeného lososa nakrájame na malé kúsky a polovicu pažítky nasekáme nadrobno. Dáme do misky, pridáme tvaroh, majonézu, lososovú pastu, osolíme, okoreníme a všetko premiešame.

3. Zmes dochutíme citrónovou šťavou a dáme do chladničky vychladiť minimálne na 30 minút.

4. Plátky cukety potrieme vychladenou zmesou, zavinieme do roliek a dozdobíme pažítkou a mrkvou, pokrájanou na rezančeky.

Čas prípravy: 80 minút


Jednohubky s nátierkou z pečeného cesnaku

Suroviny

150 g lučiny
2 hlavičky cesnaku
4 vetvičky čerstvého tymianu
70 g gorgonzoly
6 – 8 plátkov celozrnného chleba
1 hruška
hŕstka vlašských orechov
soľ
mleté čierne korenie
olivový olej

Postup

1. Hlavičky cesnaku horizontálne prepolíme a položíme na alobal rezom nahor. Osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom.

2. Každú polovicu cesnaku zabalíme zvlášť a vložíme do predhriatej rúry na 200 stupňov Celzia asi na hodinu.

3. Cesnak vyberieme z alobalu a necháme vychladnúť. Jednotlivé strúčiky vydlabeme a pomocou noža rozotrieme na kašičku. Zmiešame s lučinou a tymianom.

4. Nátierku ponatierame na vykrojené kolieska z celozrnného chleba. Ozdobíme gorgonzolou, plátkami hrušky a vlašskými orechmi.


Čas prípravy: 80 minút


Tortillové závitky

Suroviny

300 g lučiny
80 g majonézy
1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
2 lyžice posekaného kôpru
4 pšeničné tortilly
240 g plátkov údeného lososa alebo šunky
vetvičky kôpru na ozdobu
soľ
mleté čierne korenie

Postup

1. V miske zmiešame lučinu s majonézou, citrónovou šťavou, kôprom a podľa chuti osolíme a okoreníme.

2. Tortilly natenko potrieme pripravenou zmesou, obložíme plátkami lososa alebo šunky a pevne stočíme. Potom ich jednotlivo zabalíme do fólie alebo alobalu.

3. Zabalené tortilly necháme v chladničke najmenej pol hodiny, ideálne dve hodiny.

4. Pred podávaním odkrojíme kraje a pokrájame asi na 6 cm dlhé kúsky. Na záver ozdobíme vetvičkami kôpru.


Čas prípravy: 60 minút


Kulinární studio MAFRA

Recepty boli uverejnené v časopise Rytmus života VARÍME 06/2020