13.04.2020, 11:43

Hovädzí guláš s fazuľami

Hovädzie mäso netreba úplne zatracovať a nepremyslene ho vyškrtnúť zo svojho jedálneho lístka. Hoci má vyšší obsah nasýtených tukov, je vhodným zdrojom bielkovín, vitamínu E a B12, zinku, železa, selénu a ďalších dôležitých látok.

Hovädzí guláš s fazuľami
Zdroj: Reuters


Recept je na 4 porcie

Suroviny:
350 g chudej hovädzej nožiny
40 g cibule
100 g mrkvy
100 g petržlenu
15 g cesnaku
100 g čerstvých šampiňónov
100 g uvarenej fazule
15 g panenského olivového oleja
3 bobkové listy
nové korenie
čierne korenie
sušená majoránka
himalájska soľ
250 g celozrnnej ryže

Postup:
1. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno, koreňovú zeleninu na plátky.
2. Mäso pokrájame na menšie kocky.
3. V hrnci zohrejeme olivový olej, pridáme cibuľu, cesnak a mäso. Restujeme.
4. Po chvíli pridáme zeleninu, huby, fazule, osolíme, pridáme koreniny a chvíľu spolu dusíme.
5. Zalejeme vriacou vodou a dusíme pod pokrievkou alebo v tlakovom hrnci úplne do mäkka.
6. Podávame s celozrnnou ryžou, ktorú uvaríme pod pokrievkou bez tuku len so soľou a s obľúbeným korením.


Energetická a výživová hodnota 1 porcie: cca 6 SJ
400 kcal/1680 kJ, 20,3 g bielkovín, 10,2 g tukov

Recepty pripravili Katarína Langová a Mária Štefáková