22.02.2020, 08:00

Jednohubky s cviklou a dusenou rybou

Cvikla reguluje krvný obeh, čistí pečeň a obličky. Farbivo betaín podporuje tvorbu pečeňových buniek, lieči ekzémy. Význam rýb v strave človeka je nepopierateľný. Rybie mäso sa rýchlo varí a dá sa upraviť na veľmi výživnú, ľahko stráviteľnú stravu.

Jednohubky s cviklou a dusenou rybou
Zdroj: Pinterest/VanessaK


Recept na cca 20 kúskov

Suroviny:
20 kúskov ražného chleba (á 4x4 cm/5 g) – 100 g
250 g bielej ryby
400 g cvikly
80 g kyslej smotany
rasca
zázvor
kôpor
šťava z citróna
nerafinovaná soľ

Postup:

Rybu bez kože naparíme nad osolenou vodou, následne kompletne vykostíme. Cviklu uvaríme v šupke do mäkka. Ošúpeme a nastrúhame, osolíme, ochutíme rascou, zázvorom a zmiešame s kyslou smotanou. Chlebíky nakrájame na menšie tvary, na každý položíme vrstvu cvikly a kúsok ryby. Ozdobíme kôprom a každý kúsok môžeme pokvapkať šťavou z citróna.

Energetická a výživová hodnota 1 kúska:
47 kcal/196 kJ, 3,8 g bielkovín, 1,7 g tukov a cca 0,5 SJ

Recepty pripravili Katarína Langová a Mária Štefáková