06.07.2019, 08:00

Šampiňónová polievka

Šampiňóny sú jedny z najobľúbenejších húb na svete. Posilňujú imunitu, lebo obsahujú imunoglukány, liečia anémiu. Z vitamínov sú to najmä B1, B2, niacín, kyselina listová, provitamín D.

Šampiňónová polievka
Zdroj: Dreamstime.com


Recept na 4 porcie

Suroviny:
300 g šampiňónov
40 g cibule
10 g cesnaku
100 g zemiakov
50 g petržlenu
150 ml sladkej 12% smotany
30 g masla
šťava z citróna
nerafinovaná soľ
červená paprika
bobkový list
nové korenie
petržlenová vňať alebo koriander

Postup:
1. Šampiňóny očistíme a nakrájame na plátky. Asi štvrtinu odložíme bokom.
2. Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno a na polovici masla restujeme dozlatista.
3. Po chvíli pridáme pokrájaný petržlen, zemiaky a väčšiu časť šampiňónov.
4. Ochutíme soľou, pridáme bobkový list, nové korenie, červenú papriku, zalejeme vriacou vodou a varíme 20 – 25 minút.
5. Po dovarení vyberieme bobkový list a nové korenie, polievku rozmixujeme a spolu so smotanou necháme prevrieť.
6. Na druhej polovici masla restujeme zvyšnú časť šampiňónov, ktoré ochutíme soľou a červenou papriku.
7. Polievku servírujeme a každú porciu dozdobíme restovanými šampiňónmi a posekanou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom.

Energetická a výživová hodnota 1 porcie:
156 kcal/653 kJ, 4,5 g bielkovín, 11 g tukov, asi 1 SJ

Recepty pripravili Katarína Langová a Mária Štefáková