pečené mäso, rozmarínDreamstime.com
StoryEditor

Pečené bravčové mäso s kvakou

04.06.2019, 14:00
Autor:
(dia)(dia)
Bravčové mäso je zdrojom bielkovín. Má vyššiu energetickú hodnotu, ale pokiaľ si ho dáte o zeleninou, tak je to v poriadku. Napríklad aj kvaka. Je bohatým zdrojom vitamínov, vlákniny a minerálnych látok. Už v jednej šálke kvaky prijmete polovičnú odporúčanú dávku vitamínu C, štvrtinu dennej dávky vitamínu A, ďalej vitamíny B1, B6 a E. (4 porcie)

Suroviny:


600 g karé bez kosti
600 g kvaky
20 g cesnaku
30 g panenského olivového oleja
400 g kyslej kapusty
čierne korenie
rozmarín a tymian
rasca
nerafinovaná soľ

Postup:


1. Umyté a osušené mäso osolíme, prešpikujeme kúskami cesnaku.
2. Okoreníme tymianom, rozmarínom a čerstvo mletým korením, potrieme olivovým olejom, podlejeme trochou vody a dáme piecť do zapekacej misy prikryté do rúry pri 180 stupňoch Celzia na 45 – 60 minút, kým nie je úplne mäkké.
3. Očistenú kvaku nakrájame na menšie kúsky alebo hranolky, pofŕkame zvyškom olivového oleja, osolíme, okoreníme rascou a čerstvo mletým čiernym korením.
4. Dáme na samostatný menší plech piecť do rúry k mäsu a pečieme 30 – 45 minút, kým nie sú upečené.
5. Upečené mäso pokrájame na plátky a podávame s opekanou kvakou a porciou kyslej kapusty.

Energetická a výživová hodnota 1 porcie:
530 kcal/2 214 kJ, 28 g bielkovín, 39,7 g tukov, asi 1,5 SJ

Recepty pripravili: Katarína Langová a Mária Štefáková

menuLevel = 2, menuRoute = dia/recepty, menuAlias = recepty, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 01:26