24.02.2019, 15:00

Šošovicovo-hubová nátierka

Šošovica je nízkokalorická diétna strukovina. Pre svoje nutričné hodnoty je veľmi cenenou potravinou. Je bohatým zdrojom vápnika, železa, selénu, fosforu, zinku, vitamínov B1, B2, B6, enzýmov obsahuje organické kyseliny a lecitín. Recept na 4 porcie.

Šošovicovo-hubová nátierka
Zdroj: Flickr


Suroviny:
80 g sušenej hnedej šošovice
50 g čerstvých šampiňónov
30 g červenej cibule
6 g cesnaku
70 g vlašských orechov
17 g panenského olivového oleja
15 g šťavy z citróna
10 g tamari alebo sójovej omáčky
5 g čerstvého rozmarínu
5 g čerstvého tymianu
10 g čerstvej šalvie alebo petržlenu
3 g morskej riasy Wakame
kajenské korenie
čerstvo mleté čierne korenie
nerafinovaná soľ

Postup:
1. Šošovicu uvaríme v studenej neosolenej vode s morskou riasou domäkka, zlejeme.
2. Na olivovom oleji pomaly restujeme nasekanú cibuľku a cesnak, asi 5 minút.
3. Pridáme nakrájané šampiňóny a dusíme asi 8 minút. V prípade potreby podlejeme troškou vody.
4. V mixéri zmiešame uvarenú šošovicu, dusené huby, orechy, nasekané čerstvé bylinky. Ochutíme korením, tamari omáčkou, šťavou z citróna, soľou a dohladka rozmixujeme.
5. Preložíme do chladničky a necháme niekoľko hodín stuhnúť.

Energetická a výživová hodnota 1 porcie:
249 kcal/1 040 kJ, 8,2 g bielkovín, 15,5 g tukov
zhruba 2 SJ

Recept bol zverejnený v časopise DIABETIK 9-10/2018