24.11.2018, 07:50

Jednoduchá a ľahká bábovka

Recept pripravila Mária Štefáková z Národného endokrinologického a diabetologického ústavu Ľubochňa. Celá dávka zodpovedá 24 sacharidovým jednotkám (SJ).

Jednoduchá a ľahká bábovka
Zdroj: MSVR

Na bábovku potrebujeme:

6 vajec

50 g fruktózy

100 g oleja

100 ml horúcej vody

250 g polohrubej múky

1 puding – zlatý klas

1 PL kakaa

2 PL rumu

pol prášku do pečiva

citrónovú kôru

 

 POSTUP:

Žĺtka vymiešame so sladidlom, pridáme po častiach olej a horúcu vodu. Zmes šľaháme do zhustnutia. Múku preosejeme, zmiešame s pudingom, práškom do pečiva a zľahka zmiešame s vyšľahanou zmesou. Vaječné bielka vyšľaháme na hustý sneh so štipkou soli, pridáme postrúhanú citrónovú kôru a po lyžiciach pridávame do pripravenej zmesi. Zľahka zamiešame. Z kakaa a rumu vymiešame kašičku, ktorú spojíme s časťou cesta. Do vymastenej a múkou vysypanej formy lejeme striedavo svetlé a tmavé cesto (kakaové). Pečieme v predhriatej rúre na 180°C asi 30 minút. Ihlicou vyskúšame, či je cesto prepečené. Keď sa na ihlicu cesto nalepí, vrch prikryjeme alobalom a dopečieme.

Po vychladení rozdelíme bábovku na 16 rovnakých kúskov po 1,5 SJ.

Energetická a výživová hodnota 1 porcie zodpovedá: 

158 kcal

3,9 g bielkovín

8,5 g tukov