INGREDIENCIE: 3 celé vajcia 1 hrnček krupicového cukru 1 hrnček oleja 1 hrnček mlieka 3,5 hrnčeka polohrubej múky 2 baličky prášku do pečiva 2 lyžičky kakaa ZOZNAM ALERGÉNOV: 1, 3, 7 POSTUP: Vajíčka vyšľaháme s cukrom, pridáme olej, mlieko, múku s práškom do pečiva a vymiešame. Polovicu cesta vlejeme do vymastenej a vysypanej formy. Do zvyšného cesta vmiešame kakao a vlejeme do formy. Pečieme zhruba 40 minút na 180 ° C.MSVR
StoryEditor

Jednoduchá a ľahká bábovka

24.11.2018, 06:50
Autor:
(dia)(dia)
Recept pripravila Mária Štefáková z Národného endokrinologického a diabetologického ústavu Ľubochňa. Celá dávka zodpovedá 24 sacharidovým jednotkám (SJ).

Na bábovku potrebujeme:

6 vajec

50 g fruktózy

100 g oleja

100 ml horúcej vody

250 g polohrubej múky

1 puding – zlatý klas

1 PL kakaa

2 PL rumu

pol prášku do pečiva

citrónovú kôru

 

 POSTUP:

Žĺtka vymiešame so sladidlom, pridáme po častiach olej a horúcu vodu. Zmes šľaháme do zhustnutia. Múku preosejeme, zmiešame s pudingom, práškom do pečiva a zľahka zmiešame s vyšľahanou zmesou. Vaječné bielka vyšľaháme na hustý sneh so štipkou soli, pridáme postrúhanú citrónovú kôru a po lyžiciach pridávame do pripravenej zmesi. Zľahka zamiešame. Z kakaa a rumu vymiešame kašičku, ktorú spojíme s časťou cesta. Do vymastenej a múkou vysypanej formy lejeme striedavo svetlé a tmavé cesto (kakaové). Pečieme v predhriatej rúre na 180°C asi 30 minút. Ihlicou vyskúšame, či je cesto prepečené. Keď sa na ihlicu cesto nalepí, vrch prikryjeme alobalom a dopečieme.

Po vychladení rozdelíme bábovku na 16 rovnakých kúskov po 1,5 SJ.

Energetická a výživová hodnota 1 porcie zodpovedá: 

158 kcal

3,9 g bielkovín

8,5 g tukov

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = dia/recepty, menuAlias = recepty, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 14:17