Špagetová tekvica môže byť zdravou a lacnou alternatívou k cestovinám. Ak si sledujete svoju váhu, poteší vás skutočnosť, že má menej kalórií. Obsahuje tiež menej sacharidov ako cestoviny a jej príprava je rovnako jednoduchá. Špagetová tekvica má nízky obsah tukov a slúži ako dobrý zdroj vlákniny.Flickr
StoryEditor

Tekvicovo-orechová nátierka (5 porcií)

06.11.2018, 13:00
Autor:
(dia)(dia)
Tekvice sú skvelým zdrojom draslíka a beta-karoténu, ktorý sa premieňa na vitamín A a zabezpečuje výživu pre kosti, zuby a oči. Vlašské orechy sú zas unikátnou výživou pre pre mozog, chránia srdce a liečia depresie.

Suroviny:


500 g maslovej tekvice
1 cibuľa (45 g)
3 PL panenského olivového oleja
35 g vlašských orechov
20 g parmezánu
soľ (nerafinovaná)
čerstvo mleté čierne korenie
muškátový oriešok

Postup:

Očistenú tekvicu nakrájame na mesiačiky, poukladáme na plech, pokvapkáme 2 PL oleja a dáme piecť do rúry pri 180 °C na cca 45-60 minút. Pečieme do mäkka prikryté, aby tekvica neprihorela. Nadrobno nakrájanú cibuľu pomaly restujeme na 1 PL oleja približne 20 minút, kým cibuľa neskaramelizuje a úplne nezmäkne. V prípade, že by prihárala, podlejeme trochou vody. Tekvicu po upečení necháme chvíľku ochladnúť, osolíme, okoreníme čerstvo mletým korením a rozmixujeme úplne dohladka. Pridáme k nej nastrúhaný parmezán, strúhaný muškátový oriešok, orestovanú cibuľu, najemno nasekané orechy a premiešame. Podávať môžeme aj za tepla, aj za studena na hriankach.

Energetická a výživová hodnota 1 porcie:
142 kcal/593 kJ, bielkoviny 3,7 g, tuky 11,1 g, cca 1 SJ

menuLevel = 2, menuRoute = dia/recepty, menuAlias = recepty, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
17. apríl 2024 01:00