Martina BalušíkováArchív MB
StoryEditor

Diabetička Martina Balušíková: Moja túžba po dieťati bola taká veľká

30.08.2021, 14:00
Autor:
(dia)(dia)
Žena túžiaca po dieťatku urobí čokoľvek, len aby sa jej splnil sen byť mamou.

V mojej novej situácii a čerstvo diagnostikovanom diabete sa mi začali vyskytovať nové otázky. Bude to vôbec možné? Sú nejaké riziká s tehotenstvom a cukrovkou?


Áno, všetko je možné, ale žena s diabetom 1. typu by mala svoje tehotenstvo konzultovať s odborníkmi (diabetológ a gynekológ) a plánovať, nič nenechať na náhodu a nachystať telo ideálne na nový prírastok. To znamená, optimálne a vyrovnané glykémie dlhodobo sú ideálom.

Nevedela som, čo sú ideálne glykémie


No a tu u mňa nastal prvý zlom. Ako laik som nevedela, čo si mám predstaviť pod pojmom ideálne glykémie. A tak som ich držala tak nízko, že moje telo si prestalo uvedomovať ohrozenie z hypoglykémií a odvtedy trpím syndrómom neuvedomovania si hypoglykémií...

Zo svadby do nemocnice


S priateľom sme sa rozhodli zosobášiť a založiť si rodinu. Naplánovali sme svadbu a všetko, čo k tomu patrí. Moja túžba po dieťati bola taká veľká, že v sobotu som sa vydávala a v pondelok som už nastupovala do Národného ústavu endokrinológie a diabetológie v Ľubochni. Prišla som tam s veľkými očakávaniami a plnou krabicou svadobných koláčov.

Bolo to ako z filmu Rýchlo a zbesilo


Nikto nechcel veriť, že som sa v sobotu vydávala a hneď v pondelok som nastúpila do nemocnice, kde som na odporúčanie odborníkov pre lepšiu kompenzáciu a plánované tehotenstvo bola nastavená na inzulínovú pumpu. Viete si to predstaviť? Bolo to ako z filmu Rýchlo a zbesilo.

Pre dieťa urobím čokoľvek


Pobyt v Ľubochni mi priniesol aj neočakávané situácie. Dodnes nezabudnem na reakcie niektorých diabetikov, ktorí boli odporcovia tejto šikovnej vecičky a doslova mi povedali: „Ak by toto mala moja manželka, rozídem sa s ňou.“ Bol to pre mňa šok, ako to môže niekto vôbec povedať. A viete, čo som im na to povedala ja? „Milujem svoj život a chcem deti, a keď budem musieť kvôli tomu nosiť na chrbte hasiaci prístroj, aby mi to pomohlo, tak to urobím, a nie nejakú malú inzulínovú pumpu.“

Inzulínová pumpa je iný level


Tu som dostala inzulínovú pumpu a tu ma naučili základy, ako ju používať. Mne sa veľmi páčilo, že sa nemusím toľko pichať ako pri bežných inzulínových perách. Predsa len, ak máte 50 kíl aj s topánkami a picháte si 4-krát denne do brucha inzulín, pomedzi to do prstov na kontinuálne meranie glykémie, pretože už som necítila hypoglykémie, bol to iný level.
K cukrovke sa pridala aj hypotyreóza – znížená tvorba hormónov štítnej žľazy, no nastavila sa liečba a všetko bolo v poriadku.

Tehotenstvo bolo rizikové


Netrvalo dlho a otehotnela som. Tehotenstvo bolo rizikové, čo znamenalo zvýšená starostlivosť, viac rôznych poradní. Navštevovala som diabetológa, gynekológa, ďalšieho odborného gynekológa v Martine, čo mal na starosti špeciálne diabetičky, a pomedzi to som ešte bola párkrát v Ľubochni kvôli kompenzácii počas tehotenstva. Najdôležitejším cieľom bolo udržať všetky hodnoty v najlepších rozmedziach a najlepšej kompenzácii.

Hodnoty som mala ako zdravý človek


Pamätáte si na vaše tehotenstvo a pôrod? Ja som sa tak veľmi tešila, že som mala veľmi dobré hodnoty. Navštevovala som častejšie tehotenské poradne, rovnako ako aj ultrazvukové vyšetrenia bábätka. Smiala som sa, že by som mala byť stále tehotná, lebo mám hodnoty ako zdravý človek. Bolo to vnútorné šťastie. V tom čase som si dokonca robila aj autoškolu a na písomných testoch sa mi smiali, že mám v brušku našepkávača. Testy sme urobili bezchybne!

Diabetes a tehotenstvo mali aj výhody


Počas prvého tehotenstva som pribrala 14 kíl a pri druhom 12. Prežívala som ich našťastie bez nejakých komplikácií, šťastne, v očakávaní. Takmer ako bežná žena. Diabetes a tehotenstvo mali aj výhody. Nemusela som piť presladenú vodu v tehotenstve, keďže cukrovku som už mala.


Môj prvý pôrod prišiel nečakane pri skúškach v autoškole. Hovorím manželovi, mám asi kontrakcie. Nemali sme auto, a tak sme sadli na autobus a išli sme do pôrodnice v Martine.

Tam si ma už nechali. Porodila som spontánne, no trošku dlhšie to trvalo. Môj prvý pôrod trval 29 hodín. Narodil sa nám krásny a vlasatý Filipko s mierami 50 cm a 3 500 g a nádhernými vlasmi. Merali mu cukor, prešiel vstupnými prehliadkami a všetko bolo v poriadku. Viete si predstaviť tú radosť? Bola neopísateľná. Po 4 dňoch sme išli domov za tatinkom. Mala som vtedy 28 rokov.

Dvojitá radosť v podobe druhého syna


Filipko mal nastúpiť do škôlky, a tak sme sa rozhodli opäť plánovane a po konzultácii s odbornými lekármi pre druhé tehotenstvo. V čase, keď som sa začala tešiť na druhé bábätko, v jednej z bežných poradní mi prišla správa, že môj prvý pôrod nechal na mojom tele následky.

Pupočná hernia. Čo to je? Išlo o takzvané roztrhnuté brušné svaly. Po štyroch rokoch som porodila nášho druhého synčeka Lukáška. Dvojitá radosť, krásny, zdravý chlapec mal menšie miery, pretože som nesmela veľa priberať. Meral 49 cm a 3 200 g. Keď Lukáško podrástol, tak sme naplánovali operáciu hernie. Všetko mi zašili a už som ako nová .

Do tretice všetko dobré?


Priznám sa, chcela som ešte tretie dieťatko, ale môj zdravotný stav mi dal STOPKU. Zlé a nepriaznivé endokrinologické výsledky hovorili jasnou rečou. NIE! Lekárka mi oznámila, že nemám šancu vynosiť ďalšie zdravé dieťatko, alebo oň prídem, alebo nebude zdravé... Som však šťastná a každý jeden deň vďačná mama dvoch krásnych a zdravých synov. Sú pre mňa tým najväčším pokladom na celom svete, ktorý sa nedá kúpiť za všetky peniaze sveta.


Martina

menuLevel = 2, menuRoute = dia/pribehy-citatelov, menuAlias = pribehy-citatelov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
12. apríl 2024 22:15