Pixabay
StoryEditor

Eva Grešková: Cukrovku máme v rodine, hrozí aj mne

12.08.2021, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Moja mama (80 rokov) trpí cukrovkou 2. typu od svojho 62. roku života. Bratovi (61) diagnostikovali rovnaké ochorenie asi pred 4 rokmi.

Popri nich sledujem, čo je v ich spôsobe života dôležité, ako sa im to darí dodržiavať, alebo aj nedarí – a aké sú z toho následky. Keďže môj vek sa blíži k šesťdesiatke, mám nadváhu, moja mama a brat majú diabetes, mám predispozíciu na túto chorobu.

Prvým znakom bolo svrbenie kože


Sledovala som dlhšie, že aj mňa hlavne po mastných alebo sladkých jedlách výrazne svrbí koža. Spozorovala som to najskôr na rukách, neskôr ma svrbela koža na celom tele.


Manžel mi jedného dňa kúpil glukomer, a tak som si občas zmerala glukózu. Hodnoty sa pohybovali asi od 5,8 do 6,8 mmol/l ráno nalačno. Tušila som, že to nie je v poriadku, avšak diabetickí priatelia mi povedali, že to nič hrozné nie je. Tak bežal čas, na meranie glukózy som aj zabudla.


Keď sme dostali na Univerzite tretieho veku v Martine tému Diabetes mellitus a začala som ju hlbšie skúmať, napadlo mi, že by som mohla opäť skúmať samu seba.

Tušila som, že som adept na cukrovku


Dočítala som sa v literatúre, že existuje aj tzv. predcukrovka. Je to stav definovaný ako trvalé zvýšenie hladiny krvného cukru nalačno nad úroveň 5,5 mmol/l, no menej ako 7,0 mmol/l.

Hladina krvného cukru pod spodným intervalom je normálna, no nad vyšším intervalom je plne rozvinutá cukrovka. Dobre som tušila, že som vynikajúci „adept“ na cukrovku.


Začala som sa viac zaujímať o stravu. To je prvá vec, ktorú môžeme ovplyvniť. Je množstvo literatúry, kde sa môžeme dočítať o správnej výžive pre diabetika. Zistila som veľa zaujímavých vecí: napríklad, že ak zjeme ako prílohu k mäsu listovú zeleninu, budeme dlhšie sýtejší, ako keby sme si dali bežnú prílohu. Listová zelenina má nízky glykemický index, veľa vlákniny, veľa vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Jedlo ako také nám zvyšuje cukor v krvi, dokonca aj mäso.

Dôležitá je stabilná hladina cukru v krvi


Dôležité je, aby neboli priveľké výkyvy hladiny cukru v krvi, teda vhodné je jesť častejšie, malé porcie, menej solené, aby bola hladina cukru v krvi približne rovnako ustálená. Zaradiť do jedálnička inulínové plodiny. Pravdu povediac, počula som o nich prvýkrát od pani Ing. Kleňovej na hodine. Piť nesladené nápoje, hlavne čistú vodu. Dodržiavať odporučené množstvo sacharidových jednotiek. A napokon – dopriať si vitamínové doplnky: vitamín C, vitamín B, omega 3 mastné kyseliny, vitamín D, selén, zinok, magnézium. To sú najzákladnejšie. Imunita je veľmi dôležitá.


Začala som si sledovať glykémiu


Začala som si častejšie merať glykémiu počas niekoľkých dní. Ráno nalačno som mala okolo 6,1 mmol/l, po vypití pol litra vlažnej vody s citrónom mi hladina cukru klesla na 5,7 mmol/l.

Po obede som mala asi 7,5 mmol/l, potom odpoludnia mi glykémia zasa klesla. Na skúšku som si dala jeden deň na večeru parížsky šalát s čiernym rožkom, ráno nalačno som mala glykémiu 8,2 mmol/l!!!

Spravidla sa mi po celý čas pohybovala glykémia v rozpätí 5,7 až 8,2 mmol/l v závislosti od zloženia stravy, veľkosti porcie a od časových intervalov medzi jednotlivými jedlami.

Ako teda najlepšie liečiť diabetes typu 2?


V prvom rade výrazným obmedzením tukov. Ak zaradiť do stravy tuky, tak kvalitný olivový olej, avokádo, semiačka a orechy. Ale tiež nie veľa. Ďalej znížením hmotnosti, zaradením zeleniny, hlavne listovej, ovocia – hlavne drobného bobuľovitého – do jedálnička.

V rámci stravovacích návykov treba upraviť tzv. sacharidové jednotky. Lekár určí pacientovi podľa jeho telesných parametrov, spôsobu života a druhu práce počet sacharidových jednotiek na deň. Sacharidová jednotka = 10 gramov sacharidov. Spravidla býva tento spôsob stravovania doživotne. V konečnej fáze medikamentózna, prípadne inzulínová liečba.

Vyššia životná úroveň má svoje úskalia


Gastronómia vymýšľa často bizarné kombinácie potravín, aby prilákala zvedavého zákazníka. My ľudia sme zvedaví a rýchlo si privykáme na rôzne chute jedál.

Nízke povedomie o činnosti nášho organizmu, čo je pre nás prospešné a čo neprospešné, ďalej sedavý spôsob žitia, málo pohybu, tým aj slabé okysličenie organizmu, prispieva k nekontrolovateľnému rozvoju rôznych chorôb, medzi ktorými popredné miesto zaberá aj diabetes mellitus.

Nasledovala zmena života


Mama, ktorá má dnes 80 rokov, zmenila spôsob stravovania, schudla dosť výrazne, obmedzuje sladkosti. Keď poruší stravovaciu disciplínu, zvýši sa jej glykémia, čo zistí ranným meraním.

Čo sa týka komplikácií, má už sivý zákal obidvoch očí. Má aj odporučenie na operáciu, ale ešte sa nerozhodla ísť, keďže je pandémia. Pri liečbe diabetu jej najviac pomáha dodržiavanie diéty, pohyb vonku v záhrade, bicyklovanie.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/pribehy-citatelov, menuAlias = pribehy-citatelov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 11:14