StoryEditor

Radšej napolitánka ako dia zákusok

14.12.2014, 23:48
Autor:
(dia)(dia)
Nedávno som sa zúčastnil jednej medzinárodnej akcie pre diabetikov.

Prichádzajúc na miesto činu, ktorým bol mestský kultúrny dom, som si vo vestibule všimol viacerých ľudí sediacich za stolíkmi so šálkami kávy a papierovými podnosmi, z ktorých sa na mňa lákavo usmievali pekné zákusky plnené tmavou plnkou. A keby len jeden či dva. Počet zákuskov statočne prevyšoval počet ľudí sediacich za stolíkom.

Zložil som si veci v kinosále a keďže do začiatku bloku prezentácií zostávalo ešte trochu času, povedal som si, že pôjdem späť do vestibulu na prieskum a pozriem sa, čo diabetikom ponúkajú výrobcovia, ktorí na tejto akcii prezentovali svoje výrobky.

Zúčastnené firmy ponúkali široké spektrum výrobkov od rôznych výživových doplnkov cez ponožky z bambusových vlákien až po glukometre. Jedna pekáreň vo svojom stánku ponúkala zákusky pre diabetikov, ktoré som si všimol na stolíkoch pri príchode.

Pozrel som sa na cenovky a na nich stála cena a názov zákusku, pri ktorom boli navyše ešte tri písmená: “DIA” a nič viac. Presne tak, ako to máte možnosť vidieť v niektorých cukrárňach, alebo predajniach zákuskov v našich super a hypermarketoch. Je však otázne, či je takýto zákusok naozaj vhodný pre diabetikov.

Odpoveď som sa snažil získať od predávajúceho personálu, ktorý zastupoval túto pekáreň. Pani, s ktorou som sa rozprával, mi povedala, že sú určite vhodné pre diabetikov, pretože v zákuskoch nie je cukor, ale umelé sladidlá a fruktóza.

Neviem či budú čitatelia so mnou súhlasiť, ale moje presvedčenie mi hovorí, že takéto „DIA zákusky“ nie sú vhodné pre diabetikov aj napriek tomu, že nie sú sladené cukrom, ale iba fruktózou a bližšie nešpecifikovanými umelými sladidlami. Myslím si, že pre diabetika je oveľa vhodnejšie, ak si namiesto takýchto zákuskov kúpi klasickú napolitánku sladenú cukrom. Čo ma vedie k takémuto presvedčeniu? Odpoveď je jednoduchá a nájdete ju napísanú o niekoľko riadkov vyššie. Áno, ak si myslíte, že na cenovke pri týchto „zákuskoch pre diabetikov“ malo byť viacej údajov, ste na dobrej ceste k  odpovedi na moju otázku.

Pre všetkých diabetikov, bez ohľadu na konkrétny typ diabetu, je diabetická diéta základom úspešnej liečby. A základom diabetickej diéty už od jej prvopočiatkov je redukcia obsahu sacharidov. V súčasnosti moderná forma stravovania diabetikov zodpovedá zdravej racionálnej strave s vyváženým obsahom nutričných zložiek. Diabetik pri tvorbe svojho jedálneho lístka potrebuje vedieť obsah sacharidov jednotlivých potravín a tiež aj ich glykemický index, pretože podľa týchto údajov si vie rozdeliť príjem sacharidov v jednotlivých jedlách a vie kontrolovať, či obsah sacharidov v strave neprekročí lekárom odporúčanú dennú hranicu.

Pri vyššie spomínaných „DIA zákuskoch“, o ktorých zložení predávajúci personál z pekárne vie povedať iba toľko, že sú sladené fruktózou a umelými sladidlami, nemá diabetik možnosť dozvedieť sa obsah sacharidov, ktoré obsahuje jeden kúsok, alebo napr. 100 g takéhoto údajne „DIA“ výrobku a preto nemôže s týmito sacharidmi kalkulovať pri zostavovaní svojho jedálnička.

Podrobnejšie informácie o celkovom nutričnom zložení, nielen o obsahu sacharidov, ale aj bielkovín, sodíka, vápnika a predovšetkým tukov sú dôležité hlavne pre diabetikov s 2. typom diabetu, ktorí majú nadváhu.

Dovolím si preto napísať posolstvo všetkým diabetikom: „Nekupujte DIA zákusky v cukrárňach, v super a hypermarketoch, pokiaľ nie je pri nich napísané nutričné zloženie, alebo pokiaľ vám predávajúci personál nevie poskytnúť informácie aspoň o obsahu sacharidov v takomto zákusku. Ak neviete odolať sladkej chuti, radšej si kúpte klasickú napolitánku, na ktorej obale nájdete jasne napísaný obsah sacharidov. Tie si, samozrejme, musíte započítať do povoleného denného limitu.

Ivan Studenič

(Uverejnené v časopise Diabetik 11-12/2012.)

01 - Modified: 2007-01-23 06:35:02 - Feat.: 0 - Title: Popularita opozičných strán
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/pribehy-citatelov, menuAlias = pribehy-citatelov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 16:36