Táto otázka zriedka kedy vedie k pozitívnemu výsledku. Buď vaša nadriadená tehotná nie je, alebo ste prezradili niečo, o čom nikto ešte nevedel, pretože sama šéfka sa ešte nerozhodla podeliť sa s touto správou.Flickr/ Vanessa Porter
StoryEditor

Príbeh Katky: Mojou silnou motiváciou bolo bábätko

03.10.2019, 10:06
Autor:
(dia)(dia)
Ochorenie diabetes mellitus  zastihlo Katku krátko po oslave narodenín. Mala iba 17. Prechádzala si hroznými stavmi, nechýbali ani tie na hranici života a smrti. Jej oporou sa neskôr stal manžel a najsilnejšou motiváciou, keď sa mohla tešiť z bábätka.  

 ,,Moja cesta s cukrovkou sa začala po 17. narodeninách, keď som po prekonaní ťažkej chrípky začala pociťovať nesmierny smäd, únavu a veľmi som schudla. Cukrovka mi veru k šťastiu vôbec nechýbala!“ hovorí Katka, ktorá vyštudovala prírodné vedy, urobila si doktorát a mala odštartovanú celkom sľubnú pracovnú kariéru. Miluje spev, hru na organe, rada vyrába šperky a číta knihy. Jej život však nebola prechádzka ružovým sadom.

 Prešla som si všetkými príznakmi hypoglykémie

Asi po roku liečby inzulínom a používaním inzulínového pera sa v noci dostala do ťažkej hypoglykémie. ,,Toto moje stretnutie so smrťou nebolo jediné. V tom čase som bola veľmi aktívna a vynaložila som nadľudské úsilie, aby som tomu všetkému dokázala prispôsobiť dávku inzulínu, ale nedokázala,“ priznáva.

V krátkom čase prešla všetkými príznakmi hypoglykémie, akými sú trasenie, potenie, migréna, slabosť, rozmazané videnie... Postupne však príznaky hypoglykémie pociťovala stále menej a neustále si glykémiu premeriavala. Pre istotu.

Po ukončení štúdia na VŠ sa vydala. ,,Manžela som už pred sobášom oboznámila, že mám cukrovku a on mi vyjadril svoju podporu. Odvtedy bol mojím darom z neba a strážnym anjelom, pretože hypoglykémie prichádzali náhle a hlavne nepozorovane,“ spomína Katka.

Marek to jediným pohľadom na ňu odhadol. Katka hovorí, že najhoršie boli vážne hypoglykémie v noci, keď nemala silu sama vstať a pomôcť si. ,,Môj manžel mi mnohokrát zachránil život,“ dodáva.

 

 V pumpe som videla možnosť mať kompenzovaný diabetes

Už pri prvej zmienke, že plánujú s manželom bábätko, jej lekárka MUDr. Černá navrhla liečbu inzulínovou pumpou. ,,Vybrala som si pumpu s výhodou možnosti kontinuálneho merania glukózy, čo som videla ako skvelú možnosť mať kompenzovaný diabetes počas tehotenstva,“ rozpráva s tým, že bábätko napriek všetkej snahe a aj vďaka silným stresovým situáciám v práci desať rokov neprichádzalo.

Pred časom však zistila, že je tehotná! ,,Pri kontrole u gynekológa, ktorý sa špecializuje na tehotné diabetičky, mi dôrazne odporučil neustále používanie senzora glukózy, aby sme zachytili meniace sa potreby výšky bazálnej dávky počas tehotenstva a aby som sa hlavne vyhla hypoglykémii,“ hovorí mladá mamička.  

 

Senzor pumpy odhalil skryté výkyvy glykémie počas noci

Pomocou senzora jej pumpa odhalila skryté výkyvy glykémie počas noci, no pritom ju každú chvíľu budila: raz kvôli klesajúcej a inokedy kvôli stúpajúcej glykémii. ,,Rušilo ma to, no bola som odhodlaná vytrvať. Tešila som sa na bábätko a bola to pre mňa najsilnejšia motivácia,“ spomína dnes.

 

Príjemné prekvapenie nastalo, keď pri výmene pumpy po štyroch rokoch dostala najnovší model inzulínovej pumpy s jedinečnou funkciou ochrany pred hypoglykémiou.

,,Má rôzne možnosti nastavení, či už samotnej pumpy, ale aj kontinuálneho monitoringu glukózy. Vďaka senzorom a novej pumpe už môžem pokojne spať. Moja dokonalá pumpa ma vôbec nebudí a sama predchádza hypoglykémiám. Stačí jej začať veriť. Mňa ešte nesklamala,“ hovorí Katka.

Senzory si kupuje a neustále ich používa. ,,Teším sa na bábätko a som si istá, že k mojej pohode prispieva aj fakt, že mi moja pumpa pomáha udržať glykémiu v norme a bez variability,“ konštatuje.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/pribehy-citatelov, menuAlias = pribehy-citatelov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 01:34