StoryEditor

Klamal samého seba. Dnes má svoj cukor pod kontrolou

25.07.2019, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Cukrovku 2. typu zistili pánovi Jozefovi zhruba pred piatimi rokmi pri odberoch krvi. Vedel, že má na diabetes predispozície, keďže jeho otec si pichal inzulín, svojej chorobe však nevenoval pozornosť. Až prišli problémy.

„Prihlásila sa zvýšená únava, hlavne po jedle, zahmlievanie pred očami a častejšie močenie. Odhodlal som sa a navštívil som diabetologickú ambulanciu. Pani doktorka mi narýchlo vysvetlila, ako mám zmeniť svoj životný štýl a stravovanie. Mierne som teda upravil svoje dovtedajšie návyky, ale nedodržiaval som to striktne,“ priznáva Jozef.

Liečil sa miernou diétou a občasným pohybom. A tak ako mnohí iní diabetici, dva týždne pred kontrolou u diabetológa zaviedol prísny režim, aby mal prijateľné výsledky. Keď však zistil, čo všetko mu hrozí pri zanedbávaní liečby, rozhodol sa svoj prístup zmeniť.

„Keď mi začali sledovať trojmesačný cukor, ukázali sa určité výkyvy. Preto som sa hneď po zistení, že Dôvera robí edukácie diabetikov, na ne prihlásil. Dozvedel som sa množstvo nových informácií. Na moje otázky som dostával odpovede, ktoré mi moja diabetologička ani pri najlepšej vôli nemohla pre nedostatok času dať. Pritom na svoju lekárku nedám dopustiť,“ hovorí.

Po tom, ako absolvoval prvú časť programu Dôvera pomáha diabetikom, naučil sa diétou udržiavať svoj „trojmesačný“ cukor na úrovni okolo 6,0 mmol/l.

„Zároveň som lepšie pochopil princíp diabetickej diéty. Viem, aké je dôležité zníženie stravných jednotiek, zvýšenie frekvencie stravy, ako aj sledovanie sacharidových jednotiek, viac pohybu, primeraná hmotnosť a zdravý životný štýl na udržiavanie tejto pliagy na udržateľnej úrovni,“ zdôrazňuje Jozef.

Zmena životného štýlu sa prejavila aj na hmotnosti, ručička na váhe dnes ukazuje o šesť kíl menej. „Program pomoci diabetikom je veľmi dobrý, naučil som sa vďaka nemu žiť s touto chorobou v akejsi normálnej symbióze,“ uzatvára pán Jozef.

Očami edukátorky Gabriely Rolfesovej


Pán Jozef je jeden z mojich najvzornejších pacientov. Má veľmi silnú motiváciu držať svoju cukrovku pod kontrolou. Aj po ukončení edukačného cyklu chodí pravidelne na hromadné edukácie a snaží sa na sebe pracovať. Je to typ človeka, čo si nehľadá výhovorky a ospravedlnenia, ale, naopak, hľadá vhodnú cestu a nové možnosti.

 PRIBEH_DOVERA_Foto_Rolfesova -edukatorka PRIBEH_DOVERA_Foto_Rolfesova -edukatorka Dôvera

Pravidelne chodieva na túry, no nemal vo zvyku nosiť na ne so sebou dostatok jedla. Pri edukáciách pochopil, že je potrebné jesť – čo ho aj veľmi prekvapilo. Bol presvedčený, že stravovať sa má 3x denne a dosť. Ďalším prekvapením preňho bolo, že si má pravidelne merať glykémie, a zistenie, že sa vie aj podľa toho stravovať.

Pre diabetikov všeobecne sú šokujúce najmä informácie o tom, že aj dia výrobky obsahujú sacharidy a nemôžu ich jesť vo veľkom množstve. Ale i to, že umelé sladidlá nie sú pre nich vhodné a že aj diabetik musí jesť.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/pribehy-citatelov, menuAlias = pribehy-citatelov, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
16. apríl 2024 22:25