StoryEditor

V Riu de Janeiro dnes vyhlásia víťaza karnevalu

04.03.2003, 23:00

Za svitania sa dnes skončila v brazílskom hlavnom meste Rio de Janeiro svetoznáma dvojdenná karnevalová prehliadka škôl samby. Podľa agentúry Reuters trvala plných 20 hodín vyplnených divokými rytmami, pestrofarebnými oblekmi účastníkov a svetelnými efektmi. Konala se pri takmer 40 stupňoch Celzia a za prísnych bezpečnostných opatrení. Veľkolepé podujatie ochromilo verejný život v hlavnom meste i na vidieku, desiatky miliónov Brazílčanov sledovali živý prenos pred televíznymi obrazovkami v kluboch, krčmičkách aj doma.
Kvôli hrozbám drogových gangov, ktoré začali terorizovať Rio už minulý týždeŃ pred otvorením karnevalu, dohliadalo na priebeh súťaže 14 škôl samby vyše 30 000 policajtov, posilnených ešte 3 000 vojakmi. Bolo prvýkrát za celú históriu, čo policajtov museli doplniť vojaci.
Ukázalo sa, že ani obavy z násilia a z prítomnosti armády neubrali nič z nadšenia divákov nad nádhernou riavou masiek, ktorá privábila takmer 450 000 obyvateľov mesta vrátane zahraničných návštevníkov. Medzi nimi bola aj dedička miliónov gréckeho lodiara Onassisa Athenae Rousselová-Onassisová. Tá sa v deň svojich nedávnych osmnástych narodenín stala jednou z najbohatších žien na svete a do Brazílie sa podľa britskej tlače vydala preto, že sa tu chce zasnúbiť so svojím milencom, s tridsaťročným rozvedeným dostihovým pretekárom Alvarom de Miranda Netom.
Na "sambadróme" v samotnom centre mesta sledovalo súťaž takmer 80 000 ľudí.
Každá škola samby defiluje takmer hodinu a pol so svojimi 4 000 členmi, medzi nimi sú prevažne obyvatelia "slumov", ale aj turisti a športové i populárne hviezdy. Mnoho z nich trávi dlhé mesiace nácvikom svojho poňatia samby. Školy sú hodnotené podľa kritérií, ako je hudba, bubnovanie, kostýmy, svetelné efekty, pôvodnosť a nadšenie.
Víťaznú skupinu vyhlásia dnes okolo 11.00 hod. stredoeurópskeho času, keď sa v Brazílii oficiálne skončia všetky karnevalové slávnosti.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 03:01