StoryEditor

Nezamestnaným pomôže aj internet

25.02.2007, 23:00

Nezamestnaným by malo pomôcť, ak sa na hľadanie práce naučia používať internet. Prostredníctvom vzdelávacích programov si v posledných rokoch takto našli zamestnanie desaťtisíce ľudí nielen v "starej" Európe, ale aj nových členských krajinách únie ako Lotyšsko či Rumunsko. Podľa vyjadrení pozorovateľov Slovensko v tomto smere zaostáva.
Musia mať záujem
O internetovom vzdelávaní nezamestnaných diskutovali európski odborníci na konferencii, ktorú organizovala spoločnosť Microsoft v škótskom Edinburghu. "V prvom rade musia ľudia chcieť. Sprvu k nám chodia záujemcovia, ktorí sa chcú cez internet naučiť telefonovať s príbuznými v zahraničí. Tam sa to však vôbec nekončí," hovorí Gabi Barna z Fundatia EOS Romania. Ako príklad uviedla zatvorenie transsylvánskych baní v minulom desaťročí, keď o prácu prišlo dvestotisíc rumunských baníkov. Dnes je z nich nezamestnaných len 15-tisíc. "Niektorí si na internete nájdu prácu, iní si nájdu ďalšie kurzy, ďalší idú na vysokú školu. Dôležitý je prístup k možnostiam, ktorý im internet dáva," hovorí Barna.
Napriek skúsenostiam z iných krajín, u nás máme ešte stále rezervy. Centrálne riadených kurzov je málo, svoje vlastné môžu otvárať regionálne úrady práce. Jeden celoštátny projekt sa konal minulý rok. "Mali sme asi 1 800 absolventov, z ktorých sa v priemere 60 percent zamestnalo," hovorí Igor Kňazovický z ústredia práce.
Aj pre drevorubačov
Podľa Kňazovického sa ďalšie kurzy na celonárodnej úrovni zatiaľ nechystajú. Súvisí to vraj aj so zložením nezamestnaných. Dve pätiny tvoria ľudia nad 50 rokov. Ich problémom je, že nie sú ochotní za prácou dochádzať, a práve túto skupinu spolu so znevýhodnenými ľuďmi potrebujú úrady práce riešiť. Na počítačové kurzy sa prihlasujú hlavne absolventi, ktorých je medzi nezamestnanými asi pätina, tí si však prácu vedia nájsť pomerne rýchlo.
Iný názor má Vladimír Kroa z pražskej pobočky výskumnej agentúry IDC. "Aj manuálne pracujúci ľudia potrebujú internet. Máme bohaté skúsenosti s našimi respondentmi z agrosektora, ktorí si prostredníctvom webu vyhľadávajú klientov," hovorí. Podľa Imantsa Freibergsa z Lotyšska majú medzi absolventmi kurzov aj drevorubačov úspešne používajúcich internet. Obyvatelia domova dôchodcov z východolotyšskej Valmiery si dokonca začali písať internetový blog o tom, čo všetko prežili v sovietskych gulagoch.
Možnosti máme
"V oblasti internetového vzdelávania je dôležitá synergia organizácií štátu, partnerov z privátneho sektora a eurofondov," povedal Stephane Ouaki z európskej komisie. Microsoft oznámil, že zavedením nového operačného systému Windows Vista sa vytvorí na svete milión nových pracovných miest. Podľa šéfa slovenskej pobočky Microsoftu Róberta Šimončiča to nebude inak ani u nás, kde sa podľa neho internetové vzdelávanie ešte len rozbehne. "Myslím si, že Slovensko je v tomto smere na začiatku cesty s veľmi pozitívnymi vyhliadkami. Je veľmi dôležité, aby sa prostredníctvom spolupráce so štátnou správou a s verejným sektorom implementovali práve takéto programy," vysvetlil.

Počítačové zručnosti u zamestnancov (v %)
  Základné zručnosti Pokročilí Experti
ČR 67 18 24
Estónsko 85 36 33
Francúzsko 70 27 25
Nemecko 85 25 29
Taliansko 83 44 34
Poľsko 90 48 46
Portugalsko 85 32 34
Rumunsko 66 38 45
Švédsko 86 46 39
Veľká Británia 58 40 40
Zdroj: IDC

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 14:25