Westinghouse
StoryEditor

Malý modulárny reaktor AP300 spoločnosti Westinghouse poskytne energiu až pre 300000 domácností

18.12.2023, 00:00

Jadrová energia zohráva kľúčovú úlohu pri výrobe elektrickej energie bez emisií. Malé modulárne reaktory (SMR) sú čistým zdrojom energie, ktorý doplní energetický mix a zabezpečí energetickú a geopolitickú bezpečnosť Slovenskej republiky.

Technológia AP300 SMR spoločnosti Westinghouse je založená na osvedčenom konvenčnom reaktore AP1000, čo urýchli jej licencovanie. Prvý blok AP300 by tak mohol vyrábať elektrinu už v roku 2033.

Spoločnosť Westinghouse s bohatou históriou v jadrovom priemysle sa zameriava na inovácie a pokročilé technológie. Jednou z inovácií je vývoj malého modulárneho reaktora AP300, ktorý je prísľubom novej éry jadrovej energie.

Westinghouse AP300 je jednozávitový tlakovodný reaktor s výkonom 300 MWe, ktorý dokáže zabezpečiť energiu až pre 300 000 domácností. Snahy o odklon od uhlia a vojna na Ukrajine posunuli vnímanie spoločnosti pozitívnejšie smerom k jadrovej energii. Úvahy popredných politikov o nasadení menších modulárnych reaktorov sú preto rozumným vyústením situácie.

Proces nasadenia AP300 SMR môže urýchliť niekoľko faktorov. "Je dôležité mať partnera a vybranú lokalitu. Keď je lokalita vopred vybraná, urýchli to proces, pretože každá lokalita môže vyžadovať špecifický dizajn a licencie. Ak sa tieto otázky vyjasnia čo najskôr, urýchli to celý proces nasadenia SMR. Ďalšou výhodou je aj spolupráca so skúseným miestnym dodávateľským reťazcom a kvalifikovanou pracovnou silou," hovorí Dr. Rita Baranwal, viceprezidentka divízie energetických služieb spoločnosti Westinghouse.

Spoločnosť Westinghouse rokuje o možnostiach s partnermi na celom svete vrátane Slovenskej republiky. Spoločnosť už predtým podpísala memorandum o porozumení so slovenskou štátnou jadrovou a vyraďovacou spoločnosťou JAVYS, a. s., o možnom nasadení malých modulárnych reaktorov AP300. Na  Slovensku by mohli byť SMR postavené na mieste, kde teraz stoja uhoľné elektrárne.

Konštrukcia AP300 SMR využíva osvedčenú pokročilú technológiu reaktora Gen III+, ktorá je schválená regulačnými orgánmi v USA, Spojenom kráľovstve a Číne a je v súlade s európskymi normami pre jadrovú energiu (EUR).

Zdroj energie pre státisíce domácností

SMR si vyžadujú menšie počiatočné kapitálové investície, menšiu plochu a kratší čas výstavby. AP300 SMR zaberá približne plochu futbalového ihriska. Životnosť reaktora je navrhnutá na 80 až 100 rokov a podobne ako väčší konvenčný reaktor AP1000 je aj AP300 SMR navrhnutý s vlastnými bezpečnostnými prvkami a je založený na osvedčených pasívnych bezpečnostných systémoch. Reaktor je navrhnutý tak, aby dosiahol a udržal bezpečný stav odstavenia bez zásahu obsluhy, záložného napájania alebo čerpadiel.

AP300 SMR má modulárny charakter, čo znamená, že komponenty sa vyrábajú v továrni a prepravujú sa na miesto inštalácie, čo zjednodušuje výrobu, konštrukciu a znižuje celkové náklady. Spoločnosť Westinghouse plánuje štvorročný cyklus dopĺňania paliva namiesto obvyklých dvoch rokov, čo bude ekonomicky výhodnejšie. Technológia AP300 SMR využíva podobné komponenty ako konvenčná AP1000, takže metódy podpory a údržby sú overené a bezpečné.

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
27. apríl 2024 00:06