28.01.2013, 05:00

Prirodzené chudnutie znižuje výskyt cukrovky

Aj tukové bunky môžu byť „tučné“ a „chudé“. Závisí to od toho, koľko tuku obsahujú. Priberaním alebo chudnutím sa bunky zväčšujú alebo zmenšujú.

 

Obezita patrí v súčasnosti nielen k nebezpečným rizikovým faktorom, ale je aj závažným ochorením. V časopisoch aj na webe sa to len tak hemží rôznymi diétami, chudnúcimi programami, štúdiá či iné ustanovizne zamerané na redukciu hmotnosti sa predbiehajú v ponuke rozmanitých metód. Od tých, pri ktorých sa zapotíte, až po tie, ktoré vás nebudú stáť v podstate žiadnu fyzickú námahu, ale zato zrejme ešte hlbšie načriete do vrecka.

 

Nezhadzujte prirýchlo
Drastické diéty vám určite neodporučí žiadny lekár, tadiaľ cesta nevedie. Ideálne je postupné znižovanie hmotnosti prirodzenou cestou, vtedy môže mať chudnutie prospešné účinky. U obéznych pacientov napríklad znižuje výskyt cukrovky druhého typu a iných ochorení, avšak ak začnete kilogramy zhadzovať prirýchlo, môže to mať na váš organizmus negatívny dopad.
Nežiaduce tukové vankúše sú nočnou morou najmä pre ženy. Mnohé podstupujú drastické diéty, a pritom si neuvedomujú, že schudnúť z bokov či stehien ešte nemusí byť skutočná výhra.
Pri zhadzovaní kilogramov treba mať na zreteli nielen estetické hľadisko, ale v prvom rade zdravie. Tuk v tele totiž nie je len zbytočnou záťažou a estetickým problémom. Tukové bunky sú aj aktívnym spoluhráčom v metabolických procesoch odohrávajúcich sa v organizme.

 

Tuk nie je pasívny
Razantné chudnutie v podobe drastických diét vedie k obmedzeniu tukových rezerv. Zbavíte sa viscerálneho tuku, ktorý sa ukladá v útrobách a je nebezpečný, ale aj podkožného, ktorý v tele toľko škody nenapácha. Tí, ktorí chudnú príliš rýchlo, však strácajú napríklad aj svalové tkanivo, takže výsledná bilancia nemusí byť až taká uspokojivá.
Tuk sme zvykli vnímať skôr ako zásobáreň energie a ochranu pred chladom, nie je to však len pasívna hmota. Podieľa sa niektorých ochoreniach – preto sa o obezite hovorí aj ako o rizikovom faktore. Tukové bunky totiž vylučujú do tela škodlivé molekuly, ktoré sú spoluzodpovedné za vznik cukrovky, kardiovaskulárnych či nádorových ochorení.
Aj tukové bunky môžu byť „tučné“ a „chudé“ – závisí to od toho, koľko tuku obsahujú. Priberaním alebo chudnutím nám tukové bunky nepribúdajú alebo nemiznú, ale obsah tuku v nich sa zväčšuje alebo zmenšuje.
Mnohí, zrejme aj z pohodlnosti, môžu vidieť spásu v liposukcii – chirurgickom odstránení tukových buniek, tá však ideálnym riešením určite nie je. Zredukuje síce veľmi rýchlo počet tukových buniek, avšak v tele ostávajú aj „tučné“ tukové bunky, ktoré ďalej produkujú škodlivé látky, ktoré sa podieľajú na vzniku spomínaných ochorení.

 

Podkožný tuk je menej nebezpečný
Podkožný tuk je viac vidno a má na svedomí nevzhľadné faldy a tukové vankúše. Na druhej strane však skrýva menšie zdravotné riziko ako viscerálny tuk, ktorý máme uložený v útrobách. Môžu ho mať dokonca aj ľudia, ktorí sú štíhli. Tuk uložený v útrobách obaľuje aj vnútorné orgány a je nebezpečnejší práve preto, že je zdrojom škodlivín. Viscerálny tuk je totiž metabolicky aktívnejší ako podkožný, ktorého nadbytok je skôr estetickým hendikepom.
Z hľadiska dobrého zdravia je preto dôležité, aby sme sa zbavili najmä nebezpečnejšieho vnútorného tuku. Podľa odborníkov je najlepšou cestou zdravá životospráva, rozumná diéta a dostatok telesnej aktivity.

Zdroj: primar.sme.sk
Foto: fotolia.com