Ležíme na chrbte, chrbtica je napriamená, hlava v predĺžení chrbtice, bedrovú chrbticu sa snažíme udržať na podložke, dlane sú vytočené nahor. Jedna dolná končatina je pokrčená, druhá natiahnutá k stropu, špička nohy je pritiahnutá k telu. Dolnou končatinou sa snažíme šliapať ako pri jazde na bicykli, pohyb vykonávame pomaly a po celú dobu cvičenia pravidelne dýchame, postupne približujeme natiahnutú dolnú končatinu k podložke, tesne nad podložkou sa zastavíme a cez pokrčené koleno vraciame dolnú končatinu späť do východiskovej pozície.FN Olomouc
StoryEditor

DESAŤ fráz, ktoré môžu odradiť od cvičenia. Poznáte niektoré?

10.05.2021, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
O tom, aký je pohyb dôležitý, počúvajú ľudia s diabetom z každej strany. A takmer všetci sa aj pravidelne hýbať chcú. Ich odhodlanie však podkopávajú frázy o tom, ako ich pohyb musí baviť, že musia myslieť pozitívne, že sa nesmú vzdávať.


Desať najčastejších „odpudzujúcich“ poloprávd o motivácii k pohybu zosumarizovala edukátorka diabetu Monika Rusnáková. Zdôrazňuje, že o týchto polopravdách je dobré vedieť, no netreba sa nimi dať pohltiť.

1. Fráza: Len cvičiť nestačí

Pravda: Je pravda, že bez úpravy stravy môžeme len ťažko očakávať prijateľné hodnoty cukru v krvi či zníženie hmotnosti. Keď sme však na samotnom začiatku a zmena jedálnička nám pripadá zatiaľ zložitá, pustiť sa do primeraného a pozvoľného pohybu je výborný nápad. Ak vytrváme, povzbudí to naše sebavedomie a postupne sa k „rozbehnutému vlaku“ ochotne pridá aj malá zmena na tanieri. Už sa nám nebude zdať zmena stravovania taká zložitá.

2. Fráza: Pohyb nás musí baviť

Pravda: Zovšadiaľ počúvame: „Nájdite si šport, ktorý vás bude baviť.“ A všade na obrázkoch vidíme ľudí, ktorí sa pri športe usmievajú. Až má človek pocit, že tréning je jedna veľká zábava. Lenže skutočnosť je úplne iná. Tréning je drina, ktorú neraz chcú mať čo najskôr za sebou.

Profesionáli však vedia, prečo to robia. Nemôžeme s nimi porovnávať našu kondíciu, ale môžeme sa od nich naučiť riadiť sa plánom, nie momentálnou náladou. Sotva si budeme užívať stekajúci pot a námahu, ale pustíme sa do cvičenia, lebo vieme, že je pre nás dôležité.

3. Fráza: Musíte zvíťaziť sami nad sebou

Pravda: Konflikt s chorobou alebo s nejakou svojou vlastnosťou ničomu nepomáha. Naopak – navodzuje dojem, že všetko máme vo svojich rukách. Nie je to pravda. Múdrejšie je snažiť sa porozumieť, čo sa v nás deje, čo môžeme ovplyvniť a čo nie.

Ak budeme samých seba považovať za nepriateľa a budeme sa snažiť vyhrať akúsi vojnu nad sebou, sami si stojíme v ceste. Určite je v mnohých okamihoch dňa potrebné zapojiť sebadisciplínu, ale usilujme sa tým o spojenectvo so sebou, nie o boj.

4. Fráza: Treba ísť za svojím cieľom

Pravda: Ak sa príliš upíname na konečný cieľ, odkladáme náš život na obdobie, keď sa dopracujeme k vysnívanej méte – a to je na neurčito. Mnoho ľudí si predstavuje, ako začne konečne žiť, keď schudne. Mať svoj cieľ je veľmi dôležité, aby sme nastavili správny kurz a každý deň sa o trochu zlepšovali. No nesmieme z neho urobiť zmysel života. Ak sa budeme vďaka pohybu cítiť zdravotne lepšie a budeme mať viac energie, nebudú nás natoľko trápiť konečné čísla.

5. Fráza: Najdôležitejšie je myslieť pozitívne

Pravda: Naše odhodlanie cvičiť môžeme na prvý pohľad nafúknuť rôznymi motivačnými výrokmi typu „mám sa rád“, „dokážem všetko, čo si zaumienim“, ale len málokedy to pocítime skutočne vnútri. Filozofia pozitívneho myslenia nie je zlá, ale jej účinnosť je obmedzená.

Našu myseľ totiž nemôžeme len tak preprogramovať ako počítač. Väčšina toho, čo žijeme, prebieha v podvedomí, preto sa k cvičeniu ľahšie a rýchlejšie dopracujeme pomocou toho, čo vidíme. Na to je najlepšie pozrieť si názorné ukážky správnych cvikov alebo filmy so športovou tematikou či príbehy aktívnych ľudí.

6. Fráza: Nikdy sa nevzdávaj

Pravda: Potrebujeme príbehy o odvážnych, lebo dodávajú odvahu aj nám. No výrok „nikdy sa nevzdávaj“ nie je tou správnou radou pre každého. Vzdať sa vopred alebo pri prvých ťažkostiach iste nie je dobré, ale vydržať za každú cenu tiež nie.

Nie je známkou slabosti, keď sa niekedy vzdáme, naopak, môže to byť prejavom našej vnútornej sily. Nemajme zlý pocit, keď náš pohybový plán časom zmeníme a pôjdeme iným smerom. Zotrvávať za každú cenu pri nejakej aktivite len preto, že sa jej venujeme dlhodobo, nemusí vždy fungovať. Niekedy človek potrebuje opustiť staré zvyky, aby sa vytvoril priestor pre nové.

7. Fráza: Úspešný je len ten, kto nielen rozmýšľa, ale aj koná

Pravda: Tento výrok je pravdivý pre tých, ktorí sú na konanie pripravení. Teda uznávajú, že majú ťažkosti spojené s ochorením a vážne uvažujú, ako ich vyriešiť. Inak je to však u ľudí, ktorí si zatiaľ nepripúšťajú, že sú chorí alebo že im pasívny životný štýl spôsobí zdravotné problémy.

Ak by sme ich nútili do aktivity, narazíme na odpor. Tu nie je úspechom aktivita, ale už to, keď takýto človek začne o zmene aspoň uvažovať. Dôležité je, aby sme jeho snahu podporili, len tak sa neskôr dopracuje aj k aktivite.

8. Fráza: Pevná vôľa všetko zdolá

Pravda: Často podliehame presvedčeniu, že pevná vôľa je znakom duševnej sily. Myslíme si, že každý človek jej má k dispozícii veľmi veľa, keď chce. V skutočnosti sú zásoby pevnej vôle obmedzené. Ak sme v strese alebo nás niečo rozptyľuje, máme zlú náladu a celý deň sme sa museli ovládať, sme z toho unavení.

Toto všetko má na naše správanie väčší vplyv ako naša schopnosť ovládať sa. Oveľa silnejšie ako pevná vôľa je aj prostredie, ktoré podporuje nezdravý životný štýl, konštrukcia nášho tela a vrodené predpoklady.

9. Fráza: Motivácia je základ všetkého

Pravda: Motivácia sa často preceňuje. Vo chvíli, keď treba konať, sa málokto cíti motivovane. Ak budeme konať len vtedy, keď sa na to budeme cítiť, nikdy sa k zdravšiemu životu nedopracujeme. Kľúčom je oddeliť naše pocity a náladu od cvičenia.

Ani vnútorná motivácia, teda naše presvedčenie, že to robíme pre svoje zdravie, nedokáže zázraky. Pre viacerých pacientov je lepšie zdravie niečím, čo vidia v ďalekej budúcnosti a veľmi nekonkrétne. Preto je oveľa lepšie a úspešnejšie naplánovať si po každom cvičení nejakú malú konkrétnu odmenu, ktorá nás udrží na ceste, kým čakáme na dlhodobý úspech.

10. Fráza: Jedna lastovička leto neurobí

Pravda: Nie raz nám napadne myšlienka, že to dnešné cvičenie nemá priveľký význam. Lepšie, ako poddať sa jej a na cvičenie zabudnúť, je uvedomiť si, že sme vďaka nemu o krok bližšie k svojmu cieľu. Vďaka jednej minci sa z človeka boháč odrazu nestane.

No ak získa ďalšiu a ďalšiu? V určitom momente budeme musieť uznať, že práve tá jedna minca môže z človeka urobiť boháča. Tak je to aj s cvičením. V určitom momente uznáme, že nám lepší život priniesla iba malá zmena, iba jedna prechádzka.


Mgr. Monika Rusnáková, PhD.
Edukátorka programu DôveraPomáha diabetikom
Ako odborná terapeutka s praxou v klinických a vo vzdelávacích zariadeniach sa špecializuje na prevenciu a riešenie psychosociálnych ťažkostí spojených s diabetom, nadváhou a obezitou.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/pohyb, menuAlias = pohyb, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 13:20