Úzkosť zhoršuje stav vyčerpania, ktorý pramení predovšetkým z nedostatku spánku a jednostrannej činnosti. Vyčerpanie je niečo iné ako zdravá telesná únava, ktorú pociťujeme po nejakej športovej aktivite alebo telesnej práci. Tá je naopak mocnou zbraňou v boji proti úzkostiam všetkého druhu. "Ak pocítime nával úzkosti, ktorá ešte nie je úplne paralyzujúca, okamžitú úľavu nám prinesie rýchla prechádzka, krátky beh, chôdza do schodov a podobne. Zaradenie pravidelného pohybu do nášho života pôsobí veľmi preventívne. Nemusí sa vôbec jednať o nejaký náročný šport, vyžadujúci dobrú kondíciu a silné svalstvo," radí Mária Funke. Odborníci najmä odporúčajú takzvaný kardio pohyb, pri ktorom neprekročíme určitú hranicu tepovej frekvencie. Pre priemerného človeka je to napríklad rýchlejšia chôdza, pri ktorej zrýchlene dýchame, ale sme schopní ešte hovoriť. Vďaka fyziologickým zmenám v tele a mozgu, ktoré takúto telesnú aktivitu sprevádzajú, môže mať na úzkosti a depresie blahodarný vplyv.Pixabay
StoryEditor

Myslite na pohyb aj počas pandémie COVID-19, prizvukuje úrad hlavného hygienika

12.04.2021, 09:27
Autor:
(dia)(dia)
Dlhodobá izolácia v domácom prostredí súvisiaca s pandémiou COVID-19 môže narušiť zaužívané zvyklosti v cvičení. To môže spôsobiť postupnú stratu svalovej hmoty a udržiavanie si kondície.

 Takéto fyziologické zmeny sú s pribúdajúcim vekom, najmä u seniorov bez dostatočnej fyzickej aktivity, prirodzené a platí pravidlo: „Používajte ich, lebo ich stratíte!“.

 

Pravidelné cvičenie napomáha:

  • Zosilnieť
  • Spevniť si kostné tkanivo
  • Zlepšiť si rovnováhu, koordináciu a pohyblivosť
  • Znížiť riziko pádu
  • Získať nezávislosť vo vykonávaní rôznych činností v dennom živote
  • Predchádzať vzniku civilizačných ochorení alebo zhoršeniu ich stavu (napríklad kardiovaskulárne ochorenia, vysoký krvný tlak, diabetes 2. typu a podobne).

 

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča seniorom vo veku od 65 rokov:

  • V rámci týždňa aspoň 150 minút miernej aeróbnej aktivity (denne polhodinová prechádzka), alebo aspoň 75 minút intenzívnejšej aeróbnej aktivity, prípadne ich kombináciu
  • Aeróbnu aktivitu vykonať v aspoň 10 minútových intervaloch
  • Aspoň 2 krát do týždňa sa venovať posilňovacím cvičeniam
  • Zostať v rámci možností aktívny, aj seniorom s obmedzenou pohyblivosťou odporúčame aspoň 3-krát do týždňa cvičiť posilňovacie cviky

 

 

Podľa výsledkov pravidelných prieskumov Zdravotného uvedomenia a správania sa obyvateľov Slovenska organizovaných Úradom verejného zdravotníctva SR za obdobie rokov 2013 – 2019 narástol záujem obyvateľov SR o aktívny pohyb. Najobľúbenejšie boli prechádzky a rekreačný šport. Podľa názoru opytovaných sa im tiež zlepšovala fyzická kondícia.

 

Úrad verejného zdravotníctva SR pripravil inštruktážne videá s ukážkami niektorých jednoduchých cvikov vhodných pre seniorov.

  1. časť - Sad na stoličku: https://www.youtube.com/watch?v=hMzzSrxAHTs

 

  1. časť - Kliky o stenu: https://www.youtube.com/watch?v=30g9RIPQwMc

 

  1. časť - Zdvíhanie sa na špičky: https://www.youtube.com/watch?v=XHwSs4lKjmE

 

  1. časť - Sťahovanie prstov: https://www.youtube.com/watch?v=4-a2nKpYn2k

menuLevel = 2, menuRoute = dia/pohyb, menuAlias = pohyb, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 01:33