pixabay.com
StoryEditor

Pohyb – cesta k lepšiemu zdraviu

16.07.2020, 17:00
Autor:
(dia)(dia)
Ak sa už liečite na chronické choroby, ako je napr. cukrovka, vysoký krvný tlak, choroby srdca a ciev, bolesti chrbtice a kĺbov a iné, pohybová aktivita sa odporúča ako liečba.

Liečba má vplyv nielen na chorobu, ale aj na celkový zdravotný a psychický stav. Dodáva telu viac energie, znižuje telesnú hmotnosť, zvyšuje ohybnosť a silu, spomaľuje progresiu osteoporózy, znižuje úzkosť a stres, zlepšuje sexuálny život a pozdvihuje náladu.

Množstvo spaľovaných tukov a cukrov závisí od intenzity cvičenia. Pri nízkej intenzite sa predovšetkým spaľujú tuky, pri strednej intenzite rovnako tuky a cukry, pri vysokej cukry.

Aeróbne cvičenia

  • Aeróbna telesná aktivita sa odporúča vykonávať aspoň trikrát v týždni, pričom bez cvičenia nemáte byť viac ako dva dni za sebou. Tejto aktivite je potrebné venovať sa aspoň 2,5 hodiny (150 min.) za týždeň.
  • Stačí teda päťkrát v týždni 30 minút chôdze alebo trikrát v týždni 50 minút chôdze a dosiahneme odporúčané množstvo pohybu.
  • Minimálny čas aktivity je 10 minút, preto nemusíme chodiť alebo cvičiť v kuse 50 minút.
  • Vhodné aeróbne aktivity: rezká chôdza, chôdza s palicami (Nordic walking), bicyklovanie, tanec, beh, plávanie, korčuľovanie, turistika ap.

Anaeróbne cvičenia

  • Zlepšujú inzulínovú senzitivitu, zlepšujú kontrolu glykémií, spôsobujú rast svalov, zvýšenie ich sily, znižujú množstvo tuku, znižujú riziko osteoporózy.
  • Sú to silové alebo posilňovacie cvičenia so záťažou. Opakované dvíhanie záťaže sa cvičí v 3 – 4 sériách. Záťaž má byť taká veľká, aby sa cvik v prvej sérii zopakoval do vyčerpania svalu najviac 10-krát.
  • Má sa cvičiť dvakrát v týždni, ale nie dva dni po sebe. Svaly po cvičení potrebujú doplniť zásoby glykogénu aj si oddýchnuť. Pri dopĺňaní zásob glykogénu sa spotrebúva glukóza z krvi a klesajú glykémie. Tento efekt u diabetikov 2. typu trvá až 48 hodín.
  • Sú vhodné aj vo veku nad 65 rokov.

Pri cukrovke je vhodné kombinovať cvičenia z oboch skupín. Aj diabetici s komplikáciami by mali cvičiť. Niektoré cvičenia sú vhodné, niektoré nevhodné.

Komplikácia cukrovky Vhodné cvičenia a aktivity Nevhodné cvičenia
RETINOPATIA Chôdza, bicyklovanie, cvičenia vo vode s nízkou intenzitou
Domáce práce s miernou záťažou
Intenzívny aerobik a džoging
Dvíhanie veľkej záťaže
Veľmi namáhavé cviky
Hlboké predklony
NEUROPATIA Ľahké aktivity s miernou intenzitou, strečing, ľahké až mierne domáce práce  Nosenie ťažkých vecí, tvrdé nárazy chodidlami, skákanie, behanie, cvičenia v horúčave alebo v chlade, namáhavé alebo dlhšie trvajúce cvičenia
NEFROPATIA Chôdza, bicyklovanie, chôdza s paličkami miernej až strednej intenzity Namáhavé cviky a aktivity
CHOROBY SRDCA Mierna aktivita, ako je chôdza, plávanie, bicyklovanie, práca v záhradke, posilňovacie cvičenia s miernou záťažou Namáhavé cvičenia, cvičenie v horúčave alebo vo veľkom chlade, intenzívne cvičenia
VYSOKÝ KRVNÝ TLAK Mierna intenzita chôdze, behu, bicyklovanie, chôdze do schodov Veľmi namáhavé cviky, dvíhanie veľkej záťaže


 O tom, ktoré cviky sú vhodné a ako cvičiť, je najlepšie poradiť sa s vaším diabetológom.

Pohybová aktivita a cvičenia sa majú robiť pravidelne, vtedy je ich účinok najlepší.


Aký je reálny vplyv pravidelného cvičenia na prežívanie diabetikov?

  • Fyzická aktivita strednej intenzity znižuje celkovú úmrtnosť o 38 %
  • Fyzická aktivita strednej intenzity znižuje úmrtnosť na choroby srdca a ciev o 49 %
  • Chôdza viac než 2 hod./týž. znižuje úmrtnosť na choroby srdca a ciev o 46 %


MUDr. Marek Macko
Ambulancia pre diabetes, poruchy látkovej premeny a výživy
Diabetol, s. r. o., Prešov

menuLevel = 2, menuRoute = dia/pohyb, menuAlias = pohyb, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 17:13