Ak máte dobrú fyzičku, vyberte sa nadol pešo.Tomáš Rucký
StoryEditor

Slováci milujú turistiku

29.10.2018, 12:16
Autor:
(dia)(dia)
Slováci majú najradšej turistiku. Ako športovú aktivitu ju preferuje viac ako polovica opýtaných. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu verejnej mienky, ktorý si dala vypracovať spoločnosť Intersport na vzorke 1005 opýtaných vo veku od 14 do 69 rokov.

„Športový report INTERSPORT“ zmapoval na základe prieskumu verejnej mienky počas leta 2018 správanie Slovákov a ich vzťah k športu. Výsledky tejto štúdie sú v mnohých oblastiach prekvapivé. Faktom je, že až 62 % Slovákov si myslí, že šport posilňuje súdržnosť vzťahov a vzájomné rodinné spolužitie.

„Náš report je v mnohých oblastiach celkom detailný a mapuje rôzne oblasti. Sledovali sme napríklad aj vzťah detí k športu. Až 62 % opýtaných si myslí, že naše deti by mali športovať viac a až 68 % považuje bicyklovanie za úplnú samozrejmosť,“ hovorí Zuzana Vyšinská, marketingová riaditeľka spoločnosti Intersport Slovensko. Slovákom veľmi záleží na pohybe ich detí. Šport neprispieva len k zdraviu jednotlivcov, ale aj k zdravým vzťahom v rodine.


Spomedzi okolitých krajín ako Rakúsko, Nemecko, Maďarsko či Česká republika majú Slováci najpozitívnejší vzťah k športu. V porovnaní s týmito krajinami najviac milujeme turistiku (51 %), nasleduje cyklistika (47 %) a plávanie (44 %). A práve v Česku, Rakúsku a Nemecku je športom číslo jeden plávanie. Iba Maďari majú inú preferenciu. Na prvú priečku sa u nich vyšplhala cyklistika. Cyklistika je číslom jeden aj v kategórii slovenských mužov. Slovenskí teenageri taktiež najradšej bicyklujú, ale aj plávajú a korčuľujú.

Najviac milujeme:

  • turistiku (51 %)
  • cyklistiku (47 %)
  • plávanie (44 %)

„Pozitívny vzťah k športu, ktorý sa vytvorí už počas detstva, sa môže stať celoživotnou láskou k pohybu a športu. Pozitívne skúsenosti s rôznorodými druhmi športu a spoločné rodinné zážitky by mali byť pre rodičov súčasťou trávenia voľného času s deťmi – a práve v tom chceme podporovať našich zákazníkov,“ vysvetľuje Peter Andel, konateľ spoločnosti INTERSPORT Slovensko.


Prečo, ako často a kedy športujeme?

55 % Slovákov športuje najmä kvôli lepšiemu zdraviu
48 % pre lepšiu fyzickú kondíciu
45 % športuje len tak, pre radosť
75 % považuje šport za súčasť života
17 % sa radí do kategórie športových nadšencov
17 % je športových nadšencov, ktorí si bez športovej aktivity nevedia predstaviť ani deň
20 % je tzv. „peciválov“, k športovaniu im chýba vhodná motivácia či správny „parťák“.


Hýbeme sa málo
Až 60 % Slovákov športuje minimálne raz do týždňa. „Ak vychádzame z toho, že podľa odporúčaní by sme mali športovať aspoň 3 – 4 krát do týždňa minimálne 30 – 40 minút, toto číslo nemusí byť veľmi uspokojivé,“ dodáva Vyšinská. Každý deň totiž športuje len 11 % opýtaných a len niečo viac ako štvrtina športuje niekoľkokrát do týždňa. Najradšej športujeme večer v rozpätí od 17.00 – 21. 00 hod. (60 %) a v prírode (76 %). Sú však aj takí, ktorí nemajú problém zacvičiť si aj o polnoci (2 %). Ráno medzi 5. a 9. hod. športuje 16 % Slovákov a popoludní medzi 14. a 17. hod. 39 %.

Tak ako v každej krajine, aj u nás máme kategóriu tzv. „peciválov“. Je ich približne 20 % a to čo im chýba je najmä správna motivácia (75 %), parťák (64 %) a čas na športové aktivity (60 %).

Športový report Intersportu sa pozrel aj na nákupné správanie Slovákov v segmente športových potrieb. Až 62 % opýtaných uprednostňuje nákup športových potrieb v kamenných predajniach a 38 % cez internet. Pre 63 % je dôležitý parameter pomeru ceny a služby. 52 % si potrpí na kvalite tovaru a 49 % považuje za dôležitý kompetentný personál. „V priemere sme ochotní minúť na šport a športové potreby približne 365 eur ročne na dospelého a asi 144 eur na dieťa,“ hovorí Peter Andel, konateľ spoločnosti Intersport. „V najbližšom období až 14 % opýtaných plánuje kúpiť bicykel, 13 % bežeckú obuv , 12 % turistickú obuv,“ dodáva Andel.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/pohyb, menuAlias = pohyb, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 12:33