StoryEditor

Zhubný nádor na seba upozorní aj cez glykémiu

03.06.2015, 00:11
Autor:
(dia)(dia)
Skutočné príbehy

Pani Tereza, 66-ročná diabetička

V prípade pani Terezy zdanlivo nevysvetliteľná dekompenzácia cukrovky poukázala na závažné zdravotné komplikácie spojené s nádorovým ochorením. Na vyšetrenie na kliniku prišla prvýkrát v júli 2001. Odvtedy ju pravidelne sledovali do októbra nasledujúceho roka. Predtým pracovala ako zdravotná sestra na ortopedickom oddelení. Do päťdesiatky nemala žiadne ťažkosti ani preukázateľné ochorenie. Tesne po dovŕšení svojich päťdesiatych narodenín spozorovala prvé príznaky. Mala väčší pocit smädu, chudla a častejšie močila. Lekár, ktorý ju vyšetril, jej diagnostikoval cukrovku. Diabetológ jej predpísal lieky a krvný cukor sa upravil. Klinické pracovisko prvý raz navštívila zhruba po pätnástich rokoch od prvých príznakoch cukrovky. Absolvovala totiž komplexné vyšetrenie, aby sa zistili prípadné orgánové komplikácie, ktoré cukrovku sprevádzajú. Pani Tereza nemala žiadne zvláštne príznaky. Začiatkom septembra toho istého roka prišla na ďalšiu kontrolu. Cítila sa dobre, tráviace, obehové či iné ťažkosti úplne popierala. Laboratórna kontrola však odhalila vysokú hodnotu krvného cukru. Tereza si nebola vedomá diétnej chyby a predpísané lieky užívala pravidelne. Nepoznala teda dôvod, prečo sa cukrovka vymkla kontrole. Nastala dekompenzácia cukrovky bez zjavnej príčiny, preto jej lekári ponúkli špecializované odborné vyšetrenie na internej klinike. Počas série vyšetrení vyšlo najavo, že cukrovka urýchlila proces upchávania tepien v dolnej končatine, a že je potrebné špeciálne cievne vyšetrenie, po ktorom nasleduje umelé rozšírenie niektorých tepnových kmeňov. Odborne sa takýto zákrok nazýva perkutánna angioplastika. Do tepnového riečišťa postihnutej končatiny pani Tereze zaviedli špeciálnu cievku s balónikom. Balónik sa v mieste najväčšieho zúženia nafúkol a rozšíril zúžené miesto. Krv opäť prúdila končatinou bez problémov. To však nebolo všetko. Na druhej dolnej končatine pacientky sa upchal odtok krvi, išlo o trombózu žilového kmeňa. V ďalšej fáze vyšetrovania a liečenia, po zvládnutí akútneho stavu, pri ktorom hrozí až pľúcna embólia, lekári skúmali príčinu žilovej trombózy. Bola pripravená ďalšia séria vyšetrení, ktoré preukázali, že pacientke mala nádor maternice. Pani Terezy sa ujala špecializovaná gynekologická klinika, kde vyšetrenie potvrdilo, že ide o zhubný nádor. Ten operačne odstránili a ďalšie vyšetrenie nepreukázalo jeho metastázovanie. Po všetkých vyšetreniach, liečebných zákrokoch a operácii sa metabolický stav pani Terezy postupne upravil. Cukrovka sa stabilizovala a hodnoty krvného cukru sa pri náležitom liečení na konci roka 2001 opäť vrátili na bežné hodnoty.

 

 

Pán Jozef, 72-ročný diabetik

Pána Jozefa sledovali lekári kvôli jeho cukrovke dlhodobo. Lieky užíval mnoho rokov a vždy sa cítil dobre. Aj lekári boli s jeho stavom vždy spokojní. V novembri 2002 však prišiel na klinické pracovisko s tým, že asi tri týždne ho trápia bolesti krčnej chrbtice. Laboratórne vyšetrenie ukázalo, že hladina krvného cukru je enormne vysoká aj napriek liečebným a diétnym opatreniam, ktoré pán Jozef dodržiaval. Začalo sa zložité vyšetrovanie, po ktorom lekár skonštatoval, že krvný cukor nie je v poriadku. Prejavil sa aj nedostatok červených krviniek, ich vysoká sedimentácia a ďalšie laboratórne rozpory. Jozef sa sťažoval na pretrvávajúcu bolesť, ktorá sa šírila až do ramena, preto nasledovalo röntgenologické vyšetrenie krčných stavcov a kostí lebky, ktoré odhalilo patologické zmeny kostí. Na ich podrobné preskúmanie lekári odporučili vyšetrenie pomocou nukleárnej magnetickej rezonancie. Ďalší postup určili a následnú liečbu vzali do rúk lekári špecializovanej hematologickej kliniky. Jozefovi zistili onkologické ochorenie, ktoré malo pôvod v kostnej dreni a svojím rozsahom už zasiahlo niektoré kosti, ako krčný stavec, kosti lebky a ďalšie. Nasledovalo špecializované hematologické liečenie cytostatikami. Zistené ochorenie sa nazýva viacnásobný myelom, čiže Kahlerova choroba. Profesor medicíny Otto Kahler, ktorý pôsobil v Prahe ako prednosta II. Lekárskej kliniky Nemeckej univerzity, opísal základné črty tohto ochorenia v roku 1889 práve v Prahe. Na jar 2003 pán Jozef už nemal výraznejšie ťažkosti a jeho krvný cukor sa opäť pohyboval v bežných rozmedziach, hoci liečenie aj diétne opatrenia zostali rovnaké.

 

Pani Helena, 70-ročná diabetička

Dôležitosť sledovania hladiny krvného cukru a nutnosť vyšetriť pacienta v prípade kolísavých hodnôt dokazuje prípad pani Heleny - obéznej diabetičky s vysokým tlakom krvi a kardiologickými problémami. Objavili sa u nej spomínané paraneoplastické príznaky. Na jar 2003 navštívila ambulanciu internej kliniky, pretože v posledných týždňoch až mesiacoch sa jej napriek dobrej ambulantnej starostlivosti nedarilo normalizovať hladinu krvného cukru. Lieky na cukrovku jej dovtedy plne vyhovovali a pani Helena sa na nič nesťažovala. Keďže však v predchádzajúcich rokoch pracovala ako zdravotná sestra, vedela, že vysoká hladina krvného cukru spôsobuje komplikácie, ktorým sa chcela vyhnúť. Na klinike sa podrobila rôznym vyšetreniam, ktoré nakoniec ukázali, že jednu jej obličku postihlo nádorové ochorenie - Grawitzov nádor obličky. Helena sa na špecializovanej urologickej klinike podrobila operácii, pri ktorej jej postihnutú obličku aj s nádorom vybrali. Metastázy sa neobjavili, preto nebolo potrebné ďalšie liečenie nádorového ochorenia. V júni toho istého roka boli už hodnoty krvného cukru celkom v poriadku, aj keď liečba cukrovky bola rovnaká ako na začiatku roka. Ani na konci roka 2003 sa stav nezmenil. Hladina krvného cukru bola pri doterajšom liečení dobrá.

 

Pán František, 57-ročný diabetik

Na začiatku roka 2003 prišiel na očnú kliniku jednej fakultnej nemocnice pán František, ktorému už niekoľko rokov predtým zistili cukrovku. Prechodne mal aj inzulín, ale v posledných mesiacoch dostal lieky. Sťažoval sa, že jedným okom horšie vidí. Podrobné vyšetrenie ultrazvukom odhalilo na sietnici jeho oka útvar, ktorý pripomínal nádor. Toto podozrenie sa pri ďalšom špecializovanom vyšetrení potvrdilo. Pán František mal súčasne enormne zvýšený krvný cukor a prekračoval odporučené hodnoty. V nemocnici sa začalo pátranie po zdroji očnej metastázy. Oční lekári si totiž boli istí, že sa ide o nádor v oku. Pán František sa podrobil sérii špecializovaných a náročných vyšetrení. Jeho zrak sa v priebehu krátkeho obdobia kvôli zväčšujúcej sa metastáze tak zhoršilo, že oční lekári sa rozhodli oko aj s nádorom odstrániť. Medzičasom vyšlo najavo, že základný nádor bol v pľúcach, preto František podstúpil ďalšiu operáciu, a to pľúcnu. Základný pľúcny nádor a očnú metastázu mu odstránili. Vyšetrenie tkaniva nádoru ukázalo, že ide o vzácny neuroendokrinný tumor. Ten má pôvod v tkanive, ktoré je základom nervových štruktúr, a ktoré súčasne vytvára vysoko biologicky aktívne látky podobné hormónom. Pri kontrolnej návšteve na jeseň roku 2003 mal pán František hodnoty krvného cukru na prípustnej hranici. Svoju cukrovku naďalej liečil len diétou a tabletami.

01 - Modified: 2007-06-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Duchovným zvýšia platy
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/o-diabete-rozne, menuAlias = o-diabete-rozne, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 17:07