StoryEditor

Čo odhalil prieskum tykajúci sa diabetu?

18.01.2015, 23:36
Autor:
(dia)(dia)
Slovenská diabetologická spoločnosť nedávno zrealizovala na vzorke viac ako 2500 dospelých diabetikov randomizovaný epidemiologický prieskum NEFRITI.

Prieskum odhalil, že najčastejší pacient s cukrovkou u nás je žena (54 %) vo veku 62 rokov, s diabetom 2. typu (93 %) s trvaním ochorenia cca 10 rokov, s obezitou, vysokým krvným tlakom a s poruchou v metabolizme krvných tukov. Výskyt vysokého krvného tlaku, ktorý má v priemere zvýšený 82 % pacientov, a vysokého cholesterolu (77 % pacientov) je pritom častejší, než uvádzajú oficiálne štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). U pacientov s cukrovkou 2. typu je výskyt sprievodných ochorení asi dvojnásobný v porovnaní s cukrovkou typu 1. Slovenský pacient s diabetom je teda vysoko rizikový aj z hľadiska kardiovaskulárnych komplikácií. Riziko a stav sú však porovnateľné s okolitými krajinami Európy.

 

Viac diabetikov 2. typu

Z prieskumu NEFRITI tiež vyplynulo, že podiel pacientov s diabetom 2. typu je u nás zrejme výrazne vyšší, než sme si doteraz predstavovali a tvorí až 93 % všetkých prípadov diabetu. Jeho výskyt narastá rýchlejšie než výskyt diabetu typu 1, čo súvisí aj s nevhodným životným štýlom. Spomedzi pohlaví medzi pacientmi na Slovensku mierne prevládajú ženy, a to najmä medzi diabetikmi 2. typu. Vyšší podiel mužov je len pri špecifickom type diabetu (pozn.: diabetes súvisiaci s inými základnými ochoreniami, ako sú poškodenie pankreasu, pečene, endokrinných žliaz, genetické formy diabetu a pod.).

 

Dostupnosť modernej liečby

Priemerné hodnoty glykémií a glykovaného hemoglobínu (HbA1c), krvných tukov a krvného tlaku, teda tie, ktoré vieme ovplyvniť liečbou, zodpovedajú priemeru v krajinách „vyspelej“ Európy, alebo sú dokonca lepšie. Na týchto relatívne priaznivých výsledkoch sa podieľa najmä adekvátne využívanie antidiabetickej, hypolipidemickej, antiagregačnej a antihypertenzívnej liečby a liečby zameranej na komplikácie. Je to aj vďaka liekovej politike s veľmi dobrou dostupnosťou aj najmodernejších liekov na liečbu diabetu, ktorá je na Slovensku v priemere lepšia než v okolitých krajinách. Toto pozitívum SDS oceňuje aj smerom k MZ SR a k zdravotným poisťovniam. Na druhej strane, parametre, o ktorých rozhoduje najmä samotný pacient, ako sú telesná hmotnosť, obezita a fajčenie, sú horšie než v krajinách Európy. Veľké rezervy sú najmä v spolupráci pacientov na zlepšení životného štýlu, stravovania, pravidelného pohybu. Táto forma spolupráce často prináša výsledky porovnateľné s najúčinnejšími liekmi.

 

Vyšší výskyt komplikácií

Štúdia NEFRITI tiež ukázala, že výskyt komplikácií diabetu, ako sú postihnutie očí, obličiek, nervov, je síce približne dvojnásobne vyšší, než uvádzajú oficiálne štatistiky NCZI, nepresahuje však výskyt v okolitých krajinách a v  niektorých prípadoch je dokonca nižší. Aj tu však vidíme viaceré rezervy, ktoré by sa dali odstrániť a prognózu a kvalitu našich pacientov tým ešte viac zlepšiť. Prispela by k tomu edukácia a štandardizácia vyšetrení v diabetologických ambulanciách. Bolo by vhodné, aby poisťovne viac komunikovali s odbornými spoločnosťami, viac investovali do edukácie pacientov. Aj prieskumy SDS ukázali, že výskyt mnohých komplikácií by bolo možné výrazne zredukovať a eliminovať ich dôsledky, ak by sa pravidelne realizovali vyšetrenia zamerané na ich včasné rozpoznanie. To je však možné len za predpokladu, že zdravotné budú poisťovne všetky lekárom aj uhrádzať. Ak by sa tieto dva problémy vyriešili, mohlo by sa riziko komplikácií významne znížiť.

 

Obličky a nohy v ohrození

Zvláštnu pozornosť je potrebné venovať pacientom, u ktorých sa rozvíja diabetická nefropatia, teda poškodenie obličiek. Podľa prieskumu NEFRITI sa diabetická nefropatia vyskytuje asi u 25 - 30 % pacientov, teda takmer 2,5-krát častejšie, než uvádzajú oficiálne štatistiky a jej výskyt je podobný ako v iných krajinách Európy. Prieskum ukázal, že s progresiou tejto komplikácie stúpa výskyt všetkých mikrovaskulárnych aj makrovaskulárnych komplikácií diabetu. Obzvlášť výrazný je nárast syndrómu diabetickej nohy s defektom, nárast amputácií, ischemickej choroby srdca, srdcového zlyhávania, cievnej mozgovej príhody, infarktu myokardu, očných komplikácií, aj neuropatie. Tento fakt zdôrazňuje potrebu pravidelného monitorovania funkcií obličiek u pacientov s cukrovkou.

 

Zlepšenie starostlivosti

V nedávnom prieskume Euro Consumer Diabetes Index, ktorý hodnotí starostlivosť o pacientov s diabetom, sa Slovensko posunulo o sedem priečok vyššie a zaujalo jednu z popredných pozícií nielen spomedzi postsocialistických krajín, ale predbehlo aj krajiny ako Grécko, Cyprus, Írsko, Malta, Česká republika či Poľsko. Mohli sme však zaujať ešte lepšiu pozíciu, keby nám uznali nespochybniteľné fakty, ako sú pravidelné vyšetrovanie HbA1c, krvných tukov, mikroalbuminúrie či oftalmologických vyšetrení a ďalšie. Je to najmä vďaka faktu, že o pacientov s diabetom sa na Slovensku starajú špecialisti - diabetológovia.

 

Bufetový zákon

Prognóza našich pacientov, a teda aj väčšiny z vás, je v rukách nás všetkých. Nielen lekárov, ale aj prístupu pacientov samotných. Racionálny a zdravý životný štýl by sme mali dodržiavať všetci. SDS veľmi oceňuje aj prijatie tzv. „bufetového zákona“ v školách. Je to veľmi pozitívny signál, že sa chceme starať o zdravie svojich budúcich generácií a je to aj jeden z bodov nami navrhovaného programu.

 

Váš

Doc. MUDr. Emil Martinka, PhD.,

prezident Slovenskej diabetologickej spoločnosti

01 - Modified: 2007-02-19 08:10:00 - Feat.: 0 - Title: Na eBayi vydražili okno, z ktorého zavraždili Johna F. Kennedyho
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/o-diabete-rozne, menuAlias = o-diabete-rozne, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 22:42