StoryEditor

Neliečená diabetická noha vedie k amputácii

11.03.2015, 23:37
Autor:
(dia)(dia)
Diabetici nevenujú svojim nohám dostatočnú pozornosť, varujú diabetológovia.

Výsledkom je hrozivé číslo: viac ako 4 000 diabetikov na Slovensku  má amputovanú nohu.

 

Syndróm diabetickej nohy je jednou z najzávažnejších komplikácií cukrovky. Neliečená diabetická noha môže vyústiť až do stavu, ktorý ohrozuje život pacienta a je potrebná amputácia. Na Slovensku postihol takýto osud viac ako 4 000 diabetikov. „Toto hrozivé číslo je však možné zásadným spôsobom zredukovať, a to včasnou diagnózou a správne vedenou liečbou,“ zdôrazňuje predseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti doc. MUDr. Emil Martinka, PhD.,  a dodáva:  „Významnú úlohu zohráva aj prístup samotného pacienta, ktorý by mal od samého začiatku ochorenia ovládať princípy samovyšetrovania a samoošetrovania dolných končatín.“

 

Podobne ako ostatné komplikácie diabetu aj syndróm diabetickej nohy sa rozvíja pomaly a často bez akýchkoľvek príznakov. Preto je naň potrebné myslieť už od diagnostikovania diabetu. Medzi prvé príznaky diabetickej nohy patria mravčenie, pichanie, pálenie nôh a postupne až výrazné bolesti. Dochádza aj k strate citlivosti na zraňujúce podnety, a preto pacient často necíti ani závažné poranenie nohy. Neošetrené miesta poranenej kože sa rýchlo stávajú vstupnou bránou infekcie, ktorá vedie k ďalšej deštrukcii tkanív nohy, vrátane kostí s rizikom sepsy a potrebou amputácie.

 

Včasná diagnostika a starostlivosť môžu nohu zachrániť

Kľúčom k zníženiu počtu amputácií nôh u diabetikov je včasná diagnostika. „Nohy by mali byť vyšetrené pri každej návšteve diabetológa. Minimálne však raz ročne, a to aj u pacientov s krátkym trvaním ochorenia,“ zdôrazňuje docent Martinka a dodáva, „každý diabetik by mal byť poučený o riziku diabetickej nohy a ako sa o nohy starať.“

 

Riziko vzniku diabetickej nohy sa dá zistiť viacerými spôsobmi priamo v ambulancii diabetológa alebo pomocou takzvaného Neurotestu aj v pohodlí domova. „Neurotest je vítanou novinkou na skríning výskytu diabetickej polyneuropatie. Ide o malé náplasti, ktoré sa nalepia na spodnú časť nohy a na základe farebnej reakcie na zloženie potu dokážu upozorniť pacienta na zvýšené riziko syndrómu diabetickej nohy. Výhodou je, že vyšetrenie si môže urobiť aj samotný pacient a pomôcku hradí poisťovňa,“ vysvetľuje docent Martinka. Včasná diagnostika následne umožňuje nastaviť vhodnú liečbu a starostlivosť o nohy diabetika.

 

Haasová si dáva nohy masírovať

Herečka a speváčka Zuzana Haasová, ktorá žije s diabetom už od svojich 7 rokov a má nábeh na diabetickú nohu, toto ochorenie nepodceňuje. „Hrozbu diabetickej nohy beriem vážne a o svoje nohy sa starám denne. Užívam lieky na výživu ciev, pravidelne cvičím, kontrolujem si ich a sledujem si hladinu cukru v krvi. Okrem toho mi môj partner nohy prekrvuje tak, že mi ich každý večer masíruje,“ prezrádza s úsmevom sympatická herečka a speváčka.

01 - Modified: 2007-04-04 11:57:43 - Feat.: 0 - Title: NBS ráno priamo intervenovala proti silnej korune
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-25 13:53:56 - Feat.: - Title: Chrípka dokáže ohroziť na živote 05 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/o-diabete-rozne, menuAlias = o-diabete-rozne, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
12. apríl 2024 18:26