Mýty o kráľovnej Alžbete II.TASR/AP/Toby Melville
StoryEditor

Bola len figúrkou či pila štyri drinky denne. Najväčšie mýty o kráľovnej Alžbete II., ktoré nie sú vôbec pravdivé

kov11.09.2022., 12:00h

Niektoré sú absurdné, iné úsmevné, avšak vôbec sa nezakladajú na pravde.

Lajkuj Brainee.sk na

Celý svet vo štvrtok obletela smutná správa o úmrtí britskej panovníčky. Alžbeta II. vládla 70 rokov, a bola neoddeliteľnou súčasťou britskej identity. Napriek svojej všeobecnej obľúbenosti sa o nej (ako to už u slávnych osobností býva), šírili mnohé mýty.

Brainee ti prináša výber tých najväčších.

Kráľovná vlastnila všetky labute v Británii

No, nie je to celkom tak. Táto informácia je dobre známa, no často prikrášľovaná a nesprávne chápaná skutočnosť. Jej Veličenstvo Alžbeta II. v skutočnosti vlastnila len určité úseky a prítoky rieky Temža okolo Windsoru, píše web Metro. Ak boli labute inde, nepatrili kráľovnej.

image

Mýty o kráľovnej Alžbete II.

Unsplash/Robert Woeger

Spočítavanie labutí, ktoré patrili Alžbete sa každoročne vykonávalo pri mestečku Sunbury.

image

Členom kráľovskej rodiny sa menia tituly. Meghan sa mýlila o Archiem a Lili, Kate bude princeznou

Pila 4 koktaily denne

Pred pár rokmi bulvárne médiá zle citovali bývalého šéfkuchára Alžbety II. Darrena McGradyho, že si nedávno zosnulá panovníčka zvykla dopriať štyri alkoholické drinky denne. Je síce pravda, že kráľovná mala v obľube gin a dubonnet, avšak určite nevypila štyri takéto koktaily behom dňa.

image

Mýty o kráľovnej Alžbete II.

Facebook/Your Royals

„Kráľovná by bola permanentne „naložená“, keby pila toľko,  ako hovoria tieto fámy,“ vysvetlil pre Business Insider kuchár. Pôvodne len vymenoval jej obľúbené nápoje, nie, že ich pije denne.

Kráľovná nemala žiadnu moc

Skutočnosť, že Spojené kráľovstvo funguje ako parlamentná demokracia, neznamená, že kráľovná bola len figúrka. Alžbeta II. mala množstvo špecifických právomocí.

Mohla napríklad vyhlásiť vojnu, udeliť kráľovskú milosť, určiť, kto bude pasovaný za rytiera, a taktiež mohla úradne zhabať civilné lode na vojenské účely, ak by to bolo potrebné, informuje Reader‘s Digest.

Mohla tiež zvolať a rozpustiť parlament, kedykoľvek sa jej zachcelo – hoci to robila len zriedka mimo vopred naplánovaných parlamentných schôdzí a podujatí.

Keď bola vyvesená vlajka, kráľovná bola v Buckinghamskom paláci

Záleží od druhu vlajky. Keď nad palácom viala národná vlajka Spojeného kráľovstva, bola kráľovná odcestovaná. Naopak, ak to bola kráľovská štandarda, hlava štátu bola doma.

Sama nikdy nešoférovala

Opak je pravdou, pretože Alžbeta II. bola známa svojou vášňou pre autá. Šoférovať sa naučila už v roku 1945, keď vstúpila do ženskej zložky britskej armády.

image

Mýty o kráľovnej Alžbete II.

Youtube/Алло-Гараж !

Ona aj dcéra Winstona Churchilla boli členkami skupiny, ktorá sa volala Pomocná teritoriálna služba (Auxiliary Territorial Service). Šoférovať neprestala ani vo velmi vysokom veku.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 05:13