Unsplash/Natalya Letunova, JuniperPhoton, Pexels/Sindre Strøm
StoryEditor

Dal som košom výťahom aj eskalátorom. Ako ma chodenie po schodoch takmer zabilo a koľko som schudol

Miroslav Kamody13.04.2022., 08:00h
Vo svete, kde vládnu výťahy a eskalátory, som sa vrátil k poctivému chodeniu po schodoch. Čo sa u mňa zmenilo a v ktorom momente sa mi život premietol pred očami?
Lajkuj Brainee.sk na

Vitaj v mojom obéznom svete. Som lenivý a kde sa dá, tam používam výťah alebo eskalátor. Fit náramok na ruke používam viac menej len ako hodinky, donáškari jedla ma poznajú po mene a kde sa dá, tam používam MHD-čku, pretože „chodenie zaberá veľa času”.

Keď si spojím všetko vyššie uvedené spolu s faktom, že som z celej redakcie „najväčší” a zároveň bývam na najvyššom poschodí spomedzi kolegov, ani sa veľmi nečudujem, že práve na mňa padlo rozhodnutie vzdať sa všetkého moderného a vrátiť sa na niekoľko týždňov výlučne k vynálezu, ktorý má najmenej štyritisíc rokov - ku schodom.

Nie je to také jednoduché

Povieš si, že ide o primitívnu vec, no keď sa ti pri kráčaní na pätnáste poschodie bytovky v Petržalke premelie celý život pred očami, začneš viac uvažovať o tom, že od chodenia po schodoch sme si akosi odvykli. Nehovoriac o tom, že ide o jeden z najúčinnejších a absolútne bezplatných spôsobov, ako spaľovať tuk. Ako to teda vyzeralo? 

Chodenie po schodoch Unsplash/Jake Hills

​V prvom rade bolo najbolestivejšie prijať, že na šieste poschodie našej bytovky musím kráčať pešo. Keď sa moja trojciferná váha dala do pohybu, všetko išlo úplne bezproblémovo. Postupne som zdolával schod za schodom, zhlboka dýchal a v duchu sa radoval, že žiadne utrpenie mi nehrozí.

Po chvíli ma fit náramok upozornil na vysoké hodnoty srdcového tepu, dýchanie vystriedalo dychčanie a bolesť v nohách sa začala prehlbovať. Bol som medzi tretím a štvrtým poschodím. Áno, ja viem, moja chyba, moje zanedbané zdravie, moja nulová kondička. 

Pro tip obézneho človeka: Dobre si v obchode rozmysli, aký veľký nákup urobíš. Budeš ho potom musieť trepať hore schodmi a zaručene pri tom vypľuješ dušu.

Keď svetu vládnu eskalátory a výťahy

Takto to vyzeralo prvé dni. Keď som konečne zabuchol dvere na byte, z čela som si utieral pot a zbieral dych, ktorý mi zostal niekde o dve poschodia nižšie. Radosť zo života som v priemere nechával na treťom poschodí. Na druhú stranu, cesta opačným smerom bola skvelá, príjemná a bezproblémová.

To, ako veľmi sme závislí na moderných technológiách, si uvedomíš hlavne v obchodných centrách. Tie sú vyslovene projektované tak, aby si používal výťah alebo eskalátory. V niektorých je nájdenie schodov jednoduché, v iných je to doslova umenie.

Vedel si, že...

Prvý eskalátor skonštruoval a umiestnil Jesse W. Reno v New Yorku v roku 1897 ako zábavnú atrakciu. Prvý komerčný eskalátor vytvoril Reno spoločne s firmou Otis Elevator Company v roku 1899.

Názov vznikol ako obchodná značka výrobku firmy Otis Elevator Company umelou kombináciou anglického výrazu elevator s latinským slovom scalae (schodisko, rebrík, stupnica). Okolo roku 1950 názov „eskalátor“ zovšeobecnel.

Počas tejto etapy chodenia po schodoch sa moje denné počty krokov navýšili o 2-3-tisíc. Keď si totiž spojíš chodenie z a na šieste poschodie, túry na cigaretu v práci, ignorovanie eskalátorov v podchode na Trnavskom mýte či obchodných centrách, celkom solídne sa to nakopí.

Po týždni som začal pozorovať, že chodenie po schodoch mi ide o niečo jednoduchšie. Nemysli si teraz, že som skákal ako kamzík a bral schody po troch, no zmena bola citeľná. Skutočný test mojich schopností prišiel počas dohodnutej návštevy známeho v Petržalke.

Chodenie po schodoch Unsplash/Ryan Tauss

Skúška ohňom

Neuvedomoval som si, čo ma čaká, až dokým som neprišiel pred jeho bytovku. Jeho prenajatý dvojizbák sa totiž nachádza na pätnástom poschodí. Keď ma púšťal dovnútra, hneď som mu cez interkom povedal, nech ma ešte chvíľu nečaká pri dverách.

Nebudem ti klamať, bolo to strašné. Trikrát som skoro vypľul dušu, musel som si dať niekoľko prestávok, no nakoniec som to úspešne zvládol (ak sa dá za úspech považovať, že som po príchode do jeho bytu vypil pol litra vody „na ex” a päť minút ešte musel predychávať tento traumatizujúci zážitok, pri ktorom som niekde na 11. poschodí na malý okamih videl všetkých zosnulých členov mojej rodiny). 

Po troch týždňoch som sa s úžasom pozeral ráno na váhu. Podarilo sa mi schudnúť šesť kíl, čo je solídny výsledok vzhľadom na to, že inak som svoju životosprávu príliš nemenil. Aj keď, začal som si viac variť doma, aby som nemusel zbytočne absolvovať cestu za kuriérom s jedlom. Koniec koncov som dokonca ešte aj ušetril.

Päť výhod chodenia po schodoch podľa Firstpost:

- Pomáha schudnúť: Môžeš stratiť asi 0,17 kalórií pri stúpaní nahor a 0,05 kalórií pri zliezaní jedného schodu. Takto dokážeš pomerne efektívne schudnúť. Je dôležité poznamenať, že rýchlosť spaľovania kalórií je vyššia pri chodení po schodoch v porovnaní s inými aktivitami, ako je chôdza alebo beh.

- Zlepšuje zdravie srdca: Podľa štúdie publikovanej v Preventive Medicine v roku 2000 môže chodenie po schodoch zvýšiť hladinu lipoproteínov s vysokou hustotou (HDL) alebo dobrý cholesterol v tvojej krvi a zlepšiť krvný obeh v tvojom tele.

- Zvyšuje svalovú silu: Lezenie po schodoch je vertikálne cvičenie, pri ktorom tlačíš nadol, aby si zdvihol celé telo do schodov. Tento typ cvičenia môže zvýšiť silu svalov nôh, stehien a bokov a zároveň spevniť brušné svaly. Chodenie po schodoch môže tiež pomôcť pri budovaní svalovej hmoty v dolnej časti tela.

- Buduje vytrvalosť: Štúdia v Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports v roku 2014 odhaľuje, že zlepšením neuromuskulárneho a kardiorespiračného výkonu v tele môže chodenie po schodoch zlepšiť chôdzu, rovnováhu a vytrvalosť. Táto aktivita pomáha znižovať aj riziko pádu a minimalizuje námahu pri iných každodenných činnostiach.

- Zlepšuje duševné zdravie: Je známe, že všetky druhy cvičení pomáhajú telu uvoľňovať viac endorfínov, čo ti pomáha cítiť sa dobre. Chodenie po schodoch pomáha lepšie regulovať aj tvoj spánok. To by malo zlepšiť aj tvoje sebavedomie a sebadôveru, na základe čoho sa budeš cítiť šťastnejší.

Cítim sa lepšie

Nebudem ti klamať, chodenie po schodoch nebolo nič príjemné, no prinieslo to svoje benefity. Podarilo sa mi schudnúť pár kíl, hlavne prvý týždeň som pozoroval, že sa mi podarilo rýchlejšie zaspať a moja kondička nabrala aspoň nejaké merateľné hodnoty.

Nestal sa zo mňa Rambo, moje nohy sú stále mľandravé (o bruchu nehovoriac), no cítim sa lepšie. Asi by som klamal, keby poviem, že sa cítim šťastnejší a sebavedomejší, hlavne keď som skoro zomrel v petržalskej bytovke.

A aj keď sa domov na šieste poschodie opäť vyveziem výťahom, dole chodím pešo a v obchodnom centre to radšej vezmem po schodoch. Stojí to totiž za to.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. apríl 2024 18:25