Tieto jedlá s výbornou kyslou kapustou potešia najmä na jeseň.Dreamstime
StoryEditor

Obľúbená slovenská klasika na tanieri: Tieto kapustové jedlá sú ako stvorené na jesenné dni

16.10.2022, 12:00
Recepty a tipy

Sú dni, a prichádzajú najmä na jeseň a počas zimy, keď tieto jedlá s našou výbornou kyslou kapustou potešia naozaj každého labužníka.

Sedliacke holúbky

Suroviny na 4 porcie:

· 1 kapusta

· 500 g mletého bravčového mäsa

· 3 strúčiky cesnaku

· 2 cibule

· 1 vajce

· strúhanka podľa potreby

· soľ

· mleté čierne korenie

· olej

· 500 g kyslej kapusty

· 250 g kyslej smotany

· 100 g anglickej slaniny (v celku)

1. Kapustu umyjeme a rozdelíme na jednotlivé listy, silnejšie stredné časti odstránime. Listy vložíme do misy a sparíme ich vriacou vodou. V mise zmiešame mäso, prelisovaný cesnak, jednu očistenú cibuľu nakrájanú nadrobno, vajce, strúhanku a zmes ochutíme soľou a korením. Vytvoríme hmotu, z ktorej sa budú dať tvarovať valčeky.

2. Z mäsovej hmoty vytvárame valčeky, ktoré postupne balíme do sparených kapustových listov. Zapekaciu misu vymastíme olejom a vložíme do nej druhú, nadrobno nakrájanú a očistenú cibuľu a pokrájanú kyslú kapustu.

3. Na kapustu položíme zabalené kapustové závitky a všetko podlejeme trochou vody. Misu prikryjeme alobalom. Rúru predhrejeme na 190 °C a holúbky pečieme asi 30 minút. Potom misu odkryjeme, prilejeme do misy kyslú smotanu a dopečieme holúbky odkryté dozlatista. Anglickú slaninu nakrájame na kocky a pomaly ju opražíme na panvici do chrumkava. Hotové holúbky posypeme opraženou slaninou a podávame.

Halušky s údeným a kapustou

Suroviny na 4 porcie:

· 50 g masti

· 1 cibuľa

· 400 g kyslej kapusty

· práškový cukor podľa chuti

· celá rasca

· soľ

· 100 g údeného mäsa

· 700 g zemiakov

· 1 vajce

· 350 g polohrubej múky

Dohotovenie:

· 1 cibuľa

· hladká múka na obalenie

· rastlinný olej na opekanie

· 2 jarné cibuľky

1. V hrnci rozohrejeme masť, pridáme najemno nakrájanú olúpanú cibuľu a restujeme asi 3 minúty. Potom pridáme kapustu, 200 ml vody, cukor a rascu. Priklopíme pokrievkou a dusíme asi 50 minút domäkka. Nakoniec kapustu dochutíme cukrom a soľou.

2. Mäso nakrájame na kocky, dáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút.

3. Zemiaky olúpeme a nastrúhame najemno. V utierke z nich vytlačíme prebytočnú tekutinu, preložíme ich do misy, osolíme a spoločne s vajcom a múkou dobre premiešame. Pripravenú zmes pretlačíme cez sito na halušky do mierne vriacej osolenej vody. Keď halušky vyplávajú na hladinu, povaríme ich ďalšiu pol minútu. Potom ich vyberieme, schladíme studenou vodou a dáme do misy.

4. Cibuľu olúpeme, nakrájame na kolieska, rozdelíme na krúžky a obalíme v múke. V rozpálenom oleji ich opražíme dozlatista. Cibuľu preložíme na papierové utierky a necháme odsať prebytočný tuk. Kapustu spoločne s haluškami a pokrájanou očistenou jarnou cibuľkou dáme do panvice a na miernom plameni prehrejeme. Nakoniec pridáme údené mäso, premiešame a rozdelíme na taniere. Ozdobíme cibuľovými krúžkami a podávame.

Segedínsky guláš

Suroviny na 4 porcie:

· 800 g bravčovej krkovičky

· rastlinný olej

· 2 cibule

· soľ

· mleté čierne korenie

· 2 lyžice hladkej múky

· 2 lyžice sladkej papriky

· 1 l vývaru

· 300 g kyslej kapusty

· 5 guľôčok nového korenia

· 10 guľôčok čierneho korenia

· 2 bobkové listy

· 150 ml smotany na šľahanie 33 %

1. Mäso očistíme a nakrájame na kocky. V hrnci zohrejeme olej a opečieme na ňom nakrájanú cibuľu. Pridáme mäso, osolíme, okoreníme a orestujeme zo všetkých strán. Nakoniec zaprášime múkou so sladkou paprikou. Krátko orestujeme, aby sa paprika nespálila a podlejeme vývarom.

2. Do pripravenej zmesi pridáme scedenú a nakrájanú kyslú kapustu, guľôčky nového korenia, čierneho korenia a bobkové listy.

3. Privedieme do varu, znížime plameň a za občasného miešania dusíme domäkka. Vyberieme korenie, guláš zjemníme smotanou a podľa potreby dosolíme. Podávame napríklad so žemľovou knedľou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. máj 2024 17:53