Katarína Mikle Silvia Slafkovská
StoryEditor

Žena, ktorá vzdeláva a búra mýty o feminizme

03.04.2024, 00:00
PR Články

Katarína Mikle je úspešnou podnikateľkou a zakladateľkou rastúcej komunity Ženy so štýlom. Ako sama hovorí, keď feminizmus objavila, zistila, že ho vlastne žije už dávno.

Určite ste o nich počuli aj vy. Mýty o feminizme, ktoré mnohí ľudia mylne považujú za pravdu: feministky nenávidia mužov, feministky chcú byť lepšie ako muži alebo feministky nechcú mať deti. „Som feministka a popieram všetky uvedené mylné tvrdenia už len tým, ako žijem. Vediem pokojný rodinný život a samozrejme, že nielen ženy potrebujú mužov, ale platí to aj naopak. Mýty o feminizme, ktoré sa nesú spoločnosťou pre ich nesprávne pochopenie, sú niekedy až zarážajúce. Vyplýva to z neinformovanosti, nedostatočnej osvety a taktiež z neochoty vzdelávať sa v tomto smere,“ hovorí Katarína Mikle.

Cieľom feminizmu je rovnosť

Študovala na dvoch univerzitách a v rámci štúdia politických vied sa venovala nielen histórii feminizmu, ale aj jeho významu v súčasnej spoločnosti. „O feminizme je potrebné hovoriť. Cieľom tohto smeru nie je nenávisť, ako to niektorí mylne prezentujú, ale spravodlivo nastavené pravidlá a ich férová aplikácia. V živote si môžeme zvoliť rôzne životné stratégie, ale táto voľba by sa mala uskutočniť na základe slobodného rozhodnutia. Nie na základe vnútenia alebo očakávania iných. Asi nemusím pripomínať, že ak v spoločnosti absentuje rovnosť a spravodlivosť, takáto spoločnosť nemôže byť skrátka prosperujúca,“ objasňuje Katarína.

Týka sa feminizmus aj mužov?

Katarína podotýka, že väčšina dnešnej spoločnosti si ani neuvedomuje, že súčasťou feminizmu sú aj muži. Mnoho z nich sa dokonca k feminizmu hrdo hlási. Prečo? Tento smer sa totiž zaoberá problémami, ktorým čelia ženy – ich matky, manželky či dcéry - v súčasnom svete. „A zároveň, aj muži zažívajú a môžu vnímať množstvo obmedzení, ktoré nielen ženám, ale aj im samotným bránia v slobodnom žití. Dovolím si citovať Hertu Nagl-Docekal, feministickú filozofku a autorku: ‚Ako môže byť človek demokratom alebo demokratkou a nepripojiť sa k feminizmu?‘“

image

Katarína Mikle 

Silvia Slafkovská

Feminizmus je omnoho viac ako len aktuálny trend

Katarína sa aj ako zakladateľka komunity Ženy so štýlom venuje aktuálnym otázkam žien. Často sa stretáva s tým, že feminizmus je braný skôr negatívne, dokonca ako „výmysel“ dnešnej doby. „Skutočnosť je však taká, že feminizmus má hlboké korene v histórii v boji za práva žien. Už v roku 1792 publikovala Mary Wollstonecraft knihu A Vindication of the Rights of Woman. Je jedným z prvých spisov, ktoré požadovali rovnoprávnosť žien a ich právo na vzdelanie,“ vysvetľuje a dodáva, že hlavné príčiny ponižovania žien vidí Mary Wollstonecraft v ženách samotných a v prijatí ich podriadeného postavenia.

Podporovateľom feminizmu bol dokonca aj T. G. Masaryk. „Možno ste sa už stretli s jeho citátom:Otázky ženské není, jako není otázky jen mužské: Je otázka společnosti.‘ T. G. Masaryk bol aktívnym členom ženského hnutia, ktoré sa usilovalo o podporu žien. Zamýšľal sa nad postavením žien a neúnavne presadzoval volebné právo žien. Zasadzoval sa o to, aby ženy boli aktívnou súčasťou verejného, politického, kultúrneho a hospodárskeho života, a tak sa postavili na úroveň mužov,“ zdôrazňuje Katarína.

Mení sa postavenie žien k lepšiemu?

Rodové stereotypy na Slovensku pretrvávajú. Väčšina súčasných žien bola vychovávaná k tomu, aby sa starali o deti, partnera a domácnosť, teda vykonávali okrem svojho povolania aj „ženské“ práce. „Z posledného prieskumu Inštitútu pre výskum práce a rodiny vyplynulo, že ženy strávia neplatenou prácou v domácnosti priemerne až 38 hodín týždenne. Táto skutočnosť má negatívne dopady nielen na príjmové a kariérne možnosti, ale aj na ich fyzické a psychické zdravie,“ objasňuje Katarína. „Feministická autorka Caroline Criado Perez vo svojej knihe Neviditeľné ženy poukazuje prostredníctvom štúdií, výskumov a príbehov na zreteľný fakt, že na potreby žien je v spoločnosti zabúdané. Ženy sú aj dnes stále mocenskou menšinou. Vidíme to napríklad v tom, aké je zastúpenie žien v politike, v rozhodovacích funkciách či v podnikateľskom sektore.“

Ženy a muži na rovnakej spoločenskej úrovni

 „Cestou na dosiahnutie rovnosti pohlaví je práve feminizmus, agenda emancipácie žien, rovnosť pohlaví alebo akokoľvek pomenovaný koncept rovností ľudí. Ide o budovanie spoločnosti, v ktorej bude absentovať vzťahová hierarchia, diskriminácia, nespravodlivosť a útlak na základe rodu alebo pohlavia. Zabezpečenie rovného prístupu žien k moci znamená, že ženy vezmú do rúk kontrolu nad vlastnými spoločenskými osudmi,“ zdieľa svoj názor zakladateľka komunity Ženy so štýlom. Členky združenia pravidelne informuje o témach feminizmu a zdieľa príbehy žien, ktoré pohli spoločnosťou a ktoré sú inšpiratívne svojím sebavedomím či sebaláskou.

Komunita Ženy so štýlom

Katarína Mikle podniká viac ako 20 rokov „v mužskom svete“ - v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a požiarnej bezpečnosti stavieb. Aj preto pred 8 rokmi založila komunitu Ženy so štýlom. „Potrebovala som v mojom živote vyvážiť mužský a ženský svet. Komunita Ženy so štýlom má však už dnes celospoločenský význam. Aj vďaka môjmu vzdelaniu a nastaveniu si trúfam na to, aby som spoločne s našou komunitou pomáhala meniť život žien na Slovensku k lepšiemu a prinášala reálne riešenia na problémy, ktoré trápia ženy v regiónoch.“

A čo bolo jej inšpiráciou? „Vždy ma fascinovali ženy, ktoré išli proti prúdu. Inšpiráciou k založeniu komunity bol spolok nadaných žien Bluestockings (Modré pančuchy) z 18. storočia. Svojou aktivitou dokázali patriarchálnej spoločnosti, že aj ženy vedia viesť duchaplné konverzácie. Členky „Modrých pančúch“ do diskusií pozývali aj vzdelaných mužov. Stretnutia a debatovanie o knihách, politike a spoločnosti mali za následok, že sa u vzdelaných mužov začal prejavovať rešpekt voči inteligentným ženám.“

Organizuje veľkolepú konferenciu

Už 14. júna 2024 sa v Hoteli Carlton v Bratislave uskutoční štýlová a elegantná konferencia, ktorej program bude zameraný nielen na dôležité témy v našich životoch ako vzťahy a sebavedomie, ale aj zábavu. Určite tiež poteší stand-up Michaela Szatmaryho a hudba známej skupiny Fragile. Medzi rečníkmi vystúpia známe osobnosti, ktoré stojí za to si nielen vypočuť, ale sa s nimi aj porozprávať.

*     *     *

Katarína Mikle je inšpiratívna zakladateľka komunity Ženy so štýlom, ktorá spája ženy naprieč celým Slovenskom. Študovala a celý život sa zaujíma o právo a politické vedy. Jej životnou témou je feminizmus, usiluje sa o jej osvetu a edukáciu. Viac ako 20 rokov podniká, zamestnáva ľudí a školí v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a požiarnej bezpečnosti stavieb. Ďalšími oblasťami sú environmentálna bezpečnosť a ochrana osobných údajov (GDPR). V minulosti vytvorila a moderovala v Mestskej televízii Trnava publicistickú reláciu 20 minút s Katarínou Mikle. Ako prvá na Slovensku priniesla Rozhovory na cestách – interview so zaujímavými a známymi ľuďmi prebiehajúcimi v aute. Je šťastne vydatá a mamou dvoch dcér.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
06. apríl 2024 07:24