Celkový index: 220.54 m²/osobu Index prírodných plôch: 67,45 m²/osobu Index vytvorených plôch: 42.27 m²/osobu Index produkcie potravín: 88,36 m²/osobuPixabay
StoryEditor

Komentár Zuzany Hercegovej: Svetový deň diabetu sme oslávili inak

05.03.2021, 07:57
Autor:
(dia)(dia)
Každoročne si 14. novembra pripomíname Svetový deň diabetu. Odkedy mi v šiestich rokoch diagnostikovali DM I. typu, je tento deň pre mňa naozaj významný a žiaden rok naň nezabudnem. „Sladký deň“ by nemal byť smutný, naopak. A ani v čase korony to nesmie byť inak...

V Združení rodičov a priateľov diabetických detí zo Spišskej Novej Vsi, známom ako Spišiačik, si každoročne pripomíname tento deň výletom. Urobili sme si z toho už zvyk a našim dia deťom tak ukazujeme, že môžu ísť kamkoľvek, zvládnuť akékoľvek výlety i podmienky.

V priebehu posledných rokov sme vďaka našim kamarátom, sponzorom i spriatelenej cestovnej agentúre navštívili viacero miest a krajín. V Spišiačiku radi skloňujeme vetu „nie je dôležité kam, ale s kým“. Už viackrát sa nám stalo, že sme pri zisťovaní záujmu o výlet ani neprezradili plánovanú destináciu. Naši členovia sa jednoducho prihlásia kamkoľvek, lebo vždy vedia, že to bude stáť za to.


Svetový deň diabetu sme tak v posledných rokoch oslávili napríklad v Égri v Maďarsku, v Prahe, v Budapešti, vo Viedni, v Ostrave a ďalších miestach.

Každý výlet bol niečim jedinečný. Boli sme v múzeu klobúkov, vo výrobni sviečok, v múzeu voskových figurín, v maďarskom parlamente, na ostravskej vyhliadkovej veži, na muzikáli v pražskom divadle Hybernia, na kolotočoch v Prátri a videli historické centrá a pamiatky vo významných mestách našich susedov s odborným výkladom. Každý náš výlet má však jeden typický znak – vždy zažívame veľa zábavy, máme skvelú náladu a budujeme zážitky, na ktoré s radosťou spomíname.

Nezabudnuteľné zážitky


Vďaka Spišiačiku tak všetci diabetici v našom OZ spomínajú na Svetový deň diabetu pekne. Neľutujú sa, nesedia v kúte, ale užívajú si pekné chvíle spoločne.

Ja osobne najradšej spomínam na posledné dva roky. V roku 2018 som strávila 14. november v Štrasburgu na pôde Európskeho parlamentu a mala možnosť vystúpiť s prejavom. To bol naozaj nezabudnuteľný zážitok a aj dôkaz toho, že to môžeme my sladké deti dotiahnuť naozaj kamkoľvek. A veľkou spomienkou bude pre mňa navždy aj to, že minulý rok sme presne na Svetový deň diabetu uviedli do života náš Dia šlabikár +, na ktorom sme pracovali nespočetne veľa hodín.

Výlet sme museli zrušiť


Minulý rok je kvôli súčasnej situácii všetko úplne inak, ako sme si kedy predstavovali. Síce sme už mali destináciu na  výlet vymyslenú, je jasné, že sme všetko museli zrušiť. V Spišiačiku však nestrácame nádej a určite si všetko vynahradíme. Veríme v to, že všetci túto neľahkú situáciu zvládneme v zdraví a každý oslávi tento deň v kruhu svojich blízkych negatívny, no s pozitívnou náladou.


Každého diabetika s prianím pekného 14. novembra pozdravuje Zuzka Hercegová

menuLevel = 2, menuRoute = dia/ludia-ako-vy, menuAlias = ludia-ako-vy, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 11:15