dôchodci, senioriDreamstime
StoryEditor

Pomoc rodiny je pri liečbe diabetu dôležitá

16.02.2021, 08:00
Autor:
(dia)(dia)
Dať diabetikovi pocit istoty, aby cítil, že nie je pri ochorení sám. Nepodceňovať nové poznatky, ale učiť sa spolu s diabetikom zdravo žiť a stravovať sa. Aj takto môže pomôcť rodina.

Diabetik žije v rodine, ktorá sa tiež musí vyrovnať s novou diagnózou ich člena, aby sa mu aj naďalej darilo žiť plnohodnotne, bez stresu a obavy pred budúcnosťou. Rodina je oporou pre každého. U diabetika je súdržnosť podmienená i získavaním vedomostí o cukrovke, aby v prípade potreby bola diabetikovi podaná pomoc priamo v rodine.

V každom prípade je potrebné vyznať sa v potravinách, naučiť sa poznať sacharidové jednotky (SJ) v nich a odhadovať jedlo na tanieri.

Niektorí členovia rodiny chcú tak veľmi pomáhať, že až zasahujú do samostatnosti diabetika. Hrozí, že diabetikovi to postupne môže začať vyhovovať a začne sa spoliehať na druhých, a nie na seba. Pritom diabetes je o disciplinovanosti, sebakontrole a hlavne samostatnosti.

Zodpovednosť je na samotnom diabetikovi

Najväčšiu zodpovednosť o priebehu svojho ochorenia má vo svojich rozhodnutiach on sám, keď je vo veku, že to dokáže ovplyvniť. Keď ide o mladých diabetikov, podľa veku musí prebrať úlohu kontroly diabetu rodič, ale aj vtedy by malo byť dieťa vedené k samostatnosti a zodpovednosti.

V prípade dospelého diabetika mnohokrát nesprávne preberá na seba prehnaný záujem a starostlivosť napr. manželka alebo manžel. Lepšie je diabetika usmerniť, aby bol disciplinovaný a naučil sa spoliehať na seba.

Niektorí seniori sú ako malé deti. Je potrebné nenápadne ich kontrolovať a usmerňovať, aby si napr. včas zobrali lieky alebo aplikovali inzulín, včas zjedli primeranú porciu jedla, dodržiavali pitný režim a nezabudli na prechádzku a pohyb.

Celá rodina sa môže stravovať ako diabetik

Obmedziť nezdravé potraviny a jedlá, napríklad tučné mäso, konzervy, vyprážané a presolené jedlá, konzumovať častejšie ryby, pravidelne jesť zeleninu a ovocie, ktoré diabetik započíta do počtu SJ.

Nebude sa báť ani menej známych druhov ovocia, ako je napr. dračie ovocie (pitahaya), ktoré je použité na prípravu dezertu v našej receptovej časti. Je bohaté na vlákninu, vitamín C, vápnik, železo a 100 g zodpovedá 1 SJ. Podľa odborníkov je vhodné najmä pre diabetikov 2. typu, keďže priaznivo ovplyvňuje hladinu cukru v krvi.

Ako ešte môže pomôcť rodina?

Dať diabetikovi pocit istoty, aby cítil, že nie je pri ochorení sám. Nepodceňovať nové poznatky, ale učiť sa spolu s diabetikom zdravo žiť a stravovať sa. Naučiť ho pochopiť, že diabetická strava nie je diéta, je to len zdravá strava s primeraným počtom SJ podľa ordinácie diabetológa.

Počítať SJ v jedle môže s diabetikom celá rodina, nielen na jeho tanieri, ale aj na svojom. Môžu sa navzájom kontrolovať a zároveň sa postupne učiť a spoznávať nové potraviny a nachádzať v nich SJ. Vedieť viac znamená lepšie žiť. Diabetik je vytrvalý bojovník za svoje zdravie.


Rodina by mala vytvoriť takú atmosféru, ktorá dobrou náladou každého posilní, upokojí a zbaví stresu. Potom sa cukrovka ľahšie zvláda, ale tí, čo majú ešte príležitosť, nemali by zabúdať zamerať sa aj na jej prevenciu.


Mária Štefáková,
Národný endokrinologický a diabetologický ústav, Ľubochňa

menuLevel = 2, menuRoute = dia/ludia-ako-vy, menuAlias = ludia-ako-vy, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 14:51